Itt a magyar Ibiza? Osztrák, német, lengyel, szlovák, szerb és horvát lapok is írnak Borkai szexvideójáról

Szerző: Techet Péter
2019.10.09. 17:59

A közép-európai sajtót is elérték Borkai szexvideói. A lapok párhuzamot vonnak Heinz-Christian Strache ibiziai videójával, igaz, azon a felvételen Strache politikai céljairól is beszél, Borkaiéin viszont csak felnőtt tartalmak láthatóak.

Itt a magyar Ibiza? Osztrák, német, lengyel, szlovák, szerb és horvát lapok is írnak Borkai szexvideójáról

Számos német és osztrák lapba a tudósítást Boris Kálnoky szállította, így a neokonzervatív berlini Die Welttől a bécsi konzervatív Die Pressén át a grazi Kleine Zeitungig az olvasók arról értesülhettek, hogy

„Magyarországnak is megvan a maga Ibizája”.

Borkai = Strache?

Kálnoky az FPÖ mára megbukott elnökének, Heinz-Christian Strachénak májusban kiderült, de 2017 nyarán készült videójára utal. Azon a felvételen azonban – ellentétben a mostani Borkai-videókkal – semmilyen felnőtt tartalom nem látható (bár Strache kapcsán is felmerült a kokainfogyasztás gyanúja), viszont Strache a politikai céljairól, a tervezett korrupcióról beszél. Borkai esetében azonban korrupciót egyelőre csak a felvételeket közlő blog emleget – ellentétben a rögzített szexjelenetekkel, bizonyítékok nélkül egyelőre. Ráadásul míg Strache esetében az egész találkozó megrendezett volna, Borkai maga ment bele a bulikba – legfeljebb nem számolt azok nyilvánosságra kerülésével.

Azaz a hasonlóság legfeljebb annyi, hogy mindkét politikus esetében meg lehetett ismerni a színfalak mögötti arcukat, és ehhez a hátteret mediterrán országok adták. A fő különbség viszont a következményben van:

míg Strache egy napot se várt, és lemondani kényszerült, Borkai jelenleg is Győr polgármestere, és nem szándékszik a jelöltségtől se visszalépni.

A többi osztrák lap is beszámolt az Ausztriához eleve közel fekvő Győr polgármesterének botrányáról. A Sebastian Kurzhoz közelálló Österreich bulvárnapilap eleve „szexről és kokainról” ír, és arról, hogy „szexbotrány rázza meg Magyarországot”. Szintén kokainról ír a legnagyobb bulvárnapilap, a Kronen Zeitung, amely azt emeli ki, hogy Borkai sportolóként sztár és példakép volt a magyarok számára. A Kronen mindazonáltal kicsit csodálkozva állapítja meg, hogy a kikerült videók után „Borkai (még) nem lépett vissza”. Valamelyest visszafogottabb stílusban tudósít a balliberális Der Standard napilap az ügyről.

A horvát sajtót is érdekli

A Borkai-videók helyszínéül szolgáló Horvátországban is élénken írtak a lapok a szexbotrányról. Gyakorlatilag valamennyi újság a 24Sata bulvárnapilaptól a balliberális Jutarnji Listen át a konzervatív Večernji Listig írt az ügyről, de több online portál, mint például a baloldali Index.hr is átvette a hírt.

A Večernji List – Csekő Balázs nyomán – összefoglalja a híreket, a Jutarnji List viszont kiemeli, hogy Borkai azon Rákosfalvy Zoltánnal bulizott együtt, aki kaszinókoncessziókat nyert. A balliberális zágrábi napilap a cikk címében idézi az Ördög Ügyvédjét, miszerint kokainnal is van felvétel Borkairól. A 24 Sata bulvárnapilap megszólaltatja Hegedűs Ákos győri momentumos jelöltet is, aki szerint Borkainak vissza kéne lépnie.

Miközben Horvátországban a prostitúció a mai napig büntetőjogilag tilos, a horvát sajtó az ügy ezen szálát nem pedzegette, noha Borkai még horvát felségterületen tartózkodhatott a hajón a vélhetően prostituáltakkal.

(Itt olvasható még egy korábbi cikk a horvátországi prostitúció szabályozásának történetéről, amiből kiderül: a legliberálisabb törvények a magyar időkben voltak, amikor eleve számos magyar lány dolgozott zágrábi bordélyházakban.)

Győr (Đer) polgármesterének videóje amúgy a szerb sajtót is bejárta, a legolvasottabb Kurir bulvárnapilap vagy a szerb elnök saját Lokálja, az Informer írt többek között róla. Az Alo belgrádi bulvárújság meg arról írt, hogy „három prostituálttal bulizott Horvátországban a jachton, most mégis védeni próbálta magát”.

A szlovák liberális SME napilap azt emeli, hogy vasárnap Szlovákia két szomszédjánál, a lengyeleknél és a magyaroknál is választások lesznek (lengyeleknél parlamenti, nálunk önkormányzati), és a kampány hangvétele folyamatosan durvul. Ezek közötti példaként említi a varsói keltezésű tudósítás Borkai szexvideóját is. Míg azonban – emeli ki a SME – Magyarországon egy aktuális videó borzolja a kedélyeket, a lengyeleknél a kormányzó PiS egy öt évvel ezelőtti, már akkor mindenki által ismert felvételt játszat folyamatosan a lengyel állami tévében. Ezen a konzervatív-liberális Polgári Plattform (PO) politikusai gyalázzák egy éttermi vacsora közben a lengyel szavazókat.

A lengyeleknél egyelőre csak a balliberális Gazeta Wyborcza számolt be Borkai szexbotrányáról. A napilap azt emeli ki elsősorban, hogy a Borkai által igénybe vett prostituáltak EU-támogatásban részesültek.

Közép-Európán kívül még nem érdekes a sztori

A közép-európain kívüli világot azonban még nem hozta lázba a Borkai-ügy. Svájcban a 24Heures francianyelű bulvárnapilap tudósított, kiemelve, hogy

„szex, kokain és korrupció” hatja át a magyarországi kampányt.

Angol nyelven a hír – a hirügynökségeket leszámítva – egyelőre csak a magyarországi témákra specializálódott honlapokon érhető el.

FOTÓ: Borkai Zsolt / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek