+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kiss Dániel
2019. október 13. vasárnap, 17:39
Nem biztos, hogy azok a felvételek hitelesek, az újságírók sem tettek közzé konkrét adatokat – nagyjából így lehet összefoglalni a kispesti Bolyai János Általános Iskolában kialakított szavazóhelyiségnél megkérdezett emberek válaszát arra a kérdésemre, hogy befolyásolták-e őket döntésükben a Lackner Csaba MSZP-s önkormányzati képviselőről kiszivárgott felvételek. Azok, amelyeken kokainozik, valamint arról beszél, hogyan lehet pénzt csinálni a képviselői tisztséggel.

A legtöbb szavazó esetében a döntésüket semmi más nem befolyásolta, mint az, amit maguk körül látnak. „Én igazából annyit látok, hogy Kispest fejlődik. Egyébként nem foglalkozom a politikával” – mondta egy, elég laza stílusban nyilatkozó napszemüveges férfi. Hasonlóan vélekedtek Gajda Péter MSZP-s polgármester munkájáról a roma szavazók is, akik kifejezetten elégedettnek mondták magukat. Szerintük a jelenlegi polgármester régóta a helyén van már, és jót tesz. Azt, hogy kire voksoltak, semmi nem befolyásolta, és bár a kokainos videót látták, nem tulajdonítottak neki jelentőséget. „Az ilyeneket minden választásnál előveszik” – mondta egy lófarkas férfi, és többeket visszhangozva hozzátette:

 

honnan tudjuk, hogy mi igaz a kampány során felszínre került, lejárató célú felvételekből?

 

„Karácsonyra szavaztatok? Hát ti hülyék vagytok!” – ezt már egy urnák elé siető, telefonon beszélgető középkorú nő vetette oda. Miután kijött az iskolából, megkérdeztem őt és a vele sétáló középkorú férfit, mégis mi alapján döntöttek az előbb. Tarlós István főpolgármester-jelölt érvelését visszamondva közölték, hogy a biztosra voksoltak. Gajda évek óta polgármester, a kerület fejlődik. Ezért nem lehet valami ismeretlennek odaadni a vezetést, mert sokkal fontosabb az, ami biztos. Ezért mellőzve a pártpolitikát,

 

a kerület élén az MSZP-s Gajdát, a városvezetői székében pedig továbbra is Tarlós Istvánt szeretnék látni, akár fideszes, akár nem.

 

„A Karácsony egy bohóc, a Berki meg ilyenek. Az újraválasztottaknak meg bizonyítaniuk kell” – zárta le a beszélgetést a nő.

 

 

A kampányról és a botrányokról tájékozottnak a fiatalabbak tűntek, ők azt is mondták, hogy céltudatosan mentek szavazni. Azt sugallták, hogy úgy voksoltak, hogy változás történjen az országos politikában. „Persze változást szeretnék, de nem tudni, lesz-e” – lamentált egy 20 év körüli lány.

 

„Azért szavazunk, mert még élünk” – mondta egy 83 éves úr. „Mielőtt vége a dalnak, még egyszer beledobunk az urnába” – konstatálta nevetve az úr mellett ülő, hasonlóan szépkorú hölgy. Meg is kérdeztem, hogy kinek az érdekeit tartották szem előtt a voksolásnál. „Én teljes mértékben a fiatalok oldalán állok” – mondta az úr, de az már nem derült ki, hogy ennek megfelelően kire ikszelt, pláne főpolgármesternek. Mivel a kokainozó Lacknerről még csak nem is hallottak, felmerül a kérdés, hogy mi alapján dönti el valaki, ki a jó választás a fiataloknak.

 

Kokain ide vagy oda, úgy néz ki, az átlagszavazó az alapján dönt, amit a közvetlen környezetében észlel. Ha van fejlődés, az már elég. Az, meg hogy felmerül annak gyanúja, hogy Kispest MSZP-s vezetése is korrupt lehet, szinte senkit sem érdekel. „Ezek ilyenek. De én nem látok bele ebbe” – mondta őszinte mosollyal egy szemüveges bácsi, aki többekhez hasonlóan először hallott Lackner ügyéről.

 

Csak legyen tánc!

 

FOTÓK: Kiss Dániel / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még
mindig áll a bál. Kezdünk!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás