+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. október 11. péntek, 15:48
Túl sok kínaispecifikus dolgot nem ígérnek a kínaiul írt levélben, inkább a CEU elüldözése és a jogállam leépítése miatt panaszkodnak.

Kínaiul írt levélben kampányol az ellenzéki összefogás Budapest V. kerületében. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt és Tüttő Kata, az V. kerület ellenzéki (MSZP-s) polgármesterjelöltje jegyzik a levelet, amelyen szerepel Bródy Gábor ellenzéki helyi képviselőjelölt portréja is.

 

 

Azt gondolhatnánk, hogy ígérnek valami specifikus dolgot az V. kerületben önkormányzati választójoggal rendelkező kínaiaknak, de úgy tűnik, csak a sablonszöveget fordították kínaira. „A Fidesz az elmúlt 9 évben szisztematikusan lebontotta az ország demokratikus intézményrendszerét, megsemmisítette a törvényességet, kiiktatta az alkotmányos fékeket és ellensúlyokat, akadályozza a független média működését, elkergette a Közép-európai Egyetemet, korlátozza a tudományos szabadságot.”

 

Ha mindez nem hatná meg a kínaiakat, soknyelvű közigazgatást legalább ígérnek nekik, de ez minden:

 

„Budapest Belvárosa egy nemzetközi kerület, a lakosaink a világ különböző területeiről érkeztek, ezért reméljük, hogy a város irányításában is sok nemzetiség együtt vesz részt, s létrehozunk egy soknyelvű, digitalizált, modern közigazgatási szolgáltatási rendszert, s biztosítjuk, hogy ez minden lakosnak a hasznára válik, függetlenül attól, hogy mely országból jött és milyen nemzetiségből származik” – írják a levél végén.

 

Amúgy épp pénteken derül ki, hogy nem csak a kínaiak, de a csodás módon menekültstátuszban részesített Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök is a Belvárosban szavazhat majd, amint azt a 24.hu megírta. A helyi önkormányzati választáson EU-n kívüli külföldiek egyébként akkor szavazhatnak, ha menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismerték őket.

 

FOTÓ: Olvasónk

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás