+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 15. kedd, 12:25
Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

Egyre pozitívabban ítélik meg az ukránok Oroszországot, és az oroszok Ukrajnát a Levada orosz független közvélemény-kutatócég az RBC üzleti lap számára készített felmérése szerint. A felmérés szerint bár az ukrán válság csúcspontján, 2015-2016 körül komoly visszaesés volt látható azon oroszok és ukránok arányában, akik pozitívan nyilatkoztak a másik országáról,

 

mostanra megindult egy enyhülési folyamat.

 

Zelenszkij óta lelkesek az oroszok

 

Immár az oroszok 9 százaléka nagyon pozitívan, 47 százaléka pedig viszonylag pozitívan tekint Ukrajnára, viszonylag negatívnak 19, nagyon rossznak pedig 12 százalék látja Ukrajnát. Ez a legutóbbi, februári adatokhoz képest jelentős javulás, hiszen ott még többségben voltak az Ukrajnához negatívan viszonyulók. A mélypont 2016-ban volt, ott az oroszok alig több, mint negyede látta csak bármilyen szinten pozitívan Ukrajnát, 56 százalékuk pedig szkeptikusabb volt.

 

A februárról szeptemberre történő óriási javulás az oroszok részéről Vologyimir Zelenszkij új ukrán elnök politikájának is betudható: a komikusból lett államfő ígéretet tett az ország keleti felén folyó háború lezárására, és magasabb szinten is tárgyalások indultak a két ország között, ez pedig egy szimbolikus gesztusban, egy fogolycserében csúcsosodott ki. Bár Ukrajnában nagy tüntetések folynak miatta, de az oroszok részéről kedvező fogadtatásban részesülhetett az úgynevezett Steinmeier-formula is a kelet-ukrajnai rendezésre: ennek értelmében Frank-Walter Steinmeier német elnök javaslata alapján

 

Ukrajna szakadár területein helyhatósági választásokat rendeznének az EBESZ felügyelete mellett.

 

Mindezen gesztusok imponálhattak a volt elnök, Petro Porosenkóval szemben nagyon ellenséges orosz közvéleménynek. A Steinmeier-formulát viszont sokan Ukrajnában kapitulációként értékelik, hiszen az oroszbarát keleti régiókban komoly esély mutatkozna rá, hogy ezeken a választásokon szintén oroszbarát erők győzedelmeskedhetnének.

 

 

Nem sokan akarnak orosz-ukrán egyesülést

 

Az ukránok körében ennek megfelelően nem is nagyon változtak a trendek Oroszország megítélését illetően: most az ukránok 16 százaléka nagyon pozitívan, további 38 százalékuk inkább pozitívan nyilatkozott a szomszédos országról, míg 19 százalékuk inkább negatívan, további 16 pedig nagyon negatívan látta Oroszországot. A mélypontot Ukrajnában 2015 jelentette, akkor csupán 34 százalék látta bármilyen szinten pozitívnak Oroszországot, míg 53 negatívnak tekintette azt. „Háború idején ezek nagyon jó eredmények” – mondta Irina Bekeskina, a „Demokratikus Kezdeményezések” nevű ukrán szociológiai intézet vezetője. Szerinte ugyanakkor főleg

 

az idősebb, még a Szovjetunióban felnőtt generáció lelkesebb Oroszországgal kapcsolatban, és ők időlegesként értékelik a két ország közötti konfliktust.

 

Ráadásul Ukrajna déli és keleti része az ott élő orosznyelvű lakosság miatt jóval oroszpártibb a nyugatibb országrészeknél.

 

Volt még egy érdekes része a közvélemény-kutatásnak, amely azt vizsgálta, hogy az ukránok és az oroszok milyen mély kapcsolatot szeretnének a két ország között. A teljes egyesülést, vagyis egy orosz-ukrán egységes kormányt az oroszok 19 százaléka támogatná, további 54 százalék vízum- és vámmentességet és nyitott határokat szeretne Ukrajnával, és csak 23 százalék gondolja, hogy nincs szükség különleges viszonyra a két ország között, vagyis szükség van a vízumra, a vámokra és a határokra is.

 

Az ukránoknál ugyanezen felmérés arányai másképp alakulnak: itt elenyésző a közös kormányt követelők aránya, míg 49 százalék vám- és vízummentességet és nyitott határokat szeretne. További 41 százalék távolságot tartana az oroszoktól, ők zárt határokat, a vámokat és vízumot támogatják.

 

BORÍTÓKÉP: Jelzés nélküli orosz katonák, vagy ahogy akkor nevezték őket, „zöld emberkék” a Krím-félszigeten / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tesznek-e óvintézkedéseket? És mit csinálnak, ha betegen akarnak szobát kérni náluk? Megkérdeztük!

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás