+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. október 13. vasárnap, 23:39
Borkai 16 százalékpontot bukott 2014-hez képest, éppen csak nyert. A fideszesek megnyerték a körzeteket, de közel sem olyan magabiztosan, mint öt évvel ezelőtt. A győri MSZP-központban szomorkodnak, pedig készülni kéne az időközi polgármesterválasztásra.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Botrány ide, botrány oda, Borkai Zsolt megnyerte a győri polgármesterválasztást.

 

Mi több, a győri választókerületekben is egy kivételével a fideszes jelöltek nyertek. Az egy kivétel ugyanaz, mint öt éve: a négyes, ahol a korábban függetlenként induló Bárány István nyert. A kompenzációs listáról három ellenzéki képviselő jutott be, közülük egy az a jobbikos Fodor Roland, aki kedden kilépett az összefogásból a helyi szervezettel együtt, és mint kiderült, ezzel megpecsételte a helyi ellenzék sorsát.

 

Az ellenzék ugyanis nagyon közel járt a győzelemhez: sok körzetben nagyon szoros volt a verseny, mi több, még a polgármesterségért is.

 

A messziről teljes ellenzéki vereségnek tűnő Fidesz-győzelemnek ugyanis közel sem örülhetnek a Fideszben: a 2014-es eredményekhez képest rengeteg körzetben nagyot buktak. Borkai Zsolt például 2014-ben 61 százalékkal lett polgármester, most csak 44 százalékot szerzett, Glázer Tímea 42-őt, a civil Kovács László 8-at, a szintén civil Balla Jenő 4-et.

 

Ugyanez a kör ismétlődik a legtöbb körzetben is. A hármas körzetben a momentumos Hegedűs Ákos 120 szavazattal kapott csak ki Takács Krisztiántól, a hatosban az MSZP-s Pollreisz Balázs 100 szavazaton belül volt Hajtó Péterrel, a nyolcasban a DK-s Glázer Tímea 35 szavazattal maradt el Szálasy Lászlótól, a tizenegyesben az LMP-s Rosinger Timea 140 szavazattal maradt el Rózsavölgyi László mögött.

 

A civilekre leadott pár tucat, pár száz szavazat tehát nagyon is számított – őket segítette a helyi Jobbik trükkje, de az is, hogy az ellenzék kampánya nem volt túl acélos.

 

Az induló civilekről és szerepükről a jobbikus pálfordulásban itt és itt írtunk bővebben.

 

A kampányról pedig tényleg nehéz mást mondani: a győri ellenzék egyetlen ajánlata az összefogás, illetve a botrány után a tisztességesség volt, koherens programot nem villantottak, ellentétben például a Civilek Győrérttel.

 

Lényeg a lényeg: ha – mint azt több forrásból is halljuk – Borkai Zsolttól győzelme ellenére is megszabadulna a Fidesz, és új polgármesterválasztás jönne, az összefogott ellenzéknek a jelen eredmények szerint bőven lenne esélye megfordítani az állást:

 

a győri Fideszt a Borkai-féle szex- és korrupciós botrány és a város ügyeire irányuló időleges országos figyelem jelentősen megtépázta.

 

Hogy ki tud-e hozni valamit ebből az ellenzék, ami a civilek indulása – és az egyik civil szervezet elég erős kampánya – miatt nem tudott teljesen profitálni a Fidesz bukásából, az a következő években kiderül.

 

Olvass még több cikket Pintér Bencétől az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy csak egy évre jó, de a fertőzésen való átesésnél hosszabb ideig biztosít védelmet, mondta ugyanő.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás