+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 17. csütörtök, 09:04
A pár éve felfedezett, de most először közszemlére tett élőlény olyan, mint egy gomba, de úgy viselkedik, mint egy értelmes állat, miközben majdnem 720 neme van.

1958-ban készült egy B kategóriás, tudományos-fantasztikus horror The Blob (magyarul A massza) címen, amiben egy titokzatos, amőbaszerű organizmus terrorizálja a pennsylvaniai Downingtown lakóit, bekebelezve és magába olvasztva mindent, ami útjába kerül.

 

Ki gondolta volna, hogy a film valósággá is válhat? Pontosabban hogy a film a tudta nélkül a valóságot imitálta.

 

Ugyanis a tudományos világ pár éve már felfedezte és vizsgálja azt az egyébként több millió éve létező organizmust, amit a Párizsi Állatkert szombattól nyilvánosan is bemutat a nagyközönségnek mint az állatkert legújabb lakóját. Az élőlény tudományos elnevezése a Physarum polycephalum, de köznapi nevén egyszerűen csak – utalva a horror filmre – „blobnak” hívják. (A blob egyébként tükörfordításban foltot jelent, de mivel szakszerű magyar elnevezés még nincs rá, ezért maradok a blob megnevezésnél.)

 

„A blob egy olyan élőlény, amely a természet egyik legnagyobb rejtélye” – jellemezte az organizmust Bruno David, a Párizsi Természettudományi Múzeum igazgatója, amihez az állatkert is tartozik.

 

 

A blob ugyanis egy sárgaszínű, a környezetére rátapadó, gombának kinéző valami, aminek nincsen szája, nincsen gyomra és szeme, mégis – akárcsak az állatok – képes érzékelni az élelmet, és afelé mozogni. De nem is akárhogyan. A blob határozottan egy intelligens, tanulékony lény, ami képes nem hogy megtalálni egy útvesztőben az étel felé vezető utat, még meg is tanulja, hogy mely irányokba nem szabad mennie. A tudósok ezt úgy tesztelték, hogy az útvesztő egy részét sóval szórták be, amit a blob kifejezetten nem szeret, és a fura élőlény nem is ment arra, még ha az étel amúgy közvetlenül a sós felület mögött is volt.

 

Ami miatt ez a látható értelem és tanulási képesség zavarba ejtő, hogy a blobnak nincs agya, nincs idegrendszere, ami utasíthatná a testét, hogy az egyes helyzetekben hogyan viselkedjen.

 

A legújabb kutatások szerint speciális, jelátvitelre alkalmas jelzőmolekula áll a komplex viselkedés hátterében, de találgatták már azt is, hogy a blob hullámokat bocsát ki a testén keresztül ahhoz, hogy érzékelni tudja környezetét.

 

A tudományos világ még így is értetlenül áll a blob előtt, és nem tudják eldönteni, hogy hova is sorolják azt: a gombák vagy az állatok közé.

 

Mindenesetre az már biztos a tudósok szerint, hogy a blobnak majdnem 720 nemét lehet azonosítani, és ha félbevágjuk, két perc alatt képes magát meggyógyítani.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael via bioGraphicMagazine / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

A Hosszúlépés mozgalom kezdeményezése célba ért, a II. kerület már bevállalt egy női szobrot. Kerpel-Fronius Gábor azt ígéri, az új köztéri szobrokkal vége a tíz éve tartó vizuális környezetszennyezésnek.

A terhes nőre harmincöt esetet sikerült rábizonyítani, de valószínűleg több követőjéről is nagyon sok pénzt gombolt le.

Újabb óriási tüntetésen követelték Prágában az összeférhetetlenséggel vádolt miniszterelnök lemondását.

Az Azonnali megkérdezte a leköszönő elnök Nagy Károlytól, mit szól az eredményhez, és nem csalódott-e miatta.

Minden rettegés ellenére elképesztően jó stadion lett Magyarország új nemzeti stadionja, úgyhogy most már tényleg itt lenne az ideje focizni is. Riport a Puskás-avatóról!

De vajon médiahekk az egész, vagy tényleg visszatér a Savoyai-ház Olaszországba?

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás