+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 14. hétfő, 07:30
A vasárnapi választást az ellenzék nyerte, az ő üzenetük ment át. Orbán Viktornak és azoknak, akik finnyásan fogadták az együttműködést, kell meghallaniuk ezt.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Ezt a választást az egységes ellenzék nyerte meg.

 

Ehhez nem kell centizgetni, arányokat nézni – ugyanis egy olyan választáson, ahol az országos tét nem a hatalom, hanem az üzenet, egyértelmű: az egységes ellenzéknek számos helyen sikerült előretörnie, ami eleve siker. De különösen siker ez egy olyan autoriter rendszerben, mint a Nemzetietlen Együttműködésé, amelyben a Fidesz-maffia ural mindent a jogtól a médián át a gazdaságig. Budapest, Miskolc, Pécs, Dunaújváros, Szeged, Hódmezővásárhely, Érd, Eger – és lehet tovább sorolni.

 

Ma két üzenet van. Győzött az ellenzék. Mégpedig az egységes ellenzék.

 

Az első Orbánnak üzenet.

 

A halomban álló hazugságok és pénzek sem segítenek, még a jelenlegi autoriter rendszerben is be lehet vinni Orbánnak egy gyomrost. Én persze kétlem, hogy Orbán hajlandó lenne bármikor is parlamenti választást veszíteni, azaz a mostani üzenet után a kormány politikája csak durvulni fog.

 

De az ellenzék által megszerzett önkormányzatokat fel kell használni arra, hogy egy ellenhatalom épüljön ki – szabad sajtóval, szabad kultúrával, lopásmentes gazdálkodással. Az önkormányzatok hatalmát Orbán 2010 után teljesen elvette. De üzeneteket hatalom nélkül is lehet küldeni. Éppen erről szóltak a vasárnapi választások. A hatalom nélküli ellenzék, a hatalom nélküli magyar nép üzent a zsarnoknak.

 

A második üzenet azoknak szól, akik az elmúlt kilenc évet végigokoskodták arról, hogy mindenki hülye, csak ők helikopterek.

 

Budapesten ennek a gondolatiságnak jelöltje is volt. Puzsér Róbert, a Csillag születik egykori zsűritagja a politikai autizmus programját kínálva indult el: csináljunk úgy, mintha ma annak lenne itt az ideje, hogy az ellenzékről vitatkozzunk, és ne a kormányt akarjuk leváltani.

 

Puzsér négy százalékra volt most jó, ebből – ha végül önmagát meghazudtolva mégsem tűnik el a politikai színpadról – mozgalmat is csinálhat. Sok sikert – és tényleg irónia nélkül, őszintén! Miért ne lehetne a balpopulista, elit-, nő- és oltásellenes grilloizmusnak Magyarországon is pártja?

 

De egy biztos:

 

a Fideszt nem úgy lehet leváltani, hogy először ellenzéket akarunk váltani.

 

Bárhol a térségben, ahol Orbánhoz hasonló autoriter politikusokat kellett leváltani, az fogott össze, ami van. Vladimir Mečiarral szemben klerikálisok, liberálisok, nacionalisták, posztkommunisták, magyarok álltak össze. Franjo Tudjman rendszerével szemben posztkommunisták, kisgazdák, kisebbségiek, liberálisok. Slobodan Milošević-tyel szemben balliberálisok, csetnikek, posztkommunisták, Európa-pártiak, ruszofilek, albánok, albánfalók.

 

Azaz Orbánt sem úgy lehet leváltani, hogy először az ellenzéket cseréljük le. Az az ellenzék, ami van. A feladat majdan az lesz, hogy meg kell teremteni azt a plurális demokráciát, ahol már valóban nem kell Demokratikus Koalíciónak, Jobbiknak, Momentumnak összefognia, és ahol Puzsér pártja is remélhetőleg bent lesz a parlamentben.

 

De most nem plurális demokrácia van. Ezt nem látni politikai autizmus vagy hasznos hülyeség vagy fideszes kollaboráció.

 

Szerencsére a választók ezt jól látták, és helyesen üzentek. Ez persze még csak egy nagy csata első állomása. De az irány megvan. Ma nem részletkérdéseken kell összeveszni, hanem a NER-t teljes mértékben elutasítani, minden elemében kétségbe vonni. Ennek érdekében kell irányítani az önkormányzatokat, ennek érdekében kell összefognia mindenkinek, aki plurális demokráciát akar.

 

Olvass még több cikket Techet Pétertől az Azonnalin! És olvasd vissza október 13. eseményeit is, percről percre!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Míg a Jobbik néppártosodása révbe ért, a Fidesz nem maradhat örökké az Európai Néppárt tagja úgy, hogy közben fel van függesztve – fogalmazott a Jobbik EP-képviselője.

A galéria arra hivatkozva nem ad többé teret a BP olaj- és gázipari óriás művészeti versenyének, hogy mindent szeretnének megtenni klímavészhelyzet kezelése érdekében.

317 körzetben nem indít jelölteket a Brexit Párt decemberben, hogy ne szóródjanak szét a brexitpárti szavazatok.

A fejlesztési államtitkár a köztévében mondhatta el, hogy a pénteken átadásra kerülő új aréna közepes árszínvonalú, és Magyarország meg sem érezte.

2014-ben jobban megosztotta Romániát az elnökválasztás, mint idén, de azért az egykori Monarchia határain belül csak Székelyföld töri meg Klaus Johannis egyeduralmát.

A szocialisták nyertek, de nem nagyon, közben viszont megerősödött a szélsőjobb.

Akkor tizennégy szavazat volt a különbség, most már a szavazatok felének összeszámlálása után 2500, tehát nem maradt esélye a Fidesz-KDNP jelöltjének.

A hét kérdése

Veiszer Alindát? Nagy Blankát? Tarlós Istvánt? Vagy esetleg magát Demszky Gábort? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Very hot topic, ki is lesz beszélve november 12-én!

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás