+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. október 21. hétfő, 16:08
A magyar parlament nyitónapján soha nem látott szinten tűnt elveszettnek a miniszterelnök, de az őt körülvevő társaságban nem is csoda, ha elveszik valaki.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Egészen megdöbbentő helyzet fogadta a világot az idei parlamenti szezon nyitónapján: az az Orbán Viktor, aki éveken keresztül csak röhögve dobálta vissza az ellenzéki képviselők kérdéseit pár boldogkarácsonyozással, buzizással vagy semmivel, most hirtelen az idők szavát már meg se halló tehetetlen hülyének tűnt, akit a nála lendületesebb képviselők már csak kinevetnek. 

 

Hadházy Ákos ugyanis egy elég jól megfogalmazott táblát tartott Orbán alá a pulpitusnál, egy jó felirattal pedig bárkit nevetségessé tenni. A miniszterelnök még ki is akarta tépni Hadházy kezéből a táblát, már ez szórakoztató volt. A koronát az a fideszes képviselő tette fel a a történetre, aki igyekezett egy magyar zászlóval eltakarni a táblát, ezzel nagyjából olyan hangulatot teremtve, mint amikor a Rendőrakadémiában Proctor próbálja a maga esetlenségével nyalni Mauser hadnagy seggét.

 

Mindez csak pár perccel azután történt, hogy Orbán bejelentette, október 23-án nem mond nyilvános beszédet, csak a Zeneakadémián fog elmélkedni kicsit.

 

Ilyeneket nagyon rég láttunk a miniszterelnöktől: 2006 óta először nem erőt, hanem tétovaságot sugároz. Lehet mondani, hogy nagyarányú győzelmet szereztek a kormánypártok az önkormányzatikon, de a helyzet mégis csak az, hogy sikerült elveszteniük az ország GDP-jének nagy részét termelő Budapestet és a nagyvárosok majdnem felét. Plusz sikerült magukra égetni egy jachtokon kurvázó polgármestert is, akit mivel egészen parodisztikusan ráadásul épp újra is választottak Győrben, hogy még minimum hónapokig kell miatta idegeskedni.

 

Ennyi probléma Orbán Viktornál sokkal okosabb politikusokat is összezavarna, pláne, ha már nincs is kire támaszkodniuk: a Fideszből gyakorlatilag elfogytak az okos emberek. Nem volt nagy kérdés eddig sem, hogy kié a végső döntés, de a jelek szerint nem csak Simicska Lajos tűnt el a környezetéből, hanem már a nemzetközi vizekig üldözött Habony Árpád is, de még Lázár Jánost is délre száműzték.

 

Körülötte ott maradt például kampányfőnökösködni az a Kósa Lajos, akit a hivatalos álláspont szerint egy csengeri néni egy 4,5 millió eurós befektetéssel vert át, Rogán Antal, aki a propagandát irányítja olyan erősen, hogy lassan nem marad olvasója a kormányközeli kiadványoknak, vagy ugye Szijjártó Péter és Németh Szilárd, akikről talán nem is kell mondani annál többet, mint hogy ők Szijjártó Péter és Németh Szilárd.

 

Vagy persze Semjén Zsolt, a kiöregedő király udvari bolondja, és ott van még utolsó régi motorosként Kövér László, akinek a praktikus politikai elképzelései kimerülnek abban, hogy a kérdezősködő újságírók fogják be a pofájukat, kiegészítve pár fóliasisakos gondolattal a mindent elöntő buziterrorról.

 

Ha már a kormányon belül nincs erős hang, akkor kitől kérne tanácsot? Mészáros Lőrinctől? Tiborcz Istvántól? Esetleg lányától, Ráheltől?

 

Szóval Orbán mintha rájött volna, hogy ő azért nem egy Diego Maradona, akinek tényleg csak egy apró csalás kellett ahhoz, hogy világbajnokságot tudjon nyerni tök egyedül. Ő csak Magyarország szebb napokat látott miniszterelnöke. Ha pedig az ellenzék akar valamit, akkor ezt kell kihasználnia addig, ameddig még van ideje: az októberi eredmények után van pár hónapjuk komoly erőnek tűnni, lehetőségük lesz másra is, mint a kormánymédia hülyeségeinek tagadására, de ami még fontosabb, hogy van esély néha hülyét csinálni a korábban mindig magabiztos zseniként tündöklő Orbán Viktorból. 

 

Ettől még persze nincs megnyerve 2022, de annál jobb rendszerváltó imidzs kevés van, mint a lendületes ellenzékié, aki kiröhögi a pocakos korrupt pénzembert. Orbán Viktor tudja ezt a legjobban, hiszen lassan mindkét szerepből kihozta a maximumot.

 

Olvasnál még Fekő Ádámtól? Ide kell kattintanod!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás