Jövő júniusig adhat haladékot az EU az Egyesült Királyságnak

Szerző: Pintér Bence
2019.10.09. 07:36

Október 31-ig már senki szerint nem lesz megegyezés, újabb évadra rendelhetik be a Kilépés nélküli brexit című sorozatot.

Jövő júniusig adhat haladékot az EU az Egyesült Királyságnak

Az EU-s vezetők közül Donald Tusk tanácsi, Jean-Claude Juncker bizottság elnök, úgy gondolja hogy Johnson csak arra utazik, hogy ráfoghassa a megállapodás nélküli brexitet Brüsszelre vagy Németországra, miután a londoni kormány azt próbálta elhitetni mindenkivel egy telefonhívás után, hogy Angela Merkel akarja megakadályozni a megegyezést azzal, hogy azt mondta: Észak-Írországnak mindenképpen a vámunióban kell maradnia. Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli pedig Johnson brexittervében csalódott. Eközben London is úgy látja, hogy a mostani tárgyalásoknak befellegzett, október 31-ig nem lesz megállapodás.

Ennek nyomán a Guardian arról ír, hogy

az EU jövő nyárig kitolhatja a brexit határidejét, immár a sokadik alkalommal.

Boris Johnson miniszterelnök ugyan szeretné elkerülni a hosszabbítást, és korábban többször megesküdött, hogy október 31-én akkor is kivezeti az országot az EU-ból, ha piros hó esik, az ő kezét várhatóan megköti a brit parlament által hozott Benn-törvény, amivel a megállapodás nélküli kilépést akarták megakadályozni a képviselők.

Miután napvilágra került a brit sajtóban a Merkellel folytatott beszélgetés állítólagos – Berlin által nem kommentált, de az ügyre rálátók és a CDU brexitügyi szóvivője szerint nagyon valószínűtlen – tartalma, Donald Tusk elmondta, hogy itt sokkal több minden forog kockán annál, mint hogy ki vigye el a balhét a végén: Európa és az Egyesült Királyság jövője a tét.

„Nem akartok megállapodást, nem akarjátok kitolni a határidőt, nem akarjátok visszavonni a brexitet. Quo vadis?”

– kérdezte költőien az Európai Tanács elnöke, hogy merre tart a brit kormány.

Annyi biztos, hogy azt már senki sem akarja megvárni, hogy a britek az EU következő hétéves büdzséjéről szavazhassanak, illetve megvétózhassák azt. Erre várhatóan jövő szeptemberben kerül sor, a hosszabbítást ezért legkésőbb júniusig adnák meg.

FOTÓ: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek