+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. október 15. kedd, 17:09
Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Egyelőre annak ellenére sem fog lemondani a szocialista Csorbai Ferenc a polgármesterségről Mohácson, hogy egyedüli indulóként nyerte meg a posztot, miután fideszes ellenfele, Szekó József a választás előtt tragikus módon elhunyt – tudta meg az Azonnali.

 

Szekó a város polgármestere volt, és igen nagy népszerűségnek örvendett, hiszen 2014-ben 69,72 százalékkal választották meg, míg akkor Csorbai mindössze 11,71 százalékot ért el. Ehhez képest Szekó halála után az MSZP nem volt hajlandó visszaléptetni Csorbait, holott miután Szekó az ajánlásgyűjtés lezárulta után hunyt el, a Fidesz már nem tudott a helyére új jelöltet álítani.

 

Nyakó István MSZP-s szóvivő szeptember végén azt nyilatkozta a hvg.hu-nak erről: Csorbai hivatalos jelölt, leadta a szükséges ajánlásokat. „Ketten érezték magukat alkalmasnak a polgármesterségre, egyikük elhunyt, ettől ő még alkalmasnak érzi magát, meg is kapta a kellő támogatást.”

 

Csorbai alkalmasságát a választók is értékelték vasárnap: ugyan 1867 szavazat érkezett rá, de ezek mellett 4076 érvénytelen is volt. 

 

Ha ez nem lenne elég, Csorbai egyéni választói körzetében is csúnyán kikapott: míg a fideszes Bogos Tünde 62 százalékot kapott, ő csak 16,6 százalékot. Igaz, itt az ellenzéki pártok nem fogtak össze, az MSZP külön indult, míg a DK, a Jobbik, és a Momentum együtt. Így az sem meglepő, hogy Csorbait ők hiába kérték visszalépésre még a választás előtt, ez sem hatotta meg a szocialistákat. 

 

Csorbai helyzetén az sem fog segíteni, hogy Mohácson az összes egyéni képviselői helyet a Fidesz húzta be,

 

kompenzációs listáról sikerült csak bejutnia két szocialista, illetve egy DK-Jobbik-Momentum összefogásos politikusnak.

 

Az Azonnali az ügy kapcsán az alábbi kérdéseket küldte el az MSZP-nek:

 

1. Tervez-e lemondani Csorbai Ferenc azt követően, hogy jelentősen több érvénytelen szavazatot kapott Mohácson, mint érvényeset, ráadásul egyéni körzetét is elvesztette a fideszes jelölttel szemben?

2. Amennyiben lemondana: indulna-e ismét az időközi választáson?

3. Amennyiben nem mond le: morálisan miért tartja vállalhatónak polgármesternek maradni, mikor a mohácsiak többsége láthatóan nem kíváncsi rá?

 

Válaszul a párt csupán Csorbai Ferenc egy héttel ezelőtti, Pécsi Stopnak küldött nyilatkozatát küldte meg nekünk, „amihez az MSZP nem kíván semmit hozzáfűzni.”

 

Csorbai egyébként még a választás előtt arról beszélt: a nyilvánosság előtt vállalja, hogy amennyiben a választópolgárok nem tartják méltónak, nem kap kellő felhatalmazást, le fog mondani. „A képviselő-testület hat hónap múlva kezdeményezheti leghamarabb feloszlatását, de nekem nem célom felesleges adminisztratív terheket róni a városra. Ha nem tudom elnyerni a mohácsi polgárok és a képviselők többségének bizalmát, az fél év alatt kiderül, ebben az esetben pedig a város és családom jól felfogott érdekében is távozom a tisztségből, Mohács pedig új polgármestert választhat magának úgy, hogy közben a képviselő-testület a helyén marad és szeretett városunk kis időre sem lesz gazdátlan.”

 

Vagyis Csorbai marad, az MSZP-nek pedig úgy tűnik, nincs erről véleménye. 

 

FOTÓ: Valasztas.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tesznek-e óvintézkedéseket? És mit csinálnak, ha betegen akarnak szobát kérni náluk? Megkérdeztük!

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás