Borkai-ügy: Médiában megjelent információk alapján nem hajlandó nyomozni az ügyészség

Szerző: Bakó Bea
2019.10.10. 11:05

A Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitányság viszont talán csinál valamit, legalábbis vizsgálják a feljelentéseket.

Borkai-ügy: Médiában megjelent információk alapján nem hajlandó nyomozni az ügyészség

Az önkormányzati kampány hajrájában a Borkai-botrány tartja lázban a közbeszédet: az egy dolog, hogy a magát családapaként reklámozó, elvileg konzervatív, fideszes győri polgármester örömlányokkal szórakozott egy jachton az Adrián, de a névtelen blogon megjelent hírmorzsák alapján elindult oknyomozások alapján úgy tűnik, az ügy nem csak a kurvázásról, de a korrupcióról is szól.

Az eddig is ismert szántóföldbizniszen (melynek lényege, hogy Borkai körei olcsón vásárolták fel azokat a telkeket, amiken később az Audi-gyár épült, és amiken így jelentős haszonnal adtak túl) kívül kiderült például, hogy egy látható tevékenységet nem végző cégből havi milliós apanázst fizettek Borkai fiának, a szexparti egyik résztvevője pedig Borkai lányának adta el nemrég az egyik cégét. A szántóföldes bizniszt lebonyolító cégből pedig többszázmilliós osztalékokat vettek ki, például épp a levideózott szexparti előtt is.

Felvetődik a kérdés, hogy mit csinálnak mindeközben a bűnüldöző szervek, amelyek gyanú esetén hivatalból is el kell, hogy járjanak, nem kell feljelentésekre várniuk.

Az ügyészség még nem kapott feljelentést, hivatalból meg nem csinálnak semmit

Az Azonnali megkereste a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészséget azzal kapcsolatban, hogy indítanak-e nyomozást akár a prostitúcióval, akár a felmerülő vagyon elleni bűncselekmények gyanújával összefüggésben. Azt a tájékoztatást kaptuk: nem érkezett hozzájuk feljelentés az ügyben,

„hivatalból pedig eljárást az ügyészség a kizárólag a médiában megjelenő, ellenőrizetlen információk alapján nem indíthat,

konkrét adatok nélkül nem járhat el. Egy esetleges nyomozás elrendeléséhez más eljárásból származó, bűncselekményre közvetlenül utaló adatok, vagy feljelentés megtétele, annak során konkrét tények és adatok megjelölése szükséges” – írta nekünk Gál Katalin ügyészségi szóvivő.

A válasz azért is érdekes, mert Szilágyi György jobbikos parlamenti képviselő kedden bejelentette, hogy feljelentést tesz a Borkai-ügy miatt szexuális kényszerítés, hivatali visszaélés, valamint kábítószer birtoklásának gyanúja miatt.

Megkeresésünkre Szilágyi azt is elmondta: kedden postára is adták a feljelentést, pontosan a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek címezve azt. Azt is hozzátette, hogy a horvát hatóságoknál is feljelentést fognak tenni.

Ismételt érdeklődésünkre azonban a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség azt válaszolta csütörtök reggel:

továbbra sem kaptak ilyen tartalmú feljelentést.

A rendőrségre legalább érkeztek feljelentések

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az Azonnali érdeklődésére annyit válaszolt: több feljelentés és bejelentés is érkezett az ügyben hozzájuk, jelenleg ezek adattartalmát vizsgálják.

Azt nem nevezték meg, hogy pontosan milyen bűncselekmények jöhetnek szóba.

Az ügyvédi kamara nem dorgálja meg Rákosfalvy Zoltánt

Mivel az ügyben Borkai mellett egy győri ügyvéd, Rákosfalvy Zoltán is érintett – az egy dolog, és az ügyvéd esetében magánügy is, hogy ott volt a szexpartin, de Rákosfalvy számos szálon kötődik a szántóföldbizniszhez és a Borkai-kör gyanús tranzakciókat lebonyolító cégeihez is –, megkerestük a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamarát, hogy tervezik-e etikai vagy fegyelmi eljárás megindítását, esetleg az ügyvéd figyelmeztetését. 

Havasi Dezsőtől, a kamara elnökétől a választ kaptuk, hogy természetesen nem örülnek neki, ha egy ügyvéd kollégájuk nem szakmai teljesítményével, hanem más okból kerül kerül reflektorfénybe ilyen negatív megítélésű ügyben, amiről

magánvéleményük ugyan lehet, de eddigi ismereteik alapján kamarai teendőjük nincs.

A későbbiekben esetleg hatósági intézkedések alapján tudnak fegyelmi ügyben eljárni.

A névtelen szivárogtató egyébként maga is ügyvédnek mondja magát, így megkérdeztük azt is: az ő kilétének kiderítése kapcsán tesznek-e lépéseket, hiszen felmerülhet a részéről az ügyvédi titok megsértése. Ezzel kapcsolatban azt közölték: ha az ő ügyvédi minősége és személye bebizonyosodik, a tagsága szerint illetékes területi kamara jogosult dönteni az esetleges etikai, vagy fegyelmi eljárás megindításáról.

FOTÓ: Borkai Zsolt / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek