+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 12. szombat, 08:21
Az egész hétvégét végigtárgyalja az Egyesült Királyság az EU-val, miután uniós források szerint Boris Johnson számos engedményt tett Brüsszel felé egy új megállapodás elérése érdekében.

Kilátásban lehet egy új brexit-megállapodás, legalábbis erre utalnak a brit kormány és az EU pénteken tett nyilatkozatai – írja a Bloomberg üzleti lap.

 

Észak-Írország a fő kérdés

 

A két fél az egész hétvégét végigtárgyalja majd, miután pénteken EU-s tisztségviselők szerint

 

Boris Johnson brit miniszterelnök jelezte, kész komolyabb engedményeket hozni a megállapodásról szóló tárgyalások elindítása érdekében.

 

A tét az, hogy a jövő csütörtöki európai tanácsi ülésre már egy megállapodás tervezetével érkezhessenek majd meg a felek, ugyanakkor sok tárgyalásra, szavazásra és munkára lesz még szükség, amennyiben az Egyesült Királyság október 31-jén tényleg megállapodással akarja otthagyni az Európai Uniót.

 

Johnson eredeti tervének egyik sarokköve, hogy bár Észak-Írországot kiemelné az EU-s vámunióból, a megállapodás felett az országrész parlamentje, a Stormont vétójogot kapna. Előbbi intézkedés azt jelentené, hogy Írország és Észak-Írország között jönnének a vámvizsgálatok a határon – ezt Dublin és az EU is hevesen ellenzi –, utóbbi viszont az északír Demokratikus Unionista Pártnak (DUP), mely az országrész az Egyesült Királyságban maradását támogatja, adna erőteljes hatalmat a megállapodás felett.

 

Ez volt az, amelyből Michel Barnier brexit-főtárgyaló szerint állítólag pénteken már engedett valamelyest a brit miniszterelnök. A Bloomberg két egymástól független forrása szerint Johnson elismerte, hogy az Ír-szigeten valóban nemkívánatos a vámvizsgálatok visszatérte. „Minden fél úgy érzi, hogy van út előre, látjuk a megállapodás felé vezető ösvényt” – reménykedett Johnson, aki sietett hozzátenni, szó sincs arról, hogy a megállapodás már kész is lenne, ahhoz még sok munkára van szükség.

 

Az EU részéről az igazi „dealbreaker” viszont pont a vámvizsgálatok visszatérte és Észak-Írország kiemelése lenne a vámunióból

 

– ők olyan megállapodást szeretnének, ahol nem emelkedik kézzelfogható határ az Ír-szigeten. Ezt nevezik a brexit-szakzsargonban backstopnak. Épp ezért most a tárgyalók olyan megoldást keresnek, amely úgy tartaná benn Észak-Írországot az EU-s vámunióban, hogy közben az országrész az Egyesült Királyság vámszabályai is vonatkozzanak rá.

 

Valami készül, de hivatalosan még nem fogalmazzák az új megállapodást

 

Bármilyen megállapodás is születik, arról a brit parlamentnek szavaznia kell majd: ez az, amibe már az előző miniszterelnök Theresa Maynek is beletört a bicskája, ő saját brexit-megállapodását négyszer próbálta megszavaztatni a parlamenttel, de sokszor épp saját pártjából hátráltak ki mögüle, és nem szavazták meg a megállapodást.

 

Ezeket a köröket Johnsonnak is végig kell majd futnia, ráadásul fontosak lesznek neki az északír demokratikus unionisták szavazatai is - a DUP azonban hevesen ellenzi, hogy Észak-Írország más vámrendelkezések hatálya alá essen, mint az Egyesült Királyság többi részei. „Aki bármit is tud Észak-Írországról, az azt is tudja, hogy ezek az ügyek csak az unionista és nacionalista közösség támogatásával működhetnek” – figyelmeztetett Arlene Foster, a DUP elnöke arra, hogy

 

pártja bevonása nélkül Észak-Írország ügyében aligha lehet majd működő megállapodást elérni.

 

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy hiába a biztató jelek, még nem beszélhetünk olyan hivatalos EU-s procedúráról, melyben ténylegesen egy új megállapodást fogalmazna a két fél: az unió többször is hangsúlyozta, hogy mivel egyszer már készítettek a britekkel egy működőképes megállapodást, nem fognak bele egy új megfogalmazásába. Persze Boris Johnson engedményei és most látható kompromisszumkészsége talán arra utalhat, hogy valami készülőben van, de ahhoz, hogy október 31-jén az Egyesült Királyság egy megállapodással hagyhassa ott az Európai Uniót, még tényleg rengeteg munkára lesz szükség.

 

Nem is beszélve a parlamenti többséghez szükséges képviselők összeszedéséről, amely az eddigi tapasztalatok alapján nem ígérkezik majd könnyűnek az új miniszterelnök számára, aki egész politikai programját arra építette fel, hogy az október végére kitűzött dátumig országa mindenképp elhagyja az EU-t.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019) / Boris Johnson a Downing Street 10-ben fogadja David Sassoli EP-elnököt

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

Miért nem engedik át a román vendégmunkásokat Nyugat-Európa felé? És mik azok a helyek Budapesten, ahol a tiltások ellenére is csoportosulnak az emberek?

Hétfőn vezették be, hogy az élelmiszerboltokba csak szájmaszkkal lehet bemenni. Pénteken egy férfi Bécsben egy bankba ment be így – bankot rabolni és lövöldözni.

Miért pont ehhez a dátumhoz kötődik a felszabadulás, és nem kellene-e inkább megszabadulásnak hívni?

Gulyás Gergely bruttó félmilliós, egyszeri fizetéskiegészítést ígért az egészségügyben dolgozók számára. A költségvetés kiadási oldalát újratervezik.

Mi volt a gondja az akkori román miniszterelnöknek, miközben nem csak Erdélyt kapták meg? Itt a Trianon 100 második része!

A miniszterelnök akciócsoportos videója megihlette persze az online kézműveseket is.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás