+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 17. csütörtök, 09:04
A pár éve felfedezett, de most először közszemlére tett élőlény olyan, mint egy gomba, de úgy viselkedik, mint egy értelmes állat, miközben majdnem 720 neme van.

1958-ban készült egy B kategóriás, tudományos-fantasztikus horror The Blob (magyarul A massza) címen, amiben egy titokzatos, amőbaszerű organizmus terrorizálja a pennsylvaniai Downingtown lakóit, bekebelezve és magába olvasztva mindent, ami útjába kerül.

 

Ki gondolta volna, hogy a film valósággá is válhat? Pontosabban hogy a film a tudta nélkül a valóságot imitálta.

 

Ugyanis a tudományos világ pár éve már felfedezte és vizsgálja azt az egyébként több millió éve létező organizmust, amit a Párizsi Állatkert szombattól nyilvánosan is bemutat a nagyközönségnek mint az állatkert legújabb lakóját. Az élőlény tudományos elnevezése a Physarum polycephalum, de köznapi nevén egyszerűen csak – utalva a horror filmre – „blobnak” hívják. (A blob egyébként tükörfordításban foltot jelent, de mivel szakszerű magyar elnevezés még nincs rá, ezért maradok a blob megnevezésnél.)

 

„A blob egy olyan élőlény, amely a természet egyik legnagyobb rejtélye” – jellemezte az organizmust Bruno David, a Párizsi Természettudományi Múzeum igazgatója, amihez az állatkert is tartozik.

 

 

A blob ugyanis egy sárgaszínű, a környezetére rátapadó, gombának kinéző valami, aminek nincsen szája, nincsen gyomra és szeme, mégis – akárcsak az állatok – képes érzékelni az élelmet, és afelé mozogni. De nem is akárhogyan. A blob határozottan egy intelligens, tanulékony lény, ami képes nem hogy megtalálni egy útvesztőben az étel felé vezető utat, még meg is tanulja, hogy mely irányokba nem szabad mennie. A tudósok ezt úgy tesztelték, hogy az útvesztő egy részét sóval szórták be, amit a blob kifejezetten nem szeret, és a fura élőlény nem is ment arra, még ha az étel amúgy közvetlenül a sós felület mögött is volt.

 

Ami miatt ez a látható értelem és tanulási képesség zavarba ejtő, hogy a blobnak nincs agya, nincs idegrendszere, ami utasíthatná a testét, hogy az egyes helyzetekben hogyan viselkedjen.

 

A legújabb kutatások szerint speciális, jelátvitelre alkalmas jelzőmolekula áll a komplex viselkedés hátterében, de találgatták már azt is, hogy a blob hullámokat bocsát ki a testén keresztül ahhoz, hogy érzékelni tudja környezetét.

 

A tudományos világ még így is értetlenül áll a blob előtt, és nem tudják eldönteni, hogy hova is sorolják azt: a gombák vagy az állatok közé.

 

Mindenesetre az már biztos a tudósok szerint, hogy a blobnak majdnem 720 nemét lehet azonosítani, és ha félbevágjuk, két perc alatt képes magát meggyógyítani.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael via bioGraphicMagazine / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek
Bevált a home office, a közmunka viszont teljes tévedés

Meglepő hatékonysággal dolgoznak a vállalatok munkatársai otthonról, a futárcégek sokszor kihasználják alkalmazottaikat, a honvédség tárt karokkal, de alacsony ellátmánnyal várja a jelentkezőket, kormánypárti és ellenzéki polgármesterek pedig egyaránt tévútnak tartják a közmunka erőltetését. Nem értenek mindenben egyet ennyire, és meg is üzenték egymásnak. Járvány utáni munkaerőpiaci körkép.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás