+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. október 14. hétfő, 17:19
A polgári Magyarország mint politikai termék, valóban megbukott. De az osztogatásra és a helyi kiskirályokra nemet mondó állampolgári öntudatnak köszönhetően lassan valósággá válhat.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Borkai Zsolt győri fideszes polgármester az egész országot megmozgató szexbotrányán kívül egyvalamiről maradhat emlékezetes az idei önkormányzati választás hajrája: a krumpliról. Véletlenül pont a kampány utolsó heteire időzítve

 

rengeteg önkormányzat hirdetett a választóknak akciós élelmiszer- és krumplivásárt, sőt, meglepő módon ezzel a lehetőséggel még sok jómódú, fideszes vezetésű fővárosi kerület is élt.

 

Akciós krumplivásár – vagy ahogyan általában divatosabban nevezték, termelői vásár – volt az ország leggazdagabb részében, a budapesti Belvárosban, ide mi is elmentünk videózni, és megkérdeztük az embereket, hogy szerintük a 400 forintért osztogatott huszonkét kilós krumpliszsákok nem függenek-e össze az önkormányzati kampánnyal.

 

+ A polgári Újbudán óriási sorok kígyóztak a krumpliért, melynek zacskóján Hoffmann Tamás (most már leköszönő) fideszes polgármester feje díszelgett, de Hoffmannék kedvezményes árú LED-izzókat is árultak.

 

+ Krumplivásár a teljesség igénye nélkül volt még Budafok-Tétényben és Ferencvárosban, míg Újpesten operett-előadás, kávé, tea, méz és kolbász is járt a burgonya mellé.

 

+ A XVIII. kerületi fideszes Ughy Attila almalével, az erzsébetvárosi Vattamány Zsolt pedig egy almáspite hozzávalóival kedveskedett a választóknak.

 

Miskolcon a Kádár-rendszer május 1-jei ünnepségeinek két alapcikke, sör és virslikupon is járt a termelői vásárra való meghívás mellé, egy fideszes önkormányzati képviselőnél pedig ingyen árvácskát lehetett hazavinni.

 

Salgótarjában a helyi fideszesek által működtetett Polgári Salgótarjánért Alapítvány hirdetett a mérsékelt polgári gondolat jegyében Kárpátia-koncertet és Polgári Pikniket, mindezt ráadásul az Európai Bizottság által is támogatott iroda, az Europe Direct közreműködésével.

 

Tápiószelén egy jelölt a saját arcképével ellátott ingyensört osztogatott, Tiszaburán pedig a Farkas Flórián-féle Lungo Drom dobált chipset egészen kaotikus körülmények között a település lakóinak.

 

És a lista távolról sem teljes, számtalan helyen szórhatták még szét a választópolgárok között az alapvető élelmiszereket országszerte.

 

Ingyenes koncertek, étel- és italosztás: sok a kampány inkább emlékeztetett egy középiskolai diáknapra, mint egy választási kampányra egy polgári demokráciában.

 

Ilyen előzmények után persze nehéz hinni az így-úgy működgető magyar demokráciában: vajon ez lenne már az a bizonyos polgárosodás? Hol a polgári Magyarország, mikor azok, akik ezt lennének hivatottak képviselni, inkább visszatérnek a kényelmes kádárizmushoz, és az emberekhez lehajoló, jóságos hatalom toposzával hódítanák el a kisemberek szívét?

 

Természetesen sehol: a polgári Magyarországot nem a Fideszben, nem az elnökségében, nem is a helyi krumpliosztó kiskirályokban kell keresni.

 

A polgárosodás útján pont azzal indult el a magyar társadalom, hogy nemet mondott az osztogatásra.

 

Százalékosan persze nehéz kifejezni, hogy mennyit is vitt, vagy hozott a konyhára a Fidesznek egy-egy önkormányzati krumpliosztás vagy termelői vásár, ahogyan azt sem lehet megmondani, hogy mi történt volna vasárnap az országban a Borkai-ügy nélkül.

 

De az, hogy Magyarország szép lassan fejlett, polgári demokráciává válhasson, épp onnan indul, hogy a választók ne egy csomag száraztészta, egy ingyenkoncert vagy egy zsák akciós krumpli alapján döntsenek egy politikus alkalmasságáról, hanem normális politikai programok és a jelöltek alkalmassága, képességei alapján.

 

És a polgárosodásnak ezen alapvető lépcsőfoka vasárnap este sok helyütt teljesült Magyarországon: azt is mondhatnánk, hogy megbukott a krumplikrácia.

 

Újpesten, Ferencvárosban, Újbudán és Pestszentlőrinc-Pestszentimrén is elhasaltak az osztogatós fideszes jelöltek, ráadásul a Gulyás Mártont zsidózó, és szintén élelmiszercsomagot osztó Hunvald Györgyék Erzsébetvárosban annyira leszerepeltek, hogy még csak be sem ülhetnek majd a közgyűlésbe. Egyedül a belvárosi Szentgyörgyvölgyi Péter és a budafok-tétényi Karsay Ferenc nyert a budapesti osztogatók közül, habár utóbbinak is ellenzéki közgyűlés mellett kell majd vezetnie a kerületet.

 

A polgárosodó vidék is jobbára nemet mondott az őket a tenyeréből etetni akaró helyi hatalmasságokra: Miskolcon a sörvirslis Alakszai Zoltán úgy elbukott, hogy közben a Fidesz összesen csak négy egyéni körzetet tudott megnyerni. Salgótarjában minden polgári Kárpátia-koncert ellenére nyert nagyot a szocialista Fekete Zsolt, úgy, hogy a Fidesz csak két egyéni körzetet vitt el. A tápiószeleieknek sem ízlett a Kovács Ferenc arcképével felmatricázott Löwenbrau, és a Tápiószeléért Társaskör nevében regnáló polgármestert lecserélték inkább egy független jelöltre.

 

A polgári Magyarország mint politikai termék valóban elbukott. Több lett annál: az állampolgári öntudatnak köszönhetően szép lassan valósággá válhat.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás