+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 16. szerda, 07:52
Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ, aki abban bízik: a végső meccs közte és a Warrennél is baloldalibb Bernie Sanders között dőlhet el. Egy ilyen meccsben ugyanis mindenkit, aki középen áll, Biden mozgósítani tud. Sanders mellé azonban a fiatal demokraták egyik sztárja áll oda.

Ohio ingadozó államnak számít. Noha jelenleg inkább a republikánusok határozzák meg, és 2016-ban is Donald Trump szerezte meg a többséget, 2008-ban és 2012-ben Barack Obama a demokratáknak hódította el.

 

A klasszikus kérdés: miből?

 

Kedd este itt gyűlt össze a tizenkét politikus, aki a Demokrata Párt elnökjelöltje akar lenni. A szeptemberi texasi vitához képest a mostani sokkal összeszedettebb volt – és jobban láthatóak lettek az ideológiai különbségek.

 

A vita elejét még az egyetértés uralta. A Donald Trump elleni impeachment eljárást mindegyik jelölt üdvözölte. Egyedül Andrew Yang, a többek között a feltétel nélküli alapjövedelemmel kampányoló baloldali vállalkozó mondta azt:

 

a republikánus elnököt nem elég elmozdítani, mert ezzel nem oldódnak meg azok a problémák, amelyek Trump elnökségéhez vezettek.

 

Ezek között említette Ohio példáját is, ahol a demokraták nem foglalkoztak eleget a munkásosztállyal, ezért onnan is sokan szavaznak át Trumpra.

 

Igazi vita az egészségügy kapcsán alakult ki. Mint ismert: Elizabeth Warren mindenkire kiterjedő állami egészségbiztosítást akar (ahogy az Európa valamennyi országában is van), Bernie Sanders pedig a magánpénztárak tagjainak is kötelezővé tenné az állami pénztárban való tagságot. Noha ezen ötletek Kanadában vagy Európában még különösen baloldalinak se számítanak, az USA-ban ez már szélsőbaloldal – olyannyira, hogy mérsékeltebb demokrata jelöltek össztűz alá vették Warrent.

 

Amy Klobuchar minnesotai szenátor szerint Warren nem árulja el, mi lenne az egészségügyi terveinek pénzügyi háttere

 

– konkrétan arra célzott, hogy lesz-e adóemelés, ami az USA-ban ördögi dolognak számít. Klobuchar szerint Warren tervei „álmodozások“.  Warren azt mondta, hogy az ő terveivel a középosztály járna jól, a középosztály számára nem jelentene több kiadást. Ezt azonban nem hitte el neki Klobuchar, aki szerint „Bernie Sanders legalább őszinte”, ő ugyanis nyíltan kiáll az adóemelések mellett.

 

Sanders valóban egyértelműbben állt ki a baloldali nézetei mellett. Adóemelést akarna, és egyáltalán nem vonná vissza azt a mondatát, hogy a cél az, hogy ne legyen több dollármilliárdos.

 

Így használhatja ki Biden Sanders-t

 

A keddi vita főleg Warrenről szólt – mégpedig a massachusettsi szenátor támadásáról. Nem is feltétlenül Biden végezte el ezt a „munkát”, hanem a többi, kevesebb eséllyel rendelkező mérsékeltebb jelölt, akik ezzel segíthetnek Bidennek letolni Warrent a pályáról.

 

JOE BIDEN SÜTI AZ ELŐVÁLASZTÁSI KAMPÁNYSTEAKET

 

A három fő esélyes Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorok, valamint Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke. Bidennek az az érdeke, hogy ne Warren nőjjön fel vele szemben ellenjelöltként, azaz a mostani vitában keményen támadta őt, miközben hagyta, hogy Sanders jelenhessen meg baloldali alternatívaként.

 

Biden azzal számolhat: neki jobban megéri, ha Sanders az ellenfele,

 

mert a vermonti szenátor már tényleg túl radikális lenne sokaknak, mint azon Warren, aki radikálisokat, de centristákat is meg tudhat szólítani.

 

Bernie Sanders, aki a vitán is megköszönte az imákat a nemrégi szívinfarktusa után, eközben Warren alól képes kiszervezni a párt baloldalát: Alexandria Ocasio-Cortez new yorki képviselő például Sanders támogatására fog felszólítani. Bernie Sanders most szombaton New Yorkban tart kampányrendezvényt, és ott várható a hivatalos bejelentés. Ezzel viszont az amerikai baloldal két ikonikus – a legidősebb és a legfiatalabb – politikusa foghat össze, ami Elizabeth Warren esélyei ronthatja.

 

De ha Biden komolyan úgy hiszi, neki megéri Sanderst (és nem Warrent) kihívóként tudni, akkor neki is jól jön Sanders és Ocasio-Cortez szövetsége Warren ellenében.

 

Ha érdekel, hogy nézett ki Elizabeth Warren new yorki kampányrendezvénye, olvasd el róla Techet Péter cikkét!

 

FOTÓK: A jelöltek Facebook-oldalai.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás