Megállapodott a Bizottság és a brit kormány a brexitről

Szerző: Bakó Bea
2019.10.17. 12:59

Legalábbis ezt jelentette be Jean-Claude Juncker a Twitteren. Az ír határ kapcsán sikerült dűlőre jutni, de még az Európai Tanácsnak is jóvá kell az egészet hagynia.

Megállapodott a Bizottság és a brit kormány a brexitről

Jean-Claude Juncker még hivatalban lévő bizottsági elnök közzétett egy levelet a Twitteren, amiből kiderült: a Bizottság tárgyalói megállapodtak az angol kormánnyal a brexit legvitatottabb kérdéséről, az ír határról, valamint a Theresa May korábbi brit miniszterelnök által kitárgyalt megállapodáshoz fűzött politikai deklarációról. Ez a két pont volt az, ami nagyon szúrta a szemét a brit parlament tagjainak, és ami miatt anno nem szavazták meg a May-féle megállapodást.

Juncker a levelet Donald Tusknak, a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő  Európai Tanács hamarosan leköszönő elnökének címezte, és arról számol be benne, hogy

megállapodtak az Észak-Írországra vonatkozó jegyzőkönyvről a tárgyalók, és Boris Johnson brit miniszterelnök is jelezte, hogy ezt elfogadja.

A jegyzőkönyv pontos, végleges tartalmáról Juncker nem közölt részleteket. Arról korábban itt írtunk részletesen, hogy mi a probléma pontosan az ír határral, és mi volt Boris Johnson eredeti ötlete ennek a megoldására: két részre bontotta volna gyakorlatilag az ír határt, egy speciális státuszú területté téve az Ír-szigetet. Az eredeti ötletet elég szkeptikusan fogadták az EU-ban, és az északír unionista DUP párt is határozottan elutasítja. 

Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy a végső verzióban Johnson eredeti ötletéhez képest mi módosult. Boris Johnson annyit írt ki a Twitterre, hogy a backstop (aminek köszönhetően Észak-Írország bizonytalan ideig az EU-s vámunióban maradhatott volna) megszűnik, és az egész Egyesült Királyság kilép a vámunióból, és szabadon köthet kereskedelmi egyezményeket. Arra is utalt, hogy az északír parlamentnek beleszólása lesz a területre vonatkozó speciális rendelkezésekbe.

Az új jegyzőkönyvet a tagállami állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsnak is el kell fogadnia,

amely csütörtökön és pénteken ülésezik. A brexit október 31-i határidejéig még két hét van hátra, és addig a brit parlamentnek is el kellene fogadnia a megállapodást.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek