+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. október 21. hétfő, 16:08
A magyar parlament nyitónapján soha nem látott szinten tűnt elveszettnek a miniszterelnök, de az őt körülvevő társaságban nem is csoda, ha elveszik valaki.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Egészen megdöbbentő helyzet fogadta a világot az idei parlamenti szezon nyitónapján: az az Orbán Viktor, aki éveken keresztül csak röhögve dobálta vissza az ellenzéki képviselők kérdéseit pár boldogkarácsonyozással, buzizással vagy semmivel, most hirtelen az idők szavát már meg se halló tehetetlen hülyének tűnt, akit a nála lendületesebb képviselők már csak kinevetnek. 

 

Hadházy Ákos ugyanis egy elég jól megfogalmazott táblát tartott Orbán alá a pulpitusnál, egy jó felirattal pedig bárkit nevetségessé tenni. A miniszterelnök még ki is akarta tépni Hadházy kezéből a táblát, már ez szórakoztató volt. A koronát az a fideszes képviselő tette fel a a történetre, aki igyekezett egy magyar zászlóval eltakarni a táblát, ezzel nagyjából olyan hangulatot teremtve, mint amikor a Rendőrakadémiában Proctor próbálja a maga esetlenségével nyalni Mauser hadnagy seggét.

 

Mindez csak pár perccel azután történt, hogy Orbán bejelentette, október 23-án nem mond nyilvános beszédet, csak a Zeneakadémián fog elmélkedni kicsit.

 

Ilyeneket nagyon rég láttunk a miniszterelnöktől: 2006 óta először nem erőt, hanem tétovaságot sugároz. Lehet mondani, hogy nagyarányú győzelmet szereztek a kormánypártok az önkormányzatikon, de a helyzet mégis csak az, hogy sikerült elveszteniük az ország GDP-jének nagy részét termelő Budapestet és a nagyvárosok majdnem felét. Plusz sikerült magukra égetni egy jachtokon kurvázó polgármestert is, akit mivel egészen parodisztikusan ráadásul épp újra is választottak Győrben, hogy még minimum hónapokig kell miatta idegeskedni.

 

Ennyi probléma Orbán Viktornál sokkal okosabb politikusokat is összezavarna, pláne, ha már nincs is kire támaszkodniuk: a Fideszből gyakorlatilag elfogytak az okos emberek. Nem volt nagy kérdés eddig sem, hogy kié a végső döntés, de a jelek szerint nem csak Simicska Lajos tűnt el a környezetéből, hanem már a nemzetközi vizekig üldözött Habony Árpád is, de még Lázár Jánost is délre száműzték.

 

Körülötte ott maradt például kampányfőnökösködni az a Kósa Lajos, akit a hivatalos álláspont szerint egy csengeri néni egy 4,5 millió eurós befektetéssel vert át, Rogán Antal, aki a propagandát irányítja olyan erősen, hogy lassan nem marad olvasója a kormányközeli kiadványoknak, vagy ugye Szijjártó Péter és Németh Szilárd, akikről talán nem is kell mondani annál többet, mint hogy ők Szijjártó Péter és Németh Szilárd.

 

Vagy persze Semjén Zsolt, a kiöregedő király udvari bolondja, és ott van még utolsó régi motorosként Kövér László, akinek a praktikus politikai elképzelései kimerülnek abban, hogy a kérdezősködő újságírók fogják be a pofájukat, kiegészítve pár fóliasisakos gondolattal a mindent elöntő buziterrorról.

 

Ha már a kormányon belül nincs erős hang, akkor kitől kérne tanácsot? Mészáros Lőrinctől? Tiborcz Istvántól? Esetleg lányától, Ráheltől?

 

Szóval Orbán mintha rájött volna, hogy ő azért nem egy Diego Maradona, akinek tényleg csak egy apró csalás kellett ahhoz, hogy világbajnokságot tudjon nyerni tök egyedül. Ő csak Magyarország szebb napokat látott miniszterelnöke. Ha pedig az ellenzék akar valamit, akkor ezt kell kihasználnia addig, ameddig még van ideje: az októberi eredmények után van pár hónapjuk komoly erőnek tűnni, lehetőségük lesz másra is, mint a kormánymédia hülyeségeinek tagadására, de ami még fontosabb, hogy van esély néha hülyét csinálni a korábban mindig magabiztos zseniként tündöklő Orbán Viktorból. 

 

Ettől még persze nincs megnyerve 2022, de annál jobb rendszerváltó imidzs kevés van, mint a lendületes ellenzékié, aki kiröhögi a pocakos korrupt pénzembert. Orbán Viktor tudja ezt a legjobban, hiszen lassan mindkét szerepből kihozta a maximumot.

 

Olvasnál még Fekő Ádámtól? Ide kell kattintanod!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A Fidesszel ellentétben ők nincsenek felfüggesztve. De akkor hova tűntek?

Ellenjelölt híján nem is ez volt a nagy kérdés, hanem inkább az, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve
Orbán nem sok jóra számíthat.

A Báró Wenckheim hazatér című regény nyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat a más nyelvről fordított könyvek kategóriájában.

Vagy a kínaiak tesztelnek egy új technológiát, vagy a homokcsempészek fedik el a nyomaikat, de egy biztos: valaki szórakozik a GPS-jelekkel a sanghaji kikötőben.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás