Harcos évek jönnek

2019.10.15. 15:08

Mostantól elkezdődik Budapest kiszárítása. Csakhogy egy fővárossal már lehet saját diplomáciát gyakorolni: ehhez a feladathoz kell Karácsonynak felnőnie.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Állóháború lesz.

Orbán a választás estéjén bemondta, hogy az új főpolgival áll az együttműködés elébe, de ez csak annyira igaz, amennyire azt is ígérte akkor, hogy majd másnap nyilatkozik Borkai ügyéről. Innen már természetes, hogy nem nyilatkozott, lelépett Bakuba gyilkost simogatni, a piszkos melót pedig vazallusaira hagyta.

Így fog együttműködni Budapesttel is.

Legközelebb november 7-én igyekszik majd megalázni a várost, amely nem kért belőle. Gróf Andrássy Gyula és gróf Széchenyi István városában akár szénavillára felszúrt csöpögő véres húst, egy világháborúval zsaroló népirtót fog körbehurcolni (lásd még: testvéri türk nép nagy fia, bla-bla-bla): a híveivel megkedveltetett muszka cár után egy új török szultánt, Erdoğant. 

Budapest a hazai össztermék közel 40 százalékát állítja elő. A mindenkori politika legalább két emberöltő óta játsza ki Budapestet az ország ellenében, és sugallja sokfelé, hogy a bűnös város kap mindent, noha az itt megtermelt értékeknek csak töredéke jut fejlesztésre, fenntartásra vissza. És jut majd mégkevésbé ezek után.

Budapestnek ugyanis máris van árnyékpolgármestere, néma, de annál hatékonyabb szürke eminenciása: Fürjes Balázs,

a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, ki talán máris több pénzzel bír, mint amennyivel a közgyűlés képviselte polgárok rendelkeznek együttesen. Amennyi felett majd Karácsony Gergely, a legnagyobb közvetlen választói megerősítéssel és legitimációval bíró hazai politikus rendelkezik.

Ha a sok megtorpanó közfejlesztés közepette valami itt előbbrejuthat egyáltalán (Népstadion, Liget-projekt, a Budai Vár fejlesztése, etc.), kizárólag az adófizetők eltérített adójának állami forrásaiból, netán a „gyűlöletes” EU támogatásából emelkedhet. Mától ugyanis elkezdődik a város kiszárítása. Ezt mellesleg Gulyás Gergely is időben megígérte. 

A büntetés, ahogy fenyegető zsaroló beszédeivel Orbán (Szeged, Miskolc, Gödöllő) végigroadshow-zta az országot, nem marad el: nemcsak Budapest, de valamennyi polgári akaratot érvényesítő város nyögi majd, hogy nem a nemzetet rombadöntő, a magyar népet évtizede egyik szégyenből a másikba hajszoló vezér „vállról indítható füttyszavára” ugrott. 

Tarlós egy teljesen legatyásodott várost hagy maga után. Elmúlt három évében hiány hiányt követett, idén nyáron a főváros többedszerre is hitel felvételére szorult.

Orbánnak elég lesz ölbetett kézzel megvárnia a nem túl távoli percet, amikor a BKV működtetése financiálisan a tönk szélére jut. Zsutty, bevágja majd a MÁV, vagy bármilyen, akár frissen létrehozandó állami szervezet vagy minisztérium alá. Onnantól minden fővárosi zsarolható,

aki gyerekét reggel iskolába vinné, ahogy hazánk három keleti megyéje is a NER foglya, ahol az úgynevezett mészároslőrinc tulajdonolja az elektromos szolgáltatót. 

Kevés pénze, de sok eszköze lesz Karácsony Gergelynek. Ha lenne pénze, kevesebb esély jutna neki, hogy országos jelentőségű politikussá váljon. Márpedig főpolgármesternek lenni egyebek mellett ezért is érdemes. Kezei közt kényelmesen elketyegne a város. Nem fog. A következő hónapok, évek során kénytelen lesz politikai eszközeivel messze túlnyújtózkodni az önkormányzati törvény keretein belül megszabott főpolgármesteri szerepkörön. Igazi népvezérré kell válnia, egy blokád alá vont várost védelmező bátor vezérré, aki igazi közösséget formál Budapest népéből. Velük közösen szervezi meg a büntetés éveinek túlélését. 

Jó ritmusban még most, a belső torzsalkodások megkezdése előtt kellene létrehoznia az ellenzéki kerületek, majd a városok stratégiai szövetségét, hiszen nemcsak a vidéktől gyakran irigyelve nemszeretett Budapest, de a megyeszékhelyek és ellenzéki kézre jutott városok, kerületi önkormányzatok sokasága is bajba jut. Szükségük lesz Budapestre, ahogy ez fordítva is igaz. És szükség lesz rá, ami szintén a főváros és új vezetője mozgástere, hogy kiszélesítse, tényleg elevenné tegye Budapest nemzetközi kapcsolatrendszerét.

Egy fővárossal már lehet saját diplomáciát gyakorolni.

A kampány során Karácsony hőre keményedett. Mire most átveszi a várost, tízszer érettebb, állóképesebb politikussá vált, amilyen a kampány kezdetén volt. Ha így folytatja, s fölkészül a következő évek ostromállapotára, netán rákap a harc ízére, akkor mint fiatalabb, főként pedig a valósággal számos jel szerint elbizonytalanodott ellenfelénél sokkal jobb viszonyt ápoló politikus, még korszakos hazafi is válhat belőle. Már amennyiben számára ez a csöppet sem egyszerű mutatvány sikerül. 

A szerző várostervezési szakember. Vitatkoznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek