A brit parlament megfúrhatja Boris Johnson brexitalkuját

2019.10.17. 17:08

Szombaton egy második brexitnépszavazás megtartásáról szavazhatnak, pedig közben a miniszterelnök már megállapodott az Európai Bizottsággal.

A brit parlament megfúrhatja Boris Johnson brexitalkuját

Még reggel arról számoltunk be, hogy a brit kormány és az Európai Unió Bizottság tárgyalói megállapodtak a brexit legvitatottabb kérdéséről, az ír határról. Időközben azonban a brit parlament alsóházán átment egy indítvány,

ami előkészít egy szombati parlamenti szavazást egy második brexitreferendum megtartásáról.

Az alsóházban 287 igen és 275 nem szavazattal döntöttek az indítvány előkészítéséről.

Az Egyesült Királyság hivatalosan október 31-én kellene, hogy elhagyja az EU-t, de ez egyre távolibb elképzelésnek tűnik: ugyan most a Boris Johnson vezette kormánynak sikerült egyezségre jutnia az EU-val, de ezt még el kell fogadnia az EU 27 tagállamának vezetőiből álló Európai Tanácsnak, illetve a brit parlamentnek is, akik könnyen lehet, hogy nem fogják támogatni Johnson dealjét, ha közben egy második referendum kiírásáról is dönthetenek.

A brit parlament még szeptemberben fogadott el egy törvényt, amiben megtiltotta Johnsonnak, hogy alku nélkül lépjenek ki az EU-ból, bár Johnson azt mondta, hogy ő mindenképp végre fogja hajtani a brexitet október 31-én.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek