+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 7. hétfő, 09:12
Az osztrák vasúttársaság jövő januártól Bécsből közvetlen éjszakai vonatot indít a belga fővárosba. Megmutatjuk, hogyan utazz a Keletiből vonattal ezentúl Brüsszelbe!

Eddig nem volt könnyű dolga annak, aki a légi közlekedés helyett vonattal szeretett volna Budapestről az Európai Unió fővárosába utazni, de az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vezérigazgatója a Wiener Zeitungnak adott nagyinterjújában szombaton közölte: jövő évtől visszatérnek az éjszakai vonatok Brüsszelbe.

 

Egyre többen választják a vasutat

 

Andreas Matthä bejelentette: a Nightjet márkajelzéssel futó éjszakai vonatok 2020. januárjában indulnak majd el, és Bécs és Brüsszel között fognak majd járni Düsseldorfon keresztül. Sőt, a vezérigazgató közlése szerint az azt követő évben Amszterdam is bekerül majd a kínálatba, Hollandiába is lehet tehát éjszaka vonatozni Ausztria felől. Belgium egészen eddig nem szerepelt a Nightjet-kínálatban, így bár nappal Németország és Franciaország felől kényelmesen, nagysebességű vonatokon lehetett megközelíteni, ennél nagyobb távolságon, például Budapestről és Bécsből érdemes volt inkább a repülőt választani.

 

Az ÖBB egyébként az elmúlt években szinte egyeduralkodó lett az európai éjszakai vonatok piacán: 

 

miután a Deutsche Bahn 2016-ban súlyos szarvashibát vétve úgy döntött, megszünteti saját éjszakai szolgáltatásait, az ÖBB vette át a német vasutak éjszakai hálózatát, és szinte rögtön nyereségessé tette az üzletágat.

 

Sőt, még az európai közhangulat változása is az osztrák vállalatnak kedvezett: mióta egyre nagyobb figyelem irányul a klímaváltozásra, nyugaton sokan egyre inkább a környezetkímélő és kényelmes vasutat preferálják a meglehetősen szennyező légi közlekedéssel szemben.

 

Arról nem is beszélve, hogy rövidebb távokon egy jó színvonalon működő vasút versenyképes a repüléssel, hiszen előbbi esetben nem megy el idő a biztonsági ellenőrzéssel és a reptérre való kiutazással sem. Még kényelmesebb az éjszakai vonatokat választani, hiszen a legtöbbször nappali, vagy kora reggeli repülőjáratokkal szemben

 

az éjszakai vonatok az egyébként is passzív éjszakai időszakban „rabolják” az utasok idejét.

 

Későn érkezik Brüsszelbe

 

Talán a fenti tényezők is közrejátszhattak az ÖBB döntésében, miszerint újraindítják a Brüsszellel való éjszakai járatot. Az osztrák és a belga főváros között ugyanis egészen a 90-es évek végéig jártak az éjszakai vonatok, nyáron a tengerparti Oostende felé meghosszabbítva, ahonnan hajón Nagy-Britannia felé lehetett továbbutazni. Azonban ez volt az egyik első járat, amely nem tudta tartani a lépést a diszkont-légitársaságok térnyerésével, ezért az új évezredben egészen idáig megszüntették.

 

Persze a menetidő továbbra is komoly versenyhátrányt jelenthet majd a repüléssel szemben: a Brüsszeli Nightjet a jelenleg is meglévő düsseldorfi kapcsolat meghosszabbításával jönne létre. Most az éjszakai vonat 20:41-kor indul el Bécs főpályaudvaráról és hétköznapokon 08:57-kor, hétvégenként pedig még ennél is később, valamivel 10 óra előtt érkezik Düsseldorfba. Amint a RegionalBahn vasúti szaklap is emlékeztet: ez meglehetősen kései brüsszeli érkezést jelentene.

 

Még tovább kell majd utaznia annak, aki Budapestről vonatozna el Brüsszelig:

 

itt a Keletiből 17:40-kor induló Railjetet lesz majd érdemes választani, és Bécsben a Nightjetre átszállni,

 

amely másnap délelőtt meg is érkezik majd a belga fővárosba. Emlékezetes módon Cseh Katalin momentumos EP-képviselő nyáron vállalkozott egy Budapest-Brüsszel vonatútra, ám ő akkor több mint húszórás utazással és négy átszállással jutott el az EU központjába. Ha megvalósul az éjszakai Bécs-Brüsszel kapcsolat, ezentúl ez valamelyest rövidül majd, és a kevesebb átszállás miatt kényelmesebb is lehet.

 

BORÍTÓKÉP: Nightjet-vonat Bécs főpályaudvarán / Wikipédia

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Orbán budapesti meghívását sem elutasító tartományfőnök a kampányban eleve finoman elhatárolódott a pártvezetés progresszív irányvonalától.

Szoros eredményre számít az ellenzék közös jelöltje, Pollreisz Balázs; eközben a Fidesz jelöltje mellett állt ki a pécsi zenész, Lovasi András.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Mind a hat alelnöki helyre
Jakab Péter emberei kerültek.

Nyerhet-e a vermonti szenátor, vagy 2016-hoz hasonlóan más lesz végül a demokrata elnökjelölt? Elmagyarázzuk!

Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem most például hivatalosan is beállt a Bernie-kampányba.

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás