Külföldi ügynökké nyilvánították Navalnij korrupcióellenes alapítványát

Szerző: Illés Gergő
2019.10.09. 16:26

Az alapítvány rengeteg, Putyinéknak kellemetlen korrupciós ügyet tárt fel, most a hatóságok rájuk sütnék az ügynök-címkét.

Külföldi ügynökké nyilvánították Navalnij korrupcióellenes alapítványát

Hozzáadta az orosz igazságügyi minisztérium Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus korrupcióellenes alapítványát a civil szervezeteket „külföldi ügynökökként” listázó nyilvántartáshoz szerdán – írja a Vedomosztyi üzleti lap a minisztérium közleménye alapján.

Korrupcióellenes tevékenység? Idegen ügynökök!

Az úgynevezett „idegenügynök-törvényt” még 2012-ben fogadták el Oroszországban, ezek alapján az „idegen ügynökök funkcióit ellátó szervezetek” regiszterébe azon civil szervezeteknek kell csatlakozniuk, amelyeket bármilyen formában külföldről finanszíroznak, és emellett politikai tevékenységet látnak el. Külföldi finanszírozásnak minden olyan pénz és tulajdon is számít, amelyet egy szervezet külföldi kormánytól, állampolgártól, nemzetközi vagy külföldi szervezettől, illetve szintén a fenti forrásokból részesülő orosz jogi személytől kap. Az ostor rendszerint az ellenzéki civil szervezeteken csattan a törvénnyel kapcsolatban, akiknek így szigorúbb ellenőrzésen kell átesniük az igazságügyi minisztérium felől, ráadásul

az elég pejoratívan hangzó „idegen ügynök” (inosztrannij agent) elnevezést mindenhol – honlapjukon és kiadványaikon is – fel kell tüntetniük,

így már sokan nem is szívesen állnak szóba velük. Ha ezt nem teszik meg, a civil szervezetet megbírságolhatják, ha pedig sokadszor sem regisztrálják magukat, az már büntetőjogi kategóriába esik.

Navalnijék számára egy további fontos hátránnyal is jár a külföldiügynök-regiszterbe való felvétel: az orosz választási jogszabályok szerint a külföldi ügynökök nem vehetnek részt a választások során a jelöltállításban nem vehetnek részt, nem adhatnak be népszavazási indítványokat és választási és népszavazási kampányokban sem szerepelhetnek. Ez a rendszeren kívüli orosz ellenzéket vezető Alekszej Navalnij számára komoly érvágás lehet.

A politikus még 2011-ben alapította meg a Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) nevű civil szervezetet, akik azóta számos értékes munkát tettek le az asztalra, egyúttal feltárva Vlagyimir Putyin legközelebbi köreinek visszaéléseit és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök ügyeit is. A szervezet talán leghíresebb, „őt ne hívd Gyimának” nevű videójában a miniszterelnök óriási, és még Oroszország határain is túlnyúló ingatlanbirodalmáról ír, míg egy másik filmben egy eszkortlány közösségimédia-bejegyzései alapján állította azt, hogy Oleg Gyeripaszka Kreml-közeli milliárdos egy prostituáltakkal teli jachton találkozik az orosz miniszterelnök-helyettessel.

Putyin parancsát sejti Navalnij a döntés mögött

Az FBK tehát oknyomozó munkájával veszélyt jelentett a hatalomra, a helyzetet ráadásul tovább súlyosbította a „forróra” sikerült moszkvai nyár. Júliustól kezdve ugyanis óriási ellenzéki tüntetések folytak az orosz fővárosban amiatt, mert a moszkvai városi duma (Moszgorduma) szeptember 9-én történt választásain

több Navalnij-közeli – és sok esetben az FBK munkájában is résztvevő – ellenzéki politikust és aktivistát nem engedtek rajthoz állni a hatóságok.

Akkor a választási bizottság arra hivatkozott, a jelölteknek hiába volt elég ajánlása, azok között túl sok volt az érvénytelen, ezért nem vehettek részt a voksoláson.

Ivan Zsdanov, az FBK igazgatója az igazságügyi minisztérium mai döntésére a szervezet honlapján úgy reagált: „az FBK és munkatársai soha nem részesültek semmilyen külföldi finanszírozásban. Az alapítványt kizárólag az orosz állampolgárok – önök – támogatják. Minden tevékenységünk teljesen átlátható, és mivel rendszeresen küldünk nekik jelentéseket, ezt az igazságügyi minisztérium is tudja”. Hozzátette: az alapítvány minden rendben csinál, csupán a hatóságok gyakorolnak rájuk nyomást, hogy hagyják abba az oknyomozói munkát. Az alapító Navalnij azt követelte, hogy az igazságügyi minisztérium adjon hivatalos indoklást a listába való felvételről, és bizonyítékot arról, hogy akár egy kopejka külföldi támogatást kapott volna az FBK.

„A minisztérium döntése egyáltalán nem törvényes és nyilvánvalóan Putyin személyes parancsának eredménye” – tette hozzá Navalnij.

Az FBK ellen még augusztusban indított eljárást az orosz Vizsgálóbizottság (Szledsztvennij komityet) egy egymilliárd rubeles pénzmosás vádjával. Az ügyben csupán két nappal a moszkvai választások előtt rendőrök szállták meg az FBK székházát, kilenc munkatársat letartóztattak – hogy aztán másnap hajnalban kiengedjék őket –, és mindent elvittek, ami mozdítható: a kamerákat, a számítógépeket, a monitorokat, a világítást, a szervergépeket, a merevlemezeket, a telefonokat, a laptopokat, a széfekben található dokumentumokat, de még az ételt is elvitték az irodából.

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek