Karácsony Gergely örül, hogy számonkérik rajta az ígéreteit

2019.10.16. 17:28

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, a klímavészhelyzetet viszont már az első napján kihirdeti az új főpolgármester.

Karácsony Gergely örül, hogy számonkérik rajta az ígéreteit

„Már az első munkanapomon ki fogom hirdetni a klímavészhelyzetet, hogy ezzel is mutassam, az új városvezetés komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot" – mondta Karácsony Gergely újonnan megválasztott budapesti főpolgármester az Azonnalinak szerda délutáni sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy betartja-e kampánya során tett ígéretét, miszerint már első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

Mikor lesz kevesebb autó Budapesten?

Karácsony kérdésünkre azt is elmondta: ugyan ez egy szimbolikus lépés, de terve konkrét cselekvéseket is tartalmaz: az energetikai fejlesztést szolgáló panelprogram újraindítása mellett létre kívánnak hozni egy új fővárosi parkot Csepelen, illetve a fásítási program mellett a Margitszigettől egészen a Római-partig terjedő zöld sáv kialakításán dolgoznak majd. Ezenkívül újragondolná a város klímaadaptációs programját: ugyan szerinte jó az előző közgyűlés által írt program, de nem elég ambiciózus. (Hogy mi is az a klímavészhelyzet, arról korábban itt írtunk bővebben.)

Hogy ez az autók számának csökkentésével is jár-e, arra kérdésre azt válaszolta: ezt csak is lépésenként haladva lehet megtenni.

A behajtási díj bevezetésére azt mondta, hogy a fővárosnak erre nemzetközi kötelezettsége is van, de a negatív ösztönzők mellett a pozitív ösztönzőket is alkalmazni kell, ami számára fontosabb: szerinte addig nem vezethető be a behajtási díj, amíg ki nem épül a megfelelő mennyiségű P+R parkoló, illetve a kötöttpályás közlekedést is fejleszteni kell. Karácsony szerint

nem biztos, hogy erre egy ciklus elég lesz.

Örül az ígéretszámlálónak

Ezenkívül arról is megkérdeztük, hogy mit szól a „Karácsonyfigyelőnek” nevezett, Tomanovics Gergely által készített ígéretszámlálóhoz, és ahhoz, hogy a tudatos választópolgárok ilyen módon kérik számon az ígéreteit. Budapest újdonsült főpolgármestere

örül, hogy a választók komolyan veszik a programját, és elvárják, hogy tartsa be ígéreteit, de a választók türelmét kérte, hiszen csak pénteken veszi át a hivatalt.

Kérdésünkre elárulta, hogy programjának a legtöbb pontját egy ciklus alatt tervezi végrehajtani, azonban vannak olyan programpontok is, amik megvalósításához a kormány és az Európai Unió partnersége szükséges, és emiatt elképzelhető, hogy lesz, ami a következő ciklusra tolódik. A behajtási díj mellett példaként a bérlakásprogramot említette, amelyet, mint mondta, eleve tíz évre terveztek.

Tarlós Istvánnak a barátja lenne, az ellenzéki városokkal szövetséget kötne

A sajtótájékoztatón Karácsony elismerően beszélt Tarlós István eddigi főpolgármesterről. Karácsonynak az a benyomása, hogy 

Tarlós „egy méltó ellenfél után egy méltó barát lesz

ahhoz, hogy a főpolgármestert támogatva a város érdekét szolgálja”.

Karácsony ezenkívül elmondta, hogy a kormánnyal és az Európai Unióval is a jó partneri viszony kialakítása a célja, mivel szerinte fontos lenne visszatérni azokhoz a stabil polgári demokráciákra jellemző normákhoz, amik az elmúlt években eltűntek. Reméli, hogy Orbán Viktor betartja szavát, és valóban ő is partnerként tekint majd Budapest új főpolgármesterére, ahogy azt a választás estéjén ígérte.

Ezenkívül bejelentette, hogy még októberben

létrehozza a Szabad Városok Szövetségét, amiben a „szabad és ellenzéki” városok vezetői kapnának helyet,

hogy egymást segítsék tapasztalataikkal és tudásukkal. Karácsony szerint ezzel az ellenzék bebizonyíthatja a kormányzásra való alkalmasságát is.

Karácsony Gergely egyébként nagyon kényelmesen vezetheti majd a fővárost: ugyan a kormánnyal szemben nagy csatára számíthat, a fővárosi közgyűlésben abszolút többsége lesz.

Karácsony egyébként a választás estéjén kérdésünkre azt mondta, hogy hajlandó együttműködni a Fidesszel, de alpolgármesteri pozíciót csak az őt támogató pártoknak ajánlj majd fel. Az újdonsült főpolgármester az önkormányzati választás előtti interjúnkban azt mondta, hogy személyi döntésekről a pártokkal együtt fognak dönteni, de Kálmán Olgát szívesen látná a csapatában.

FOTÓ: Ruttkay Lili / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek