Putyin megszüntette a grúzokkal való légi kapcsolatot, az orosz légitársaságok kártérítést követelnek

Szerző: Illés Gergő
2019.10.04. 16:57

A légi közlekedés azért szűnt meg a két ország között, mert a grúzok tüntettek az oroszok ellen júniusban, ám a döntés levét pont az orosz légitársaságok itták meg.

Putyin megszüntette a grúzokkal való légi kapcsolatot, az orosz légitársaságok kártérítést követelnek

Több mint egymilliárd rubeles kártérítést akarnak behajtani az orosz államon különböző orosz légitársaságok, miután a Kreml három hónapra leállíttatta a légi közlekedést a két ország között egy politikai vita miatt – írja a Kommerszant orosz üzleti lap.

Tüntetnek a grúzok? Nincs légiközlekedés!

Mint arról az Azonnali is beszámolt, június végén óriási tüntetések voltak a grúz fővárosban amiatt, mert a parlamentben fogadtak egy orosz kommunista politikust. Akkor arról írtunk: a rohamrendőrségnek könnygázzal és gumilövedékekkel kellett visszaverni a feldühödött tüntetőket, akik azon akadtak ki, hogy az Ortodoxia Parlamentek Közötti Gyűlését (IAO) egy Oroszországból érkező képviselő, Szergej Gavrilov elnökölhette Tbilisziben.

A kommunistáknál politizáló Gavrilov azzal dühítette fel a képviselőket és az embereket, hogy

oroszul mondta el beszédét, mely nem túl jó ómen egy olyan országban, melynek több részét –  Abháziát és Dél-Oszétiát – is Oroszország tartja de facto megszállás alatt.

Július 8-tól kezdődően még ezen tüntetések miatt szüntette be elnöki rendeletben Vlagyimir Putyin a légi közlekedést Grúzia és Oroszország között, ugyanakkor az orosz kormány azt is megígérte, kártalanítja majd az emiatt jelentős bevételektől eleső légitársaságokat.

Tárgyalnak a kártalanításról

Most, hogy a tüntetések elcsendesedtek Tbilisziben, és az orosz kormány újra fontolgatja a légi közlekedés újraindítását a két ország között, három légitársaság is szeretné behajtani az ígéretet a kormányzaton, így levelet küldtek a kártérítési igényeikkel kapcsolatban a Kremlnek. Oroszország második legnagyobb légitársasága, az S7 600 millió rubeles (2,63 milliárd forintos) veszteségről, a negyedik legnagyobb Pobjeda 500 milliósról (2,2 milliárdos), egy kisebb szereplő, a Red Wings pedig 200 millió rubeles (880 millió forintos) bevételkiesésről számol be.

Összesen tehát a légitársaságok 1,3 milliárd rubelt, vagyis majdnem 5,7 milliárd forintot követelnek a kormányzattól.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pénteken az RBC üzleti lap kérdésére elmondta: a kormányzaton belüli „releváns osztályok tárgyalni fognak a cégekkel” így talán van arra esély, hogy azok kártalanítást kaphatnak a piaci folyamatokba beavatkozó kormányzati döntés miatt.

A Pobjeda egyébként Tbiliszibe és Batumiba Jekatyerinburgból, Kazánból, Rosztovból és Permből is repült, míg az S7 Moszkvából és Novoszibirszkből heti 17 járatot indított, illetve fogadott Grúziából.

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek