+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. október 14. hétfő, 17:19
A polgári Magyarország mint politikai termék, valóban megbukott. De az osztogatásra és a helyi kiskirályokra nemet mondó állampolgári öntudatnak köszönhetően lassan valósággá válhat.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Borkai Zsolt győri fideszes polgármester az egész országot megmozgató szexbotrányán kívül egyvalamiről maradhat emlékezetes az idei önkormányzati választás hajrája: a krumpliról. Véletlenül pont a kampány utolsó heteire időzítve

 

rengeteg önkormányzat hirdetett a választóknak akciós élelmiszer- és krumplivásárt, sőt, meglepő módon ezzel a lehetőséggel még sok jómódú, fideszes vezetésű fővárosi kerület is élt.

 

Akciós krumplivásár – vagy ahogyan általában divatosabban nevezték, termelői vásár – volt az ország leggazdagabb részében, a budapesti Belvárosban, ide mi is elmentünk videózni, és megkérdeztük az embereket, hogy szerintük a 400 forintért osztogatott huszonkét kilós krumpliszsákok nem függenek-e össze az önkormányzati kampánnyal.

 

+ A polgári Újbudán óriási sorok kígyóztak a krumpliért, melynek zacskóján Hoffmann Tamás (most már leköszönő) fideszes polgármester feje díszelgett, de Hoffmannék kedvezményes árú LED-izzókat is árultak.

 

+ Krumplivásár a teljesség igénye nélkül volt még Budafok-Tétényben és Ferencvárosban, míg Újpesten operett-előadás, kávé, tea, méz és kolbász is járt a burgonya mellé.

 

+ A XVIII. kerületi fideszes Ughy Attila almalével, az erzsébetvárosi Vattamány Zsolt pedig egy almáspite hozzávalóival kedveskedett a választóknak.

 

Miskolcon a Kádár-rendszer május 1-jei ünnepségeinek két alapcikke, sör és virslikupon is járt a termelői vásárra való meghívás mellé, egy fideszes önkormányzati képviselőnél pedig ingyen árvácskát lehetett hazavinni.

 

Salgótarjában a helyi fideszesek által működtetett Polgári Salgótarjánért Alapítvány hirdetett a mérsékelt polgári gondolat jegyében Kárpátia-koncertet és Polgári Pikniket, mindezt ráadásul az Európai Bizottság által is támogatott iroda, az Europe Direct közreműködésével.

 

Tápiószelén egy jelölt a saját arcképével ellátott ingyensört osztogatott, Tiszaburán pedig a Farkas Flórián-féle Lungo Drom dobált chipset egészen kaotikus körülmények között a település lakóinak.

 

És a lista távolról sem teljes, számtalan helyen szórhatták még szét a választópolgárok között az alapvető élelmiszereket országszerte.

 

Ingyenes koncertek, étel- és italosztás: sok a kampány inkább emlékeztetett egy középiskolai diáknapra, mint egy választási kampányra egy polgári demokráciában.

 

Ilyen előzmények után persze nehéz hinni az így-úgy működgető magyar demokráciában: vajon ez lenne már az a bizonyos polgárosodás? Hol a polgári Magyarország, mikor azok, akik ezt lennének hivatottak képviselni, inkább visszatérnek a kényelmes kádárizmushoz, és az emberekhez lehajoló, jóságos hatalom toposzával hódítanák el a kisemberek szívét?

 

Természetesen sehol: a polgári Magyarországot nem a Fideszben, nem az elnökségében, nem is a helyi krumpliosztó kiskirályokban kell keresni.

 

A polgárosodás útján pont azzal indult el a magyar társadalom, hogy nemet mondott az osztogatásra.

 

Százalékosan persze nehéz kifejezni, hogy mennyit is vitt, vagy hozott a konyhára a Fidesznek egy-egy önkormányzati krumpliosztás vagy termelői vásár, ahogyan azt sem lehet megmondani, hogy mi történt volna vasárnap az országban a Borkai-ügy nélkül.

 

De az, hogy Magyarország szép lassan fejlett, polgári demokráciává válhasson, épp onnan indul, hogy a választók ne egy csomag száraztészta, egy ingyenkoncert vagy egy zsák akciós krumpli alapján döntsenek egy politikus alkalmasságáról, hanem normális politikai programok és a jelöltek alkalmassága, képességei alapján.

 

És a polgárosodásnak ezen alapvető lépcsőfoka vasárnap este sok helyütt teljesült Magyarországon: azt is mondhatnánk, hogy megbukott a krumplikrácia.

 

Újpesten, Ferencvárosban, Újbudán és Pestszentlőrinc-Pestszentimrén is elhasaltak az osztogatós fideszes jelöltek, ráadásul a Gulyás Mártont zsidózó, és szintén élelmiszercsomagot osztó Hunvald Györgyék Erzsébetvárosban annyira leszerepeltek, hogy még csak be sem ülhetnek majd a közgyűlésbe. Egyedül a belvárosi Szentgyörgyvölgyi Péter és a budafok-tétényi Karsay Ferenc nyert a budapesti osztogatók közül, habár utóbbinak is ellenzéki közgyűlés mellett kell majd vezetnie a kerületet.

 

A polgárosodó vidék is jobbára nemet mondott az őket a tenyeréből etetni akaró helyi hatalmasságokra: Miskolcon a sörvirslis Alakszai Zoltán úgy elbukott, hogy közben a Fidesz összesen csak négy egyéni körzetet tudott megnyerni. Salgótarjában minden polgári Kárpátia-koncert ellenére nyert nagyot a szocialista Fekete Zsolt, úgy, hogy a Fidesz csak két egyéni körzetet vitt el. A tápiószeleieknek sem ízlett a Kovács Ferenc arcképével felmatricázott Löwenbrau, és a Tápiószeléért Társaskör nevében regnáló polgármestert lecserélték inkább egy független jelöltre.

 

A polgári Magyarország mint politikai termék valóban elbukott. Több lett annál: az állampolgári öntudatnak köszönhetően szép lassan valósággá válhat.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás