+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. október 20. vasárnap, 08:41
Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

Bár a zöldülés keretében egyre többet hallani róla, hogy vissza kéne fognunk a környezetet különösképp szennyező repülőhasználatot, úgy tűnik, a világ épp más irányba tart: az ausztrál Qantas szombaton sikeresen tesztelte le a Sidney-New York közvetlen útvonalát, összesen 19 óra és 16 perc alatt. Ezzel ez lesz a világ leghosszabb repülőjárata időben, és persze 16200 kilométerével távban is – írja a BBC.

 

Az még nincs eldöntve, a mostani 49 emberen túl civilek is ülhetnek-e majd majdnem egy napot repülőn, ugyanis ez a járat egyelőre rakomány nélkül, korlátozott poggyászméretekkel indult el annak érdekében, hogy a lehető legtöbb üzemagyag felférjen rá.

 

Nem is a benzin volt az érdekes, hanem az utasok és a pilóták, akik az úton magukon tesztelték, milyen hatással van az emberi szervezetre 20 óra folyamatosan a levegőben. Az utasok magas szénhidráttartalmú ételt kaptak, amitől elvileg jobban tudtak aludni, a pilóták agyhullámait pedig folyamatosan monitorozták, figyelték a melatonin szintjüket, és külön ellenőrizték, milyen hatással van az emberi szervezetre ennyi időzóna egyszerre történő átlépése.

 

Az extrahossszú repülőutak egyre nagyobb számban lepik el a világot: a Singapore Airlines a tavalyi év óta 18 óra és 20 percig tartó közvetlen járatot üzemeltet Szingapúr és New York között, a Qatar Airways pedig 17 óra és 40 perc alatt repülő rendszeresen a Doha-Auckland távot. Érdekes, hogy a top 10-es listán egyáltalán nincs Európát érintő járat.

 

Ha jól sikerülnek a tesztek, a Quantas járata 2022-ben indulhat el utasokkal is.

 

FOTÓ: Disney

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás