+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 21. hétfő, 20:22
Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

A napokban a Párizsi Filharmónia tervezője, Jean Nouvel beperelte a Párizsi Filharmóniát, mondva, a követelés, amit a Filharmónia ellene még 2017-ben támasztott, túlzott és indokolatlan.

 

A Párizsi Filharmónia egy igencsak látványos helyszíne a francia kulturális életnek: az 52 méter magas, modern, lekerekített formákkal operáló épület – a Berlini Filmharmóniára hajazva – arra épít, hogy az előadó és közönsége közti intimitást megteremtse. Teszi mindezt koncerttermek, kiállítótermek, próbatermek sokaságával, és természetesen éttermek és bárok is helyet kapnak a komplexumban.

 

A 2015-ben megnyitott, leginkább a komolyzenének dedikált kulturális központ azonban hamar a hamar a hatalmas kiadások szimbólumává vált:

 

a projekt 2006-os bejelentésekor még 173 millió eurós, átszámítva 54,5 milliárd forintos költséggel számoltak, ami a 2015-ös nyitásra már 386 millió euróra, azaz kis híján 122 milliárd forintra emelkedett.

 

A tervezés és kivitelezés során tehát a költségek több, mint duplájára emelkedtek. Ezzel a Párizsi Filharmónia lett a valaha épített egyik legdrágább, ilyen típusú komplexum.

 

A Filharmónia irányításáért felelős testület az elszálló költségek, valamint a megcsúszott kivitelezés miatt a tervezőt, Jean Nouvel építészt és annak cégét okolja, és ezért még 2017-ben el is küldött neki egy 170 millió eurós (53,5 milliárd forintos) számlát, hogy azt tessék Nouvelnek befizetni.

 

A napokban az építész erre válaszul perelte be a Párizsi Filharmóniát. Nouvel ügyvédei, William Bourdon és Vincent Brengarth szerint a Filharmónia követelése példátlan az építészet világában, és halálos ítélet lenne Nouvel stúdiója számára, ha kifizetnék. Ráadásul szerintük igencsak szokatlan, hogy a hatalmas összeget egyedül az építésztől akarják behajtani, míg a projektben részt vevő más vállalkozásoktól nem próbálnak behajtani pénzt.

 

Ezzel az amúgy évek óta tartó vita, amiben a Filharmónia vezetése és az építész kölcsönösen egymást okolja a kivitelezés során tapasztalt hibákért, jogi útra terelődött. Az indulatokat jól jelzi, hogy Nouvel a Párizsi Filharmónia átadójára el sem ment arra hivatkozva, hogy szerinte az még nem készült el.

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesszel ellentétben ők nincsenek felfüggesztve. De akkor hova tűntek?

Ellenjelölt híján nem is ez volt a nagy kérdés, hanem inkább az, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve
Orbán nem sok jóra számíthat.

Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa vezetői.

A horvát rendőrség rendszeresen bántalmazott kiskorú menekülteket is, a horvát-szerb határnál pedig kínzókamrát tartott fenn.

Pénteken ül össze az alakuló ülés után először a győri közgyűlés. De ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje?

A hat ország szerint a reformjavaslat megvalósítása nem lassíthatja Albánia és Észak-Macedónia felvételét.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás