+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 12. szombat, 08:21
Az egész hétvégét végigtárgyalja az Egyesült Királyság az EU-val, miután uniós források szerint Boris Johnson számos engedményt tett Brüsszel felé egy új megállapodás elérése érdekében.

Kilátásban lehet egy új brexit-megállapodás, legalábbis erre utalnak a brit kormány és az EU pénteken tett nyilatkozatai – írja a Bloomberg üzleti lap.

 

Észak-Írország a fő kérdés

 

A két fél az egész hétvégét végigtárgyalja majd, miután pénteken EU-s tisztségviselők szerint

 

Boris Johnson brit miniszterelnök jelezte, kész komolyabb engedményeket hozni a megállapodásról szóló tárgyalások elindítása érdekében.

 

A tét az, hogy a jövő csütörtöki európai tanácsi ülésre már egy megállapodás tervezetével érkezhessenek majd meg a felek, ugyanakkor sok tárgyalásra, szavazásra és munkára lesz még szükség, amennyiben az Egyesült Királyság október 31-jén tényleg megállapodással akarja otthagyni az Európai Uniót.

 

Johnson eredeti tervének egyik sarokköve, hogy bár Észak-Írországot kiemelné az EU-s vámunióból, a megállapodás felett az országrész parlamentje, a Stormont vétójogot kapna. Előbbi intézkedés azt jelentené, hogy Írország és Észak-Írország között jönnének a vámvizsgálatok a határon – ezt Dublin és az EU is hevesen ellenzi –, utóbbi viszont az északír Demokratikus Unionista Pártnak (DUP), mely az országrész az Egyesült Királyságban maradását támogatja, adna erőteljes hatalmat a megállapodás felett.

 

Ez volt az, amelyből Michel Barnier brexit-főtárgyaló szerint állítólag pénteken már engedett valamelyest a brit miniszterelnök. A Bloomberg két egymástól független forrása szerint Johnson elismerte, hogy az Ír-szigeten valóban nemkívánatos a vámvizsgálatok visszatérte. „Minden fél úgy érzi, hogy van út előre, látjuk a megállapodás felé vezető ösvényt” – reménykedett Johnson, aki sietett hozzátenni, szó sincs arról, hogy a megállapodás már kész is lenne, ahhoz még sok munkára van szükség.

 

Az EU részéről az igazi „dealbreaker” viszont pont a vámvizsgálatok visszatérte és Észak-Írország kiemelése lenne a vámunióból

 

– ők olyan megállapodást szeretnének, ahol nem emelkedik kézzelfogható határ az Ír-szigeten. Ezt nevezik a brexit-szakzsargonban backstopnak. Épp ezért most a tárgyalók olyan megoldást keresnek, amely úgy tartaná benn Észak-Írországot az EU-s vámunióban, hogy közben az országrész az Egyesült Királyság vámszabályai is vonatkozzanak rá.

 

Valami készül, de hivatalosan még nem fogalmazzák az új megállapodást

 

Bármilyen megállapodás is születik, arról a brit parlamentnek szavaznia kell majd: ez az, amibe már az előző miniszterelnök Theresa Maynek is beletört a bicskája, ő saját brexit-megállapodását négyszer próbálta megszavaztatni a parlamenttel, de sokszor épp saját pártjából hátráltak ki mögüle, és nem szavazták meg a megállapodást.

 

Ezeket a köröket Johnsonnak is végig kell majd futnia, ráadásul fontosak lesznek neki az északír demokratikus unionisták szavazatai is - a DUP azonban hevesen ellenzi, hogy Észak-Írország más vámrendelkezések hatálya alá essen, mint az Egyesült Királyság többi részei. „Aki bármit is tud Észak-Írországról, az azt is tudja, hogy ezek az ügyek csak az unionista és nacionalista közösség támogatásával működhetnek” – figyelmeztetett Arlene Foster, a DUP elnöke arra, hogy

 

pártja bevonása nélkül Észak-Írország ügyében aligha lehet majd működő megállapodást elérni.

 

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy hiába a biztató jelek, még nem beszélhetünk olyan hivatalos EU-s procedúráról, melyben ténylegesen egy új megállapodást fogalmazna a két fél: az unió többször is hangsúlyozta, hogy mivel egyszer már készítettek a britekkel egy működőképes megállapodást, nem fognak bele egy új megfogalmazásába. Persze Boris Johnson engedményei és most látható kompromisszumkészsége talán arra utalhat, hogy valami készülőben van, de ahhoz, hogy október 31-jén az Egyesült Királyság egy megállapodással hagyhassa ott az Európai Uniót, még tényleg rengeteg munkára lesz szükség.

 

Nem is beszélve a parlamenti többséghez szükséges képviselők összeszedéséről, amely az eddigi tapasztalatok alapján nem ígérkezik majd könnyűnek az új miniszterelnök számára, aki egész politikai programját arra építette fel, hogy az október végére kitűzött dátumig országa mindenképp elhagyja az EU-t.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019) / Boris Johnson a Downing Street 10-ben fogadja David Sassoli EP-elnököt

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás