Kitiltották a klímatüntetőket Londonból

Szerző: Illés Gergő
2019.10.15. 07:54

Az Extinction Rebellion-aktivisták forgalmas csomópontokat foglaltak el a klímaváltozás elleni harc jegyében, többek között a tömegközlekedést is lebénítva ezzel.

Kitiltották a klímatüntetőket Londonból

Eltávolította a közterekről a klímaváltozás ellen tüntető Extinction Rebellion klímavédelmi civil mozgalom aktivistáit a brit rendőrség hétfőn, mivel azok tüntetéseikkel közutakat zártak le, ezzel többször is megzavarták a város és a városlakók életét – írja a BBC.

A klímatüntetők múlt hétfőn kezdtek demonstrációba, és azt követelik a brit kormánytól, hogy tegyen többet a klímaváltozás megállítása érdekében. Módszereik ugyanakkor nem mindennapiak: az Extinction Rebellion aktivistái általában

forgalmas utakat és csomópontokat foglalnak el, így nemcsak az autósok, de a tömegközlekedést használók számára is megnehezítve a városon belüli közlekedést.

Most hétfőn például a Bank of England előtti útkereszteződést foglalták el már kora reggeltől a demonstrálók, emiatt a területen tömegközlekedéssel sem lehetett áthaladni, ráadásul a tüntetők elállták a tér alatti metróállomás bejáratát is. Volt olyan buszsofőr, aki két órája állt már az eltorlaszolt úton, de a tüntetők nem mozdultak, így ő sem tudott továbbhaladni. A demonstrálók a bankszektort hibáztatták, amely „hozzájárul a klímaösszeomlás finanszírozásához és környezeti összeomlás felé vezet minket”, emellett olyan szórólapokat osztogattak a járókelőknek, amelyben elmagyarázzák, miért is van szükség a tüntetésükre. Az utak eltorlaszolása és a tömegközlekedés megzavarása viszont már elég indok volt a brit rendőrség számára is, hogy akcióba lépjen, kora délutánig több mint 1400 klímatüntetőt tartóztattak le a hatóságok, a hivatalos indoklás szerint „a közösség folyamatos és súlyos zavarása” miatt.

Előbbi okok miatt a rendőrség már előre is figyelmeztetett: a Trafalgar térről el fogják vinni a tüntetőket, akik ott maradnak, azok a letartóztatásukat kockáztatják. Az Extinction Rebellion erre Twitter-üzenetben reagált, szerintük „vészhelyzetről” van szó, és „felháborító” a rendőrség akciója.

„A rendőrségnek tiszteletben kell tartania a törvényeket. Ez a demokrácia” – fogalmazott a szervezet.

Voltak, akik az előzetes rendőrségi figyelmeztetés ellenére – miszerint este 9-kor elkezdik a tüntetők eltávolítását a térről – sem szerettek volna elmenni. Négyen például egymáshoz lakatolták magukat, egy 71 éves nő pedig odaragasztotta magát a helyszínre. Utóbbi tüntető úgy értelmezte a rendőrség akcióját, hogy a hatóságokat biztos a bankok és a pénzügyi szektor környékezték meg, hogy lépjenek fel a demonstrálók ellen.

Egyébként az Extinction Rebellion volt az a szervezet is, amely megkérte a magyarországi újságokat, hogy a klímaváltozás szó helyett ugyan szíveskedjenek valami drasztikusabb hangzású kifejezést, mondjuk a „klímaválság” vagy a „klímaösszeomlás” szavakat használni a cikkeinkben. Emellett a szervezet magyarországi ága „klímatemetést” és alternatív divatshow-t is rendezett Budapest belvárosában.

BORÍTÓKÉP: Extinction Rebellion London / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek