+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 7. hétfő, 09:12
Az osztrák vasúttársaság jövő januártól Bécsből közvetlen éjszakai vonatot indít a belga fővárosba. Megmutatjuk, hogyan utazz a Keletiből vonattal ezentúl Brüsszelbe!

Eddig nem volt könnyű dolga annak, aki a légi közlekedés helyett vonattal szeretett volna Budapestről az Európai Unió fővárosába utazni, de az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vezérigazgatója a Wiener Zeitungnak adott nagyinterjújában szombaton közölte: jövő évtől visszatérnek az éjszakai vonatok Brüsszelbe.

 

Egyre többen választják a vasutat

 

Andreas Matthä bejelentette: a Nightjet márkajelzéssel futó éjszakai vonatok 2020. januárjában indulnak majd el, és Bécs és Brüsszel között fognak majd járni Düsseldorfon keresztül. Sőt, a vezérigazgató közlése szerint az azt követő évben Amszterdam is bekerül majd a kínálatba, Hollandiába is lehet tehát éjszaka vonatozni Ausztria felől. Belgium egészen eddig nem szerepelt a Nightjet-kínálatban, így bár nappal Németország és Franciaország felől kényelmesen, nagysebességű vonatokon lehetett megközelíteni, ennél nagyobb távolságon, például Budapestről és Bécsből érdemes volt inkább a repülőt választani.

 

Az ÖBB egyébként az elmúlt években szinte egyeduralkodó lett az európai éjszakai vonatok piacán: 

 

miután a Deutsche Bahn 2016-ban súlyos szarvashibát vétve úgy döntött, megszünteti saját éjszakai szolgáltatásait, az ÖBB vette át a német vasutak éjszakai hálózatát, és szinte rögtön nyereségessé tette az üzletágat.

 

Sőt, még az európai közhangulat változása is az osztrák vállalatnak kedvezett: mióta egyre nagyobb figyelem irányul a klímaváltozásra, nyugaton sokan egyre inkább a környezetkímélő és kényelmes vasutat preferálják a meglehetősen szennyező légi közlekedéssel szemben.

 

Arról nem is beszélve, hogy rövidebb távokon egy jó színvonalon működő vasút versenyképes a repüléssel, hiszen előbbi esetben nem megy el idő a biztonsági ellenőrzéssel és a reptérre való kiutazással sem. Még kényelmesebb az éjszakai vonatokat választani, hiszen a legtöbbször nappali, vagy kora reggeli repülőjáratokkal szemben

 

az éjszakai vonatok az egyébként is passzív éjszakai időszakban „rabolják” az utasok idejét.

 

Későn érkezik Brüsszelbe

 

Talán a fenti tényezők is közrejátszhattak az ÖBB döntésében, miszerint újraindítják a Brüsszellel való éjszakai járatot. Az osztrák és a belga főváros között ugyanis egészen a 90-es évek végéig jártak az éjszakai vonatok, nyáron a tengerparti Oostende felé meghosszabbítva, ahonnan hajón Nagy-Britannia felé lehetett továbbutazni. Azonban ez volt az egyik első járat, amely nem tudta tartani a lépést a diszkont-légitársaságok térnyerésével, ezért az új évezredben egészen idáig megszüntették.

 

Persze a menetidő továbbra is komoly versenyhátrányt jelenthet majd a repüléssel szemben: a Brüsszeli Nightjet a jelenleg is meglévő düsseldorfi kapcsolat meghosszabbításával jönne létre. Most az éjszakai vonat 20:41-kor indul el Bécs főpályaudvaráról és hétköznapokon 08:57-kor, hétvégenként pedig még ennél is később, valamivel 10 óra előtt érkezik Düsseldorfba. Amint a RegionalBahn vasúti szaklap is emlékeztet: ez meglehetősen kései brüsszeli érkezést jelentene.

 

Még tovább kell majd utaznia annak, aki Budapestről vonatozna el Brüsszelig:

 

itt a Keletiből 17:40-kor induló Railjetet lesz majd érdemes választani, és Bécsben a Nightjetre átszállni,

 

amely másnap délelőtt meg is érkezik majd a belga fővárosba. Emlékezetes módon Cseh Katalin momentumos EP-képviselő nyáron vállalkozott egy Budapest-Brüsszel vonatútra, ám ő akkor több mint húszórás utazással és négy átszállással jutott el az EU központjába. Ha megvalósul az éjszakai Bécs-Brüsszel kapcsolat, ezentúl ez valamelyest rövidül majd, és a kevesebb átszállás miatt kényelmesebb is lehet.

 

BORÍTÓKÉP: Nightjet-vonat Bécs főpályaudvarán / Wikipédia

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezúttal „a megváltozott politikai helyzetre való tekintettel” a Magyar Közösség pártja borította a terveket, szélesebb együttműködést követelnek.

Újabb nem várt kanyarokat vett az elmúlt héten a brexit-saga, mi pedig röviden elmagyarázzuk, mi is folyik a briteknél!

Úgy tűnik, a koncertek napja lesz az idei október 23-a. Nyilvános Orbán-beszéd nem lesz, de Honeybeast és Quimby-koncert igen. Programajánló.

Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát is, ő azonban beül a parlamentbe.

Mi volt a sikeres az ellenzéki stratégiában az önkormányzati választáson, és mit kellene csinálnia az ellenzéknek, ha 2022-ben győzni akar?

A védelmi miniszterré előlépett AKK nemzetközi biztonsági zónáról szóló javaslatáról a szocdem külügyminiszter utólag, SMS-ben értesült.

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

A hét kérdése

A ló néz, a csikó lát? Mi a legjobb kontextus Orbánhoz? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Szakértők magyarázzák el, mi folyik Rozsavában. Október 22-én a Corvinuson.

Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Létezik zöld kapitalizmus? Tanácstalan Köztársaság október 25-én.

Bécsben, október 28-án!

Huszonnégy skandináv filmet vetítenek, közülük néhányat premier előtt lehet megnézni október 31-től november 6-ig.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás