+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. október 15. kedd, 17:09
Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Egyelőre annak ellenére sem fog lemondani a szocialista Csorbai Ferenc a polgármesterségről Mohácson, hogy egyedüli indulóként nyerte meg a posztot, miután fideszes ellenfele, Szekó József a választás előtt tragikus módon elhunyt – tudta meg az Azonnali.

 

Szekó a város polgármestere volt, és igen nagy népszerűségnek örvendett, hiszen 2014-ben 69,72 százalékkal választották meg, míg akkor Csorbai mindössze 11,71 százalékot ért el. Ehhez képest Szekó halála után az MSZP nem volt hajlandó visszaléptetni Csorbait, holott miután Szekó az ajánlásgyűjtés lezárulta után hunyt el, a Fidesz már nem tudott a helyére új jelöltet álítani.

 

Nyakó István MSZP-s szóvivő szeptember végén azt nyilatkozta a hvg.hu-nak erről: Csorbai hivatalos jelölt, leadta a szükséges ajánlásokat. „Ketten érezték magukat alkalmasnak a polgármesterségre, egyikük elhunyt, ettől ő még alkalmasnak érzi magát, meg is kapta a kellő támogatást.”

 

Csorbai alkalmasságát a választók is értékelték vasárnap: ugyan 1867 szavazat érkezett rá, de ezek mellett 4076 érvénytelen is volt. 

 

Ha ez nem lenne elég, Csorbai egyéni választói körzetében is csúnyán kikapott: míg a fideszes Bogos Tünde 62 százalékot kapott, ő csak 16,6 százalékot. Igaz, itt az ellenzéki pártok nem fogtak össze, az MSZP külön indult, míg a DK, a Jobbik, és a Momentum együtt. Így az sem meglepő, hogy Csorbait ők hiába kérték visszalépésre még a választás előtt, ez sem hatotta meg a szocialistákat. 

 

Csorbai helyzetén az sem fog segíteni, hogy Mohácson az összes egyéni képviselői helyet a Fidesz húzta be,

 

kompenzációs listáról sikerült csak bejutnia két szocialista, illetve egy DK-Jobbik-Momentum összefogásos politikusnak.

 

Az Azonnali az ügy kapcsán az alábbi kérdéseket küldte el az MSZP-nek:

 

1. Tervez-e lemondani Csorbai Ferenc azt követően, hogy jelentősen több érvénytelen szavazatot kapott Mohácson, mint érvényeset, ráadásul egyéni körzetét is elvesztette a fideszes jelölttel szemben?

2. Amennyiben lemondana: indulna-e ismét az időközi választáson?

3. Amennyiben nem mond le: morálisan miért tartja vállalhatónak polgármesternek maradni, mikor a mohácsiak többsége láthatóan nem kíváncsi rá?

 

Válaszul a párt csupán Csorbai Ferenc egy héttel ezelőtti, Pécsi Stopnak küldött nyilatkozatát küldte meg nekünk, „amihez az MSZP nem kíván semmit hozzáfűzni.”

 

Csorbai egyébként még a választás előtt arról beszélt: a nyilvánosság előtt vállalja, hogy amennyiben a választópolgárok nem tartják méltónak, nem kap kellő felhatalmazást, le fog mondani. „A képviselő-testület hat hónap múlva kezdeményezheti leghamarabb feloszlatását, de nekem nem célom felesleges adminisztratív terheket róni a városra. Ha nem tudom elnyerni a mohácsi polgárok és a képviselők többségének bizalmát, az fél év alatt kiderül, ebben az esetben pedig a város és családom jól felfogott érdekében is távozom a tisztségből, Mohács pedig új polgármestert választhat magának úgy, hogy közben a képviselő-testület a helyén marad és szeretett városunk kis időre sem lesz gazdátlan.”

 

Vagyis Csorbai marad, az MSZP-nek pedig úgy tűnik, nincs erről véleménye. 

 

FOTÓ: Valasztas.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket? Videó!

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

Egy új tanulmány szerint az elektromágneses mezőknek kitett méhek lassabban tanulnak és agresszívebbek is saját fajtársaikkal szemben.

A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, így aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás