+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. október 21. hétfő, 08:24
A parlament dönt arról is, hogy felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát, akit azzal vádolnak: még a tavalyi országgyűlési választáson megpróbált rávenni egy független jelöltet, lépjen vissza a javára anyagi juttatás fejében.

Az őszi parlamenti szezon idáig az önkormányzati választásra tekintettel nem kezdődött el, ám a moratóriumnak vége, hétfőn újraindul a parlament és egészen a december 9-i hétig fog tartani.

 

A hétfői parlamenti ülés megemlékezéssel fog kezdődni, ugyanis elhunyt több volt országgyűlési képviselő. Például nemrégiben halt meg Riz Levente, a tizenhetedik kerület kormánypárti polgármestere, és az ugyancsak Fidesz-KDNP-s Szekó József is, aki Mohácsot vezette. Szekó tragikus hirtelenséggel hunyt el, ráadásul már az ajánlásgyűjtési időszak lezárulta után, így egyedüli indulóként a szocialista Csorbai Ferenc maradt, akit nem volt hajlandó visszaléptetni az MSZP. Az Azonnali kérdésére pedig, hogy miután végül több érvénytelen szavazatot kapott, mint érvényeset, lemond-e, a szocialisták egy egy héttel korábbi nyilatkozat elküldésével tudatták: egyelőre nem.

 

A megemlékezést a szokásos módon napirend előtti felszólalások fogják követni, amelyek egy-egy cikluskezdéskor azért is érdekesek, mert ilyenkor az elmúlt évek tapasztalata szerint maga Orbán Viktor miniszterelnök is fel szokott szólalni.

 

Később többek közt majd dönt arról a parlament, felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát „választás rendje elleni bűntett miatt”. Ugyanis azzal vádolják Varjut: a 2018-as országgyűlési választás előtt találkozott egy függetlenként induló jelölttel, akinek – a választáson való nyerési esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza a javára. A férfi a felvetést elutasította. Ami később még érdekes lehet a parlamentben, az az azonnali kérdések és válaszok órája, ilyenkor megy az adok-kapok a kormánypártok és az ellenzék között.

 

Kiderül, érdekel-e valakit a pártmentes önkormányzatok ötlete

 

Tehát így rajtol a parlament hétfőn, de persze már van terv arra is, ősszel milyen témákkal kívánnak foglalkozni. Lesz majd terítéken bürokráciacsökkentés, a szakképzési rendszer megújítása (tegyük hozzá, ezt a jelenlegi kormány már sokadszorra próbálja), a kisgyermekes anyák foglalkoztatásának támogatása és a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetésével kapcsolatos jogszabályok megalkotása is.

 

Ha lesz rá nyitottság a képviselők részéről (ami nem túl valószínű), akár Vona Gábor volt Jobbik-elnök, jelenlegi vlogger pártmentes önkormányzatok kialakítását megcélzó törvényjavaslatával is foglalkozhatnak, amelyet pénteken prezentáltak a nyilvánosság felé. Ennek lényege, hogy pártok nem, csak az alábbi kritériumoknak megfelelő egyesületek indulhatnának a választáson:

 

olyan egyesület, amelyet már két éve jogerősen nyilvántartásba vettek,

az egyesület székhelye azon a településen van, ahol jelöltet állít, és még tevékenységét is ott végzi,

az előző öt lezárt üzleti évben az egyesület bevételei között nem szerepel párt által rendelkezésére bocsátott pénzbeli és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás,

+ a választás kitűzését megelőző öt évben nem szerepelt az egyesület neve, logója támogatóként az országgyűlési képviselők és az Európai Parlament tagjainak választásán a jelölő szervezetek és a jelöltek által készített plakátokon.

 

Lesz még csata

 

Menet közben egy időközi választás biztosan borzolja majd a kedélyeket: a jobbikos Pintér Tamás Dunaújváros polgármestere lett, ezért lemond országgyűlési mandátumáról, amit egyéniben szerzett.

 

Tehát választás jön, amivel a Fidesz, ha nyer, tovább növelheti kétharmados parlamenti előnyét.

 

Jelenleg ugyanis az összesen 199 képviselői helyből 133 mandátum van a Fidesz-KDNP-nél, plusz ott van a jellemzően a kormánypártokkal szavazó Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is. Tehát a kormánypártok nincsenek rászorulva a pluszmandátumra, de nyilván presztízskérdés, hogy nyerjenek a számukra sok szempontból kudarcos önkormányzati választás után.

 

Ezt a szöveget már olvashattad reggel, ha jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele. Ha szeretnél ilyen cikkeket elsőként a postafiókodba kapni hetente háromszor, iratkozz fel!

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás