+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 16. szerda, 07:52
Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ, aki abban bízik: a végső meccs közte és a Warrennél is baloldalibb Bernie Sanders között dőlhet el. Egy ilyen meccsben ugyanis mindenkit, aki középen áll, Biden mozgósítani tud. Sanders mellé azonban a fiatal demokraták egyik sztárja áll oda.

Ohio ingadozó államnak számít. Noha jelenleg inkább a republikánusok határozzák meg, és 2016-ban is Donald Trump szerezte meg a többséget, 2008-ban és 2012-ben Barack Obama a demokratáknak hódította el.

 

A klasszikus kérdés: miből?

 

Kedd este itt gyűlt össze a tizenkét politikus, aki a Demokrata Párt elnökjelöltje akar lenni. A szeptemberi texasi vitához képest a mostani sokkal összeszedettebb volt – és jobban láthatóak lettek az ideológiai különbségek.

 

A vita elejét még az egyetértés uralta. A Donald Trump elleni impeachment eljárást mindegyik jelölt üdvözölte. Egyedül Andrew Yang, a többek között a feltétel nélküli alapjövedelemmel kampányoló baloldali vállalkozó mondta azt:

 

a republikánus elnököt nem elég elmozdítani, mert ezzel nem oldódnak meg azok a problémák, amelyek Trump elnökségéhez vezettek.

 

Ezek között említette Ohio példáját is, ahol a demokraták nem foglalkoztak eleget a munkásosztállyal, ezért onnan is sokan szavaznak át Trumpra.

 

Igazi vita az egészségügy kapcsán alakult ki. Mint ismert: Elizabeth Warren mindenkire kiterjedő állami egészségbiztosítást akar (ahogy az Európa valamennyi országában is van), Bernie Sanders pedig a magánpénztárak tagjainak is kötelezővé tenné az állami pénztárban való tagságot. Noha ezen ötletek Kanadában vagy Európában még különösen baloldalinak se számítanak, az USA-ban ez már szélsőbaloldal – olyannyira, hogy mérsékeltebb demokrata jelöltek össztűz alá vették Warrent.

 

Amy Klobuchar minnesotai szenátor szerint Warren nem árulja el, mi lenne az egészségügyi terveinek pénzügyi háttere

 

– konkrétan arra célzott, hogy lesz-e adóemelés, ami az USA-ban ördögi dolognak számít. Klobuchar szerint Warren tervei „álmodozások“.  Warren azt mondta, hogy az ő terveivel a középosztály járna jól, a középosztály számára nem jelentene több kiadást. Ezt azonban nem hitte el neki Klobuchar, aki szerint „Bernie Sanders legalább őszinte”, ő ugyanis nyíltan kiáll az adóemelések mellett.

 

Sanders valóban egyértelműbben állt ki a baloldali nézetei mellett. Adóemelést akarna, és egyáltalán nem vonná vissza azt a mondatát, hogy a cél az, hogy ne legyen több dollármilliárdos.

 

Így használhatja ki Biden Sanders-t

 

A keddi vita főleg Warrenről szólt – mégpedig a massachusettsi szenátor támadásáról. Nem is feltétlenül Biden végezte el ezt a „munkát”, hanem a többi, kevesebb eséllyel rendelkező mérsékeltebb jelölt, akik ezzel segíthetnek Bidennek letolni Warrent a pályáról.

 

JOE BIDEN SÜTI AZ ELŐVÁLASZTÁSI KAMPÁNYSTEAKET

 

A három fő esélyes Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorok, valamint Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke. Bidennek az az érdeke, hogy ne Warren nőjjön fel vele szemben ellenjelöltként, azaz a mostani vitában keményen támadta őt, miközben hagyta, hogy Sanders jelenhessen meg baloldali alternatívaként.

 

Biden azzal számolhat: neki jobban megéri, ha Sanders az ellenfele,

 

mert a vermonti szenátor már tényleg túl radikális lenne sokaknak, mint azon Warren, aki radikálisokat, de centristákat is meg tudhat szólítani.

 

Bernie Sanders, aki a vitán is megköszönte az imákat a nemrégi szívinfarktusa után, eközben Warren alól képes kiszervezni a párt baloldalát: Alexandria Ocasio-Cortez new yorki képviselő például Sanders támogatására fog felszólítani. Bernie Sanders most szombaton New Yorkban tart kampányrendezvényt, és ott várható a hivatalos bejelentés. Ezzel viszont az amerikai baloldal két ikonikus – a legidősebb és a legfiatalabb – politikusa foghat össze, ami Elizabeth Warren esélyei ronthatja.

 

De ha Biden komolyan úgy hiszi, neki megéri Sanderst (és nem Warrent) kihívóként tudni, akkor neki is jól jön Sanders és Ocasio-Cortez szövetsége Warren ellenében.

 

Ha érdekel, hogy nézett ki Elizabeth Warren new yorki kampányrendezvénye, olvasd el róla Techet Péter cikkét!

 

FOTÓK: A jelöltek Facebook-oldalai.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

A Hosszúlépés mozgalom kezdeményezése célba ért, a II. kerület már bevállalt egy női szobrot. Kerpel-Fronius Gábor azt ígéri, az új köztéri szobrokkal vége a tíz éve tartó vizuális környezetszennyezésnek.

A terhes nőre harmincöt esetet sikerült rábizonyítani, de valószínűleg több követőjéről is nagyon sok pénzt gombolt le.

Újabb óriási tüntetésen követelték Prágában az összeférhetetlenséggel vádolt miniszterelnök lemondását.

Az Azonnali megkérdezte a leköszönő elnök Nagy Károlytól, mit szól az eredményhez, és nem csalódott-e miatta.

Minden rettegés ellenére elképesztően jó stadion lett Magyarország új nemzeti stadionja, úgyhogy most már tényleg itt lenne az ideje focizni is. Riport a Puskás-avatóról!

De vajon médiahekk az egész, vagy tényleg visszatér a Savoyai-ház Olaszországba?

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás