+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. október 14. hétfő, 17:19
A polgári Magyarország mint politikai termék, valóban megbukott. De az osztogatásra és a helyi kiskirályokra nemet mondó állampolgári öntudatnak köszönhetően lassan valósággá válhat.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Borkai Zsolt győri fideszes polgármester az egész országot megmozgató szexbotrányán kívül egyvalamiről maradhat emlékezetes az idei önkormányzati választás hajrája: a krumpliról. Véletlenül pont a kampány utolsó heteire időzítve

 

rengeteg önkormányzat hirdetett a választóknak akciós élelmiszer- és krumplivásárt, sőt, meglepő módon ezzel a lehetőséggel még sok jómódú, fideszes vezetésű fővárosi kerület is élt.

 

Akciós krumplivásár – vagy ahogyan általában divatosabban nevezték, termelői vásár – volt az ország leggazdagabb részében, a budapesti Belvárosban, ide mi is elmentünk videózni, és megkérdeztük az embereket, hogy szerintük a 400 forintért osztogatott huszonkét kilós krumpliszsákok nem függenek-e össze az önkormányzati kampánnyal.

 

+ A polgári Újbudán óriási sorok kígyóztak a krumpliért, melynek zacskóján Hoffmann Tamás (most már leköszönő) fideszes polgármester feje díszelgett, de Hoffmannék kedvezményes árú LED-izzókat is árultak.

 

+ Krumplivásár a teljesség igénye nélkül volt még Budafok-Tétényben és Ferencvárosban, míg Újpesten operett-előadás, kávé, tea, méz és kolbász is járt a burgonya mellé.

 

+ A XVIII. kerületi fideszes Ughy Attila almalével, az erzsébetvárosi Vattamány Zsolt pedig egy almáspite hozzávalóival kedveskedett a választóknak.

 

Miskolcon a Kádár-rendszer május 1-jei ünnepségeinek két alapcikke, sör és virslikupon is járt a termelői vásárra való meghívás mellé, egy fideszes önkormányzati képviselőnél pedig ingyen árvácskát lehetett hazavinni.

 

Salgótarjában a helyi fideszesek által működtetett Polgári Salgótarjánért Alapítvány hirdetett a mérsékelt polgári gondolat jegyében Kárpátia-koncertet és Polgári Pikniket, mindezt ráadásul az Európai Bizottság által is támogatott iroda, az Europe Direct közreműködésével.

 

Tápiószelén egy jelölt a saját arcképével ellátott ingyensört osztogatott, Tiszaburán pedig a Farkas Flórián-féle Lungo Drom dobált chipset egészen kaotikus körülmények között a település lakóinak.

 

És a lista távolról sem teljes, számtalan helyen szórhatták még szét a választópolgárok között az alapvető élelmiszereket országszerte.

 

Ingyenes koncertek, étel- és italosztás: sok a kampány inkább emlékeztetett egy középiskolai diáknapra, mint egy választási kampányra egy polgári demokráciában.

 

Ilyen előzmények után persze nehéz hinni az így-úgy működgető magyar demokráciában: vajon ez lenne már az a bizonyos polgárosodás? Hol a polgári Magyarország, mikor azok, akik ezt lennének hivatottak képviselni, inkább visszatérnek a kényelmes kádárizmushoz, és az emberekhez lehajoló, jóságos hatalom toposzával hódítanák el a kisemberek szívét?

 

Természetesen sehol: a polgári Magyarországot nem a Fideszben, nem az elnökségében, nem is a helyi krumpliosztó kiskirályokban kell keresni.

 

A polgárosodás útján pont azzal indult el a magyar társadalom, hogy nemet mondott az osztogatásra.

 

Százalékosan persze nehéz kifejezni, hogy mennyit is vitt, vagy hozott a konyhára a Fidesznek egy-egy önkormányzati krumpliosztás vagy termelői vásár, ahogyan azt sem lehet megmondani, hogy mi történt volna vasárnap az országban a Borkai-ügy nélkül.

 

De az, hogy Magyarország szép lassan fejlett, polgári demokráciává válhasson, épp onnan indul, hogy a választók ne egy csomag száraztészta, egy ingyenkoncert vagy egy zsák akciós krumpli alapján döntsenek egy politikus alkalmasságáról, hanem normális politikai programok és a jelöltek alkalmassága, képességei alapján.

 

És a polgárosodásnak ezen alapvető lépcsőfoka vasárnap este sok helyütt teljesült Magyarországon: azt is mondhatnánk, hogy megbukott a krumplikrácia.

 

Újpesten, Ferencvárosban, Újbudán és Pestszentlőrinc-Pestszentimrén is elhasaltak az osztogatós fideszes jelöltek, ráadásul a Gulyás Mártont zsidózó, és szintén élelmiszercsomagot osztó Hunvald Györgyék Erzsébetvárosban annyira leszerepeltek, hogy még csak be sem ülhetnek majd a közgyűlésbe. Egyedül a belvárosi Szentgyörgyvölgyi Péter és a budafok-tétényi Karsay Ferenc nyert a budapesti osztogatók közül, habár utóbbinak is ellenzéki közgyűlés mellett kell majd vezetnie a kerületet.

 

A polgárosodó vidék is jobbára nemet mondott az őket a tenyeréből etetni akaró helyi hatalmasságokra: Miskolcon a sörvirslis Alakszai Zoltán úgy elbukott, hogy közben a Fidesz összesen csak négy egyéni körzetet tudott megnyerni. Salgótarjában minden polgári Kárpátia-koncert ellenére nyert nagyot a szocialista Fekete Zsolt, úgy, hogy a Fidesz csak két egyéni körzetet vitt el. A tápiószeleieknek sem ízlett a Kovács Ferenc arcképével felmatricázott Löwenbrau, és a Tápiószeléért Társaskör nevében regnáló polgármestert lecserélték inkább egy független jelöltre.

 

A polgári Magyarország mint politikai termék valóban elbukott. Több lett annál: az állampolgári öntudatnak köszönhetően szép lassan valósággá válhat.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

Noha többségük már március óta gyűjtötte a lájkokat és osztotta a hülyeséget, az amerikai konszern csak most lépett fel ellenük.

Három párt belső mérése is a függetlenként induló múzeumigazgatót, Soós Zoltánt hozta ki győztesnek.

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás