Megijedtek a britek a brexittől, tömegesen igényelnek ír útlevelet

2019.10.16. 14:43

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak az ír útlevélkérelmek formanyomtatványaiból, több ezer ilyet igényeltek már a brit állampolgárok.

Megijedtek a britek a brexittől, tömegesen igényelnek ír útlevelet

A brexit egyik előre nem látott mellékhatásaként az egekbe szökött az ír útlevélkérelmek száma – írja a Guardian. Az Európai Unióban 1,3 millió brit állampolgár él, egy részüknek azonban komoly problémát jelentene, ha országuk kilépne az unióból – megállapodás nélküli brexit esetén többek közt tartózkodási, letelepedési és munkavállalói engedélyek soráért kéne folyamodniuk, hogy a korábban megszokott életüket élni tudják. 

Míg 2016-ban hatezer ír útlevélkérelmet adtak le, 2018-ban ez elérte a huszonötezret. Még nincs is vége az évnek, de már idén is tizenkilencezer kérelmet nyújtottak be: figyelemreméltó, hogy ebből tizenegyezer az Egyesült Királyság területéről érkezett. Sok brit állampolgár ugyanis rájöhetett, hogy amennyiben igazolják, hogy legalább egy ír felmenőjük van, azzal máris megszerezhetik az ír állampolgárságot, melynek segítségével a brexit után is EU-s állampolgárok maradhatnak.

Emiatt a belfasti posták már ki is fogytak a formanyomtatványokból,

az útlevélkérelmezők pedig – a rendszer túlterheltsége miatt – jelentős késésekkel kapják kézhez az útlevelüket. Egyébként az útlevélkérelmezési procedúra költségei 500 fontra rúgnak, ez közel 200 ezer forintot jelent.

Levegőhöz csak azzal juthatnának az ír hatóságok, ha Boris Johnson valamiféle megállapodást ki tudna tárgyalni az EU-val. Az Európai Tanács brüsszeli ülésén a héten ez a fő napirendi pont, ráadásul ahogy az Azonnali is megírta, uniós források szerint Boris Johnson számos engedményt tett Brüsszel felé egy új megállapodás elérése érdekében.

A tét az, hogy a jövő csütörtöki európai tanácsi ülésre már valamiféle tervezettel érkezhessenek majd meg a felek, ugyanakkor

sok tárgyalásra, szavazásra és munkára lesz még szükség, amennyiben az Egyesült Királyság október 31-jén tényleg megállapodással akarja otthagyni az Európai Uniót.

Johnson eddig csak a brexit legsarkosabb problémájával, az ír határ ügyével foglalkozott részletesebben: ennek rendezésére vonatkozó tervének egyik sarokköve, hogy bár Észak-Írországot kiemelné az EU-s vámunióból, a megállapodás felett az országrész parlamentje vétójogot kapna és később is rendszeresen felülvizsgálhatná azt. Johnson terve gyakorlatilag két fél-határt vezetne be, úgy, hogy az ellenőrzéseket fizikailag nem is feltétlenül a határon folytatnák le. Hogy ezt hogyan képzeli el pontosan Johnson, arról itt írtunk részletesen.

NYITÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek