Új választást követel a csepeli ellenzék

Szerző: Fekő Ádám
2019.10.17. 19:18

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégedne meg.

Új választást követel a csepeli ellenzék

Bár Csepelen a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Borbély Lénárd elég simának tűnő eredménnyel verte az ellenzéki összefogástól induló Erdősi Évát a vasárnapi önkormányzati választásokon, az MSZP parlamenti képviselője, Bangóné Borbély Ildikó tájékoztatása szerint az ellenzék megtámadta az eredményt, és nem is újraszámlálást, hanem egyenesen egy újra kiírt választást szeretnének elérni a XXI. kerületben.

 „Attól függetlenül szeretnénk újraválasztást, hogy több helyet mi nyertünk meg, és polgármester-választást is szeretnénk. Annyi csalásra utaló jel volt, hogy muszáj megtenni. Ott volt az idősek otthonában látott eset is, ahol demens és mozgásképtelen betegeket szavaztattak mozgóurnával, nekik ott mondták el, kire kell szavazni. De szerepelt a nyilvántartásban 2013 óta halott ember is, egy nénihez pedig úgy vittek ki mozgóurnát, hogy ő sehol nem is kért ilyet. Visszaéltek a nevével és az adataival, meghamisították a nevét, ezt pedig egy fideszes jelölt felesége vitte be” – sorolta az okokat az Azonnalinak Bangóné Borbély Ildikó.

A politikus szerint már a szavazókörökben tett eskütétel is gyanús: 

„Felfoghatatlan nekem, hogy a szavazókörök fideszes delegáltjai hétfőn tettek esküt, az ellenzékiek pedig kedden. Miért kellett szétválasztani? Mi volt az, amit hétfőn nem hallhattunk?”

Sőt, szerinte a számok is azt bizonyítják, hogy itt valami törvénytelenség történt, mivel 1620 érvénytelen szavazat volt a kerületben, ez pedig az összes leadott szavazat hat százaléka,

ráadásul minden választókerületben száz felett volt az elrontott lapok száma úgy, hogy sokan pont csak az egyéni jelöltekre nem tudtak helyesen ikszelni, a polgármesterekre viszont sikerült.

Arra a kérdésre, hogy reálisnak tartja-e, hogy az NVB megismételteti a választást, azt mondta, ez a fellebbezés akkor is fontos, ha valamiért nem megy át: „Nagyon remélem, hogy a jognak maradt még valami nyoma Magyarországon. De azért is adtuk be a fellebbezést, hogy érezze Borbély Lénárd és csapata, tudjuk, hogy csalással tudták azt a nyolc képviselőjüket odaültetni Csepelen. És még ha nem is ismételtetik meg a választást, akkor is oda fogjuk nekik mondani: tudjuk, hogy itt ültök, de becsaptátok a csepeli választókat és csaltatok! És az is fontos, hogy a csepeli választók se hibáztassák magukat, amiért más kerületben meg tudták csinálni, de ők nem.”

De hogy van ez, hogy Csepelen ennyire jól működött a Fidesz-KDNP csalással foglalkozó részlege, amikor máshol nem? „Úgy mondanám, hogy Csepelen a törvénytelenségek magasabb fokozatra kapcsoltak, mint más kerületekben.”

Csepelen október 13-án a Fidesz 52 százalékot kapott, az ellenzéket képviselő párbeszédes Erdősi Éva 43 százalékot tudott behúzni.

A választási eredményeket ma délutánig lehetett megtámadni, Budapesten főleg a Fidesz élt ezzel: Pikó András, V. Naszályi Márta és Baranyi Krisztina kerületeiben (VIII., I., IX. kerületek) számoltatják újra a szavazatokat.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek