Esik szét a győri buszközlekedés: közel egy hónap alatt 680 járat maradt ki

Szerző: Pintér Bence
2019.10.18. 18:02

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

Esik szét a győri buszközlekedés: közel egy hónap alatt 680 járat maradt ki

Bár Győr leginkább a szexbotrány miatt híres jelenleg,

a városban élők számára sokkal nagyobb gondot jelent az, hogy lassan, de biztosan teljesen megbízhatatlanná válik a buszközlekedés.

Eddig csak facebookos panaszkodásokból, ismerősöktől lehetetett hallani arról, hogy folyamatosan maradnak ki járatok csúcsidőben, most azonban Bárány István önkormányzati képviselő (idén az ellenzék színeiben jutott be, korábban független volt) kikérte a pontos adatokat a Volánbusztól, ami nemrég vette át a korábban is Szombathelyről szervezett buszközlekedés irányítását.

Mint kiderült: Győrben csak szeptember 1. és szeptember 24. között 680 buszjárat maradt ki,

a szolgáltató szerint „feladat-ellátási nehézségek miatt”. A Volánbusz és elődje, az ÉNYKK korábban több megkeresésünkre sem válaszolt az ügyben, más forrásból viszont úgy tudjuk, hogy a problémákat súlyos sofőrhiány okozza. A Volánbuszt egyébként ma is hívtuk, de először a sajtóiroda helyett az ügyfélszolgálatra kapcsoltak minket, ahol arról sem tudtak, hogy működtetnek Győrben buszokat.

Bárány egy grafikont is kézhez kapott, ami azt mutatja, hogy pontosan melyik viszonylatokon hány járat maradt ki. Ebből kiderült, hogy a legsúlyosabban érintett járat az ingyenes Citybusz, de ugyanígy komoly problémák vannak a 9-19-29, a 2-2B, a 14-14B és a 11-11Y járatcsaládokon. A grafikonból az is kiderül, hogy a cég számai szerint a kimaradt buszok csak az összes járat töredékét képezik, mégisúgy tűnik: ez épp elég ahhoz, hogy teljesen megbízhatatlan a közlekedés.

A cég nem ígért semmit, levelükben azt írták: nem tudják megmondani, mikor áll helyre a normális közlekedés, de dolgoznak rajta.

Az önkormányzatot is kerestük: ők korábban azt írták, hogy „az ÉNYKK havi jelentésben tájékoztatja Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának jegyzőjét a városi közösségi közlekedést érintő információkról. Amennyiben a szerződésben foglalt kötelezettségnek a szolgáltató nem tesz eleget, az Önkormányzat a szerződés szerinti jogait gyakorolja.”

Az új, továbbra is kormánypárti többségű közgyűlésnek kell majd döntenie egyébként az idén lejáró szerződésről: forrásaink szerint időhiány miatt valószínű, hogy újabb egy évre hosszabbítanak a már Budapestről működtetett, centralizált Volánnal.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek