+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. október 16. szerda, 16:38
Hogyan szerepelt a jogerősen elítélt Hunvald György a választáson? Mi lett a Karácsony Gergelyt előválasztáson eredménytelenül kihívó momentumos Kerpel-Fronius Gáborral? Bejött-e Lázár Jánosnak, hogy aktivistának állt? Na és van-e olyan település, ami még igényt tart a szélsőségeiről megismert volt érpataki polgármester munkájára? Az Azonnali utánajárt!

Most, hogy túl vagyunk a vasárnapon, és a Lokál-olvasókkal ellentétben már nemcsak azt tudjuk, hogy Karácsony Gergely Budapest új főpolgármestere, de azt is, hogy Borkai Zsolt bár újrázott Győrben, de előtte országosan azért szépen tökön rúgta a Fideszt, amiből éppen kedden lépett ki, ideje néhány eddig méltatlanul elsikkadt érdekes választási eredménnyel is foglalkozni. Jöjjön 7+1 fun fact!

 

1. Az előválasztás vesztesei is nyertek

 

Karácsony Gergely ellen korábban többek közt a momentumos Kerpel-Fronius Gábor is indult az előválasztáson, ami magáért az ellenzéki főpolgármester-jelöltségért folyt. Azt ugyan Kerpel-Fronius elvesztette,

 

ám a tizenharmadik kerületben képviselőjelöltként egyéniben hatalmas győzelmet aratott: 75,5 százalékot kapott, míg a kormánypárti képviselőjelölt csak 24,5 százalékot.

 

Aki azt hinné, ennél nagyobb arányú győzelem nem volt Angyalföldön, az nagyot téved. Ugyanis bár az önmagában nem meglepő, hogy Angyalföld polgármestere a szocialista Tóth József maradt, de az figyelemre méltó, hogy 81,9 százalékot kapott, míg a Fidesz-KDNP-t képviselő Bagdy Gábor – aki eddig Budapest főpolgármester-helyettese volt – csak 18,1 százalékot. 

 

Előválasztást egyetlen budapesti kerületként Ferencvárosban is tartottak, ezen Baranyi Krisztina nyert nagy fölénnyel a momentumos Jancsó Andreával szemben. Baranyi később Ferencváros fideszes polgármesterét, Bácskai Jánost is kiütéssel legyőzte. A győzelem gyakorlatilag Baranyi egész csapatának sikerült, egy egyéni körzet híján mindet elvitték. Az egyéni győztesek között volt Jancsó Andrea is, aki 58,7 százalékkal lett megválasztva képviselőnek, míg fideszes ellenfele csak 36,8 százalékot ért el.

 

2. Huszonöt év polgármesterség után mezei képviselő lett

 

Soroksár egyike volt azoknak a kerületeknek, amiket sikerült Fidesz-közeli jelölteknek vinnie. Itt a függetlenként induló Bese Ferenc nyert, akit nemcsak a Fidesz, de egyébként a huszonöt éven át regnáló polgármester, Geiger Ferenc is támogatott. Geiger még márciusban jelentette be: nem indul a 2019-es önkormányzati választásokon. „A tavalyi esztendőben betöltöttem a 65. életévem, s bár mind mentálisan, mind fizikailag jó állapotban érzem magam, nyugdíjba vonulok.” Megígérte azt is, hogy ha kell, segíti majd az új képviselő-testület munkáját a rutinjával, amit minden bizonnyal egyszerű lesz megtennie,

 

hiszen mégiscsak elindult a választáson: a kompenzációs listáról bejutva pedig képviselő is lett – már ha felveszi mandátumát.

 

Geiger korábban SZDSZ-es volt, később pedig civilként volt, hogy az MSZP is támogatta, ám idén nyáron már Orbán Viktor javaslatára Áder János köztársasági elnök a kerületi munkájáért a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta Geigernek. 

 

3. Olyan sokan indultak, hogy a fideszes nyert

 

Mint az Azonnali beszámolt róla: Mosonmagyaróvár is egyike volt azoknak a városoknak, ahol nem volt ellenzéki összefogás, így egy rakás polgármester indult a fideszes városvezető kihívójaként: Szabó Miklós, aki korábban már volt polgármester a Fidesz támogatásával, egyúttal saját egyesületének színeiben indult, Ábrahám Tivadar DK-MSZP-sként, Jávor Miklós jobbikosként, illetve Goda Bálint LMP-sként. 

 

Ennek az lett a vége, hogy a fideszes Árvay István nyert 42,3 százalékkal, Szabó 31,5 százalékot kapott, Ábrahám 18,3 százalékot, Jávor 9,8 százalékot, míg Goda 2,6 százalékot, vagyis a nem fideszes jelöltek összesen több szavazatot kaptak, mint a fideszes, ugyanakkor ebben Szabó Miklós személyes népszerűsége is vastagon benne van. Szabó Miklós volt az egyetlen nem fideszes jelölt, aki az – egyébként a város egyik leggazdagabb részében lévő – egyéni választókörzetét képviselőként meg tudta nyerni.


4. Visszatért Orosz Mihály Zoltán a politikába

 

A sokszor csak OMZ rövidítéssel emlegetett politikus Érpatakot vezette egészen 2006-tól 2018-ig, és szélsőségességéről, cigány- és zsidóellenességéről vált országosan ismertté, illetve arról, hogy a Pride-ot sem kedveli túlságosan. OMZ azóta viszont húzott néhány váratlant: például aláírta Hadházy Ákos kezdeményezését az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében, és még Lukácsi Katalinnal is fotózkodott, akinek emiatt később magyarázkodnia kellett.

 

OMZ Érpatakról Nagykállóra tette át a székhelyét, és be is jutott független önkormányzati képviselőként annak testületébe.

 

Érdekesség, hogy a politikus kapta a második legnagyobb arányú szavazatot a polgármester után, 31,39 százalékkal. (A kistelepüléseken ugyanis nincsenek külön körzetek, hanem egy listából annyi jelöltre húzhatnak X-et a választók, ahány hely van a képviselőtestületben.)


5. Semmi sem jött be Hunvaldnak

 

Hiába aggódtak a szocialisták, hogy a jogerősen elítélt, de a hetedik kerületi politikába visszatérni vágyó Hunvald György is elindult polgármesterként rontva az összellenzéki jelölt esélyeit, végül a DK-s Niedermüller Péter nyert 47,9 százalékkal, míg a korábban kerületvezető Hunvald csak 5,22 százalékot kapott.

 

Hunvald saját egyéni választókörzetében sem aratott sokkal nagyobb sikert: ott 8,35 százalékot ért el. A vereséget Hunvald – akivel korábban az Azonnali nagyinterjút is készített  – úgy értékelte blogján gratulálva Niedermüllernek:

 

„Tegnap a választók döntöttek. És döntésük alapján ezt itt nem lehet másnak mondani, mint teljes vereségnek.

 

El kell gondolkodni az eredményen – és le kell vonni a megfelelő következtetéseket.”

 

6. Bukás volt átállni az LMP-ből a Fideszhez

 

Nagy visszhangot váltott ki, hogy két, addig az LMP színeiben önkormányzati képviselői mandátumhoz jutott politikus is éppen augusztusban, az ajánlásgyűjtési időszak előtt jött rá: kilép a pártból és inkább fideszes lesz. Nos, ez sem a budakeszi Ligetiné Komáromi Gabriellának nem jött be, sem pedig a tizenharmadik kerületi Tempfli Józsefnek, mindketten kikaptak egyéni körzetükben.

 

Míg Ligetiné alig több, mint egy százalékkal kapott ki, Tempfli 51 százalékponttal maradt le ellenfele mögött,

 

és kompenzációs listáról sem sikerült egyiküknek sem bejutni a képviselő-testületekbe.

 

7. Lázár János volt az aktivistája, így sem nyert egyéniben

 

Az önkormányzati kampányból Lázár János exminiszter is kivette részét Csongrád megyében, ahol jelenleg is országgyűlési képviselő. Például Hódmezővásárhelyen elindult az önkormányzati képviselőségért a korábbi polgármester, a már elhunyt Rapcsák András lánya, Rapcsák Katalin, őt is próbálta segíteni Lázár. A politikus ezért Rapcsák Katalinnal közös kampányvideót posztolt, amelyben a jelölt házához bicilizett, és azzal viccelődött, hogy aktivistának jelentkezik hozzá.

 

Végül hiába a segítség, a város harmadik számú egyéni választói körzetében fideszes, illetve egyesületi színekben induló Rapcsák vesztett, míg Márki-Zay Péter jelöltje nyert vele szemben. Rapcsák azért kompenzációs listáról bejutott a testületbe.

 

Érdekesség, hogy úgy tűnik, valamiért lekerült az említett, Lázár János aktivistai karrierjéről szóló videó Facebookról, ugyanis a Lázár-közeli, helyi promenad.hu kapcsolódó cikkébe anno ezt beágyazták, ám már nem elérhető.

 

Márki-Zay egyébként nagyot nyert Vásárhelyen: tíz egyéni körzetből kilencet elvittek, maga a polgármester pedig 57,3 százalékot kapott, míg ellenfele, a függetlenként induló, egyébként fideszes hátszelű Grezsa István csak 42,7 százalékot. Egyébként Grezsa eddig önkormányzati képviselő volt a városban a Fidesz-KDNP színeiben, ám ezúttal csak polgármesternek indult, vagyis nem folytatja a munkáját a képviselői testületben. Lázár maga úgy értékelte a választási kudarcot: „megtanuljuk a leckét, jobbak leszünk”.

 

7+1. Veresegyház polgármestere örök

 

Ismét polgármester lett Pásztor Béla, aki már eddig is arról volt híres, hogy rekordhosszúságú ideje polgármester. Pásztor 1965-ben lett a Pest megyei Veresegyház tanácselnöke, a rendszerváltás óta pedig polgármesterként vezeti folyamatosan a települést. Ugyan idén két kihívója is akadt a 81 éves független politikusnak, mégis a szavazatok több mint 75,5 százalékával nyert. Fideszes ellenfele 18, százalékot kapott csak, míg egy másik független jelölt 5,9 százalékot.

 

NYITÓKÉP: Azonnali, Orosz Mihály Zoltán / Facebook, Kerpel-Fronius Gábor / Facebook, Lázár János hivatalos oldala / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

A techóriás szenzorokkal rögzítené a munkavállalók testbeszédét és mimikáját, hogy pontozza a meetingek minőségét, de a kritikusok szerint a munkavállalói jogok rovására növelnék a munka hatékonyságát.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás