+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. október 21. hétfő, 07:16
Borkai Zsolt győri polgármester sorsa sokat elárul nekünk arról, pontosan milyen is ma a kormánypártok gondolkodása az erkölcsről.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Mi fér bele a Fidesz világképébe?

 

Az önkormányzati kampány utolsó hete egyértelműen Borkai Zsoltról és a hozzá fűződő botrányok soráról szólt egy végig névtelenségben maradó bloggernek hála, aki nagy ígéretei ellenére bizonyítani csak egy dolgot bizonyított: hogy a győri polgármester valamikor örömlányok társaságában nagyon jól érezte magát egy jachton barátaival együtt.

 

A videóra rögzített, eléggé parvenü gangbang-parti önmagában elég volt arra, hogy hirtelen minden apró, Borkaival kapcsolatos dolog érdekelni kezdje az olvasókat az interneten, így aztán előkerültek már ismert, akkor a kutyát nem érdeklő ügyek, de hirtelen előkerült a Borkai feleségének nevén lévő sokorópátkai birtok, meg még egy csomó apró-cseprő korrupciógyanús ügy a polgármester környezetéből.

 

Manapság ritkán szoktam előhozakodni ilyesmivel, de a helyzet az, hogy egy rendes országban ennek éppen elégnek kellene lennie ahhoz, hogy valaki egyszerűen nyilvánosan bocsánatot kérjen és visszavonuljon a politikától, pártja pedig minél előbb elhatárolódjon tőle, és sűrű meaculpázások közepette próbálja rendezni a sorait.

 

Az ügyben a valódi meglepetés az, hogy a Borkai-botrány még a NER-Magyarországon is majdnem elég volt ehhez,

 

hiszen Győrben ugyan a Fidesz nyert, de erősen megugrott az ellenzéki szavazók száma, országosan pedig – nyilván valamennyire a sajtót az utolsó héten lázban tartó Borkai-ügy hatására – elég nagy pofont kapott a Fidesz, főleg Budapesten, de máshol is.

 

Sőt, ha hihetünk a híradásoknak, maga a párt is megingott, és vagy azért, mert tényleg érezték a Borkai-ügy negatív hatását országosan, vagy azért, mert maradt bennük némi erkölcsi érzék, Kövér László visszaléptette volna a megszégyenült győri polgármestert, de aztán közbeszólt az élet, amit a Fideszben Orbán Viktornak hívnak.

 

Az ügyben morális szempontból ez utóbbi mozzanat, illetve a gordiuszi csomó keddi feloldása az, ami igazán izgalmas, avagy: mit árul el a Fidesz értékeiről az, ahogy a Borkai-ügyet kezelték? Persze előre szólok, hogy semmi meglepő nem lesz a dologban.

 

Vegyük sorra.

 

1. A polgármesterről kiderül, hogy minimum annyi van vele, hogy jachtokra jár prostikkal szexelni egy jó adag alkohol elfogyasztása mellett, erről pedig tagadhatatlan videófelvétel van.

 

2. A Fidesz maga nem reagál semmit, Borkai elismeri a dolgot, de bejelenti, hogy nem lép vissza, hanem harcolni fog. (Másnap a jobbikosok kilépnek az összefogásból, csökkentve ezzel az ellenzéki összefogás esélyeit a bármiféle győzelemre.)

 

3. Pénteken vagy saját elhatározásból, vagy Kövér utasítására Borkai meghirdet egy sajtótájékoztatót, amin várhatóan lemond, majd hamarosan lefújja azt – nyilvánvalóan a párt utasítására.

 

4. Megtörténik a választás, Borkai minimális szavazatkülönbséggel nyer.

 

5. Kedden bejelenti azt, amit előtte egy nappal fideszes potentátok már bejelentettek a tévében: a pártból kilép, de polgármester marad függetlenként.

 

Nem kell túl nagy elemzés, hogy megállapítsuk, hogy ez alapján mi fontos a Fidesznek: csak a hatalom.

 

Hiszen, mint azt fent említettem, senki nem tartotta volna furcsának, ha már a videófelvétel napján elengedik a polgármester kezét, mivel látjuk, mi történik azon a felvételen. Ugyanígy nem lett volna a furcsa, ha az egyre mélyülő válság egy pontján döntenek így.

 

Mi történt volna, ha Borkai visszalép? A DK-s Glázer Tímea fideszes ellenfél nélkül nyer (de azért volt ott még két civil jelölt), a körzeteket pedig valószínűleg így is a fideszesek vitték volna (bár ki tudja). A legrosszabb esetben van öt év egy baloldali polgármesterrel és jobbos közgyűléssel, láttunk már ilyet, de ugyanígy lehetett volna új választást kiírni, miután elcsendesül a botrány: abból az erkölcsi tőkéből, amit Borkai visszaléptetése jelent, simán lehetett volna nyerni a városban ismét.

 

Ezt azonban nem engedi meg a Fidesz logikája: nem adnak fel területet harc nélkül,

 

és nem sokon múlt, de meg is nyerték a várost. Fordítsuk ezt le.

 

Borkainak és családjának, a helyi fideszeseknek, illetve a város polgárainak Orbán miatt végig kell csinálnia azt a megaláztatást, hogy – ha igazat mondott a polgármester a szándékairól, akkor – még öt évig legalább az az ember tartson beszédeket nemzeti ünnepeken, iskolákban, satöbbi, aki erkölcsileg egyértelműen megbukott, és akkor a korrupciós ügyekről ugye nem is beszéltünk.

 

És hogy mi bizonyíthatja az erkölcsi bukást még a fideszes választók számára is? Hát az, hogy Borkait végül csak kirakták a Fideszből,

 

jelezve azt, hogy ez azért a Fideszben sem oké, legalább is ezt a képet szeretnék magukról sugallni, valamiért már csak akkor, amikor az nem befolyásolhatja semmilyen irányban a választást.

 

Szóval tényleg furcsa ez: Borkai ahhoz nem elég erkölcsös a Fidesz szerint, hogy a párt tagja legyen a továbbiakban, de ahhoz igen, hogy egy várost vezessen – nyilván a helyi fideszesek támogatásával és együttműködésével és az országos Fidesz jóváhagyásával, ahogy azt eddig tette. Hogy ezt a logikai bukfencet hogy oldják fel magukban a helyi fideszes képviselők és a helyi Fidesz-szavazók, azt nem tudom: mindenesetre nem kis mutatvány lesz.

 

Pintér Bence az Azonnali újságírója. Olvasnál még tőle? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A Fidesszel ellentétben ők nincsenek felfüggesztve. De akkor hova tűntek?

Ellenjelölt híján nem is ez volt a nagy kérdés, hanem inkább az, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve
Orbán nem sok jóra számíthat.

A Báró Wenckheim hazatér című regény nyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat a más nyelvről fordított könyvek kategóriájában.

Vagy a kínaiak tesztelnek egy új technológiát, vagy a homokcsempészek fedik el a nyomaikat, de egy biztos: valaki szórakozik a GPS-jelekkel a sanghaji kikötőben.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás