Tovább csuklóztatják a francia EU-biztosjelöltet, a lengyel megmenekült

Szerző: Illés Gergő
2019.10.08. 16:25

Míg a lengyel Janusz Wojciechowskiről kiderült, hogy csak azért beszélt mellé, mert nem tudott angolul, a francia Sylvie Goulard mögött komolyabb korrupciós vádak is állnak. Sőt, az Európai Néppárt még portfóliója egy részét is elvenné tőle, egyesek szerint így állva bosszút a Manfred Weber jelölését blokkoló Macronon. Túlélheti a francia jelölt a meghallgatásokat? Elmagyarázzuk, min múlik mindez.

Tovább csuklóztatják a francia EU-biztosjelöltet, a lengyel megmenekült

Az Azonnali múlt pénteken számolt be arról nektek, hogy hogy sikerültek a biztosjelöltek nyilvános meghallgatásai az Európai Parlamentben: akkor azt is leírtuk, kik azok, akiket a parlament már rajtvonalhoz állni sem engedett (Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román jelölteket), illetve melyik jelöltek kerültek veszélybe szegényes teljesítményük miatt a meghallgatásokon.

Már múlt héten látszott, hogy az EP-szakbizottsági képviselők alapvetően Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnök két jelöltjével nem voltak kibékülve:

a francia Sylvie Goulardot korrupciós vádakkal támadták, a lengyel Janusz Wojciechowski pedig olyan gyenge kitérő válaszokat adott a képviselőknek, hogy őt egy második körre is behívták, ami végül kedden délelőtt folyt le.

Eleve lengyelül kellett volna beszélni

Kezdjük Wojciechowskival, akiről az EP-képviselők szinte egybehangzó véleménye múlt heti meghallgatásán még az volt, hogy minden tekintetben borzasztóan gyengén teljesített: mellébeszélt, nem adott egyenes válaszokat a képviselők kérdéseire, és még szakpolitikai ügyekben sem tudott világosan nyilatkozni. Pedig nagyon fontos szerepet szántak neki: övé lenne ugyanis a mezőgazdasági portfólió, amellyel a még mindig rengeteg pénzt felemésztő közös uniós agrárpolitika megkaparintásával hatalmas összegek felett dönthetne.

Végül Wojciechowski kapott egy második esélyt, és ezzel kiderült, mégis hol volt a hiba a lengyel Jog és Igazság kormánypárt politikusával, akit állítólag épp mezőgazdasági ügyekben való jártassága miatt jelöltek ki Kaczyńskiék a portfólióhoz, de első meghallgatása alapján ez nem kristályosodott ki:

Wojciechowski nem beszél jól angolul, legalábbis ahhoz nem elég jól, hogy egy biztosi meghallgatást túléljen nyelvtudásával.

Az első meghallgatáson még angolul próbálkozott válaszolni a nekiszegezett kérdésekre, és szegényes szókincséből adódóan ebből kínos mellébeszélés kerekedett ki. A keddi második körben már az anyanyelvéhez és a tolmácsokhoz fordult, és remekül teljesített.

Még a német zöldpárti Martin Häusling is azt mondta a konzervatív politikusról, hogy „ma már számos pontban konkrétan fogalmazott” és európai megoldásokat szorgalmazott. Ulrike Müller, a liberális Renew Europe politikusa a Politicónak azt mondta, Wojciechowski „jónak néz ki”, és még a szélsőbaloldali GUE/NGL pártcsoport képviselője, Luke Flanagan is elismerte a lengyel szakértelmét mondván, hogy „vonakodó hozzájárulását” fogja adni a jelöléséhez. „Át fog menni” – erősítette meg a többi frakció kommentjeit Paolo De Castro a szociáldemokrata S&D-től.

Egy EU-s diplomata is azt mondta, az előző meghallgatáshoz képest csak jobban teljesíthetett, de Wojciechowski „megcsinálta a házi feladatát”, és valaki csak úgy tanulja meg, hogy kell EU-biztosnak lenni, ha azzá is válik.

A Néppárt tovább szívatná a francia jelöltet, a szocdemek és a zöldek hezitálnak

Ennél rosszabbul áll a belső piaci biztosi tisztségre pályázó francia Sylvie Goulard szénája, aki már meghallgatása előtt is éles támadások kereszttüzében állt: a 2009 és 2019 között EP-képviselőként dolgozó politikus egyes vádak szerint a parlamenti asszisztenseit francia belpolitikai pártfeladatokra foghatta be, emiatt hazájában még vizsgálatot is folytatnak ellene. Amiatt is támadhatóvá vált, hogy EP-képviselősége mellett tanácsadóként dolgozott a Berggruen Institute nevű amerikai think tanknek,

parlamenti fizetésén felül havi bruttó 10 ezer eurót zsebre téve ezzel.

Goulardnak nem is sikerült magát megfelelően tisztáznia, a parlamenti asszisztenseivel kapcsolatos vádakkal kapcsolatban az „ártatlanság vélelmét” emlegette az EP-képviselőknek, no meg azt, hogy az ügy miatt már visszafizetett 45 ezer eurót az EU-nak. A jól fizetett amerikai think tankes munkája ügyében is csak azzal tudott védekezni, hogy megérti, ha ezt sokan felháborítónak tartják, de ő csak tehetséges és befolyásos embereket asszisztált.

Mindez nem volt elég, a legnagyobb EP-frakció, az Európai Néppárt ragaszkodik hozzá, hogy Wojciechowskihez hasonlóan a francia jelöltnek is legyen egy második meghallgatása, de az EPP további garanciákat akar arra is, hogy Goulard ígéretéhez híven valóban lemond biztosi tisztségéről, ha vétkesnek találják az EP-asszisztenseivel kapcsolatos ügyben – ezt az EP-nek adott írásbeli válaszaiból ítélve nem volt képes konkrétan megígérni.

Christian Ehler, az őt meghallgató ipari, kutatási és energiaügyi bizottság EPP-s koordinátora szerint „mindenképp jönnie kell egy második meghallgatásnak” Goulardtól, a kérdés csak annyi, hogy mikor kapják meg a jelölt írásos kérdésekre adott válaszait: ezeket kedd délig kellett megküldenie, a Politicóhoz pedig már ki is szivárgott a teljes, 58 oldalas dokumentum, melynek függvényében a pártcsoportok szakbizottsági koordinátorai döntenek majd alkalmasságáról.

Ha ők alkalmasnak találják a jelöltet, minden rendben, de ellenkező esetben kétharmados többséggel dönthetnek egy esetleges újabb meghallgatásról, amit majd az EP-frakcióvezetőkhöz utalnak. Ha a Néppárt kilobbizna egy második meghallgatást, az valószínűleg csütörtök reggel történhet majd meg: eddig a jobbközép frakció javaslatát a szélsőbaloldali GUE/NGL és a salvinista-szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) támogatja. A szocdemek és a Zöldek viszont azt mondják,

elkerülhető egy második meghallgatás, ha Goulard kielégítő válaszokat ad az írásbeli kérdéseikre, csupán egyértelműbb válaszokat akarnak a személyi integritásával kapcsolatban.

Túl nagy a portfólió, csípjünk le belőle: ez a Néppárt bosszúja Weberért?

Mindenesetre sok képviselőnek nemcsak Goulard etikai feddhetetlenségével, hanem portfóliójával is vannak fenntartásai: a megkérdőjelezhetetlenül tapasztalt francia alá ugyanis a belső piacon felül odatartozna még a digitális egységes piac, a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó, újonnan létrehozó bizottsági főigazgatóság és az audiovizuális politika is.

A portfólió tehát rengeteg befolyással jár, ez pedig azoknak a német EPP-seknek fáj a legjobban, akik mindvégig támogatták a bajor Mafred Weber csúcsjelöltségét bizottsági elnöknek, hogy aztán többek között Emmanuel Macron lesöpörje az asztalról Weber jelölését. Így az sem elképzelhetetlen, hogy a Néppárt valójában Goulardon keresztül állna bosszút Macronon.

Ezt csak erősítené, ha megvalósulna a néppárti politikusok felvetése, miszerint Goulard portfóliójából el kéne venni az audiovizuális politika irányítását: Michaela Šojdrová cseh néppárti politikus, és a kulturális bizottság EPP-s koordinátora szerint ezt oda kéne adni a bolgár Mariya Gabrielnek, aki Navracsics Tibort váltja majd az innovációs- és ifjúságpolitikai biztosi poszton.

„2014-ben Navracsics Tibortól politikai alapon vették el az audiovizuális politikát. Erre már nincs szükség” – fogalmazott Šojdrová.

A néppárti felvetést támogatja a szociáldemokrata képviselőcsoport is, de a francia politikusok és diplomaták már nem lelkesednek az ötletért: „kizárt, hogy hozzányúljunk a portfólióhoz, ez nemcsak Goulard, de Franciaország elleni lépés is lenne egyben” – szögezte le egy francia tisztségviselő. Egy másik politikus a liberális Renew Europe-frakcióból (melyben Macron pártja is ül) is „nagyon meglepőnek” nevezte a felvetést, és abban annak megerősítését látja, hogy Goulard valójában alkalmas biztosnak.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali; képek: Európai Parlament (2019)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek