Trócsányi-ügy: a DK Orbán megaláztatásáról beszél, a Momentum portfóliócseréről ábrándozik

Szerző: Bakó Bea
2019.10.02. 13:12

Mit szólnak Trócsányi bukásához és Várhelyi biztosi jelöléséhez? Miért lesz az jó a magyaroknak, ha kevesebb pénzt kapunk az EU-tól az Orbán-kormány korrupciója miatt? Cseréljünk-e biztosi portfóliót a románokkal? A momentumos Cseh Katalin és a DK-s Molnár Csaba válaszoltak az Azonnalinak Brüsszelben.

Trócsányi-ügy: a DK Orbán megaláztatásáról beszél, a Momentum portfóliócseréről ábrándozik

A héten elkezdődött az új Európai Bizottság biztosjelöltjelöltjeinek meghallgatása az EP szakbizottságaiban Brüsszelben. Magyar szempontból a legizgalmasabb fejlemény eddig az, hogy a bővítési biztosnak szánt Trócsányi László még a meghallgatásig sem jutott el, ugyanis a jogi szakbizottság összeférhetetlennek találta az ügyvédi irodája miatt (ennek részleteiről olvasd el a nagyinterjúnkat a jogi szakbizottság alelnökével), úgyhogy Orbán Viktor új jelöltet állított Várhelyi Olivér uniós diplomata személyében.

De mit szólnak az új helyzethez az ellenzéki EP-képviselők, és milyen megoldást várnának az új Bizottságtól a magyar jogállamisághelyzetre? A DK-s Molnár Csabával és a momentumos Cseh Katalinnal beszélgettünk Brüsszelben.

Szórakoztató-e Várhelyi Olivér, vagy inkább Orbán Viktor kinyújtott keze?

„Nem érhette nagyobb megaláztatás a magyar miniszterelnököt annál, mint ami érte. Kénytelen egy brüsszeli bürokratát jelölni” – mondta a jelöltcseréről a DK-s Molnár Csaba. Szerinte nem Trócsányit utasította el a jogi szakbizottság, hanem tulajdonképpen bárkit, aki fideszes politikus. (A jogi szakbizottság alelnöke egyébként pont az ellenkezőjét mondta erről az Azonnalinak.)

Várhelyi az Orbán által folyamatosan támadott Európai Bizottságban dolgozott, de előtte még a Gyurcsány-féle külügyben is dolgozott

– mondta fel a DK-s EP-képviselő a diplomata életrajzát.

Arra a kérdésünkre, hogy eszerint sikernek tartja-e Várhelyi jelölését, azt mondta, nem tartja sikernek. A támogatásáról a DK elnöksége fog majd dönteni, de Molnár nagy nehezen azt elárulta, hogy ő maga nem tartja alkalmasnak a diplomatát a biztosi tisztségre. Mindenesetre jól szórakozik az ügyön – tette hozzá.

A momentumos Cseh Katalintól azt kérdeztük Várhelyi jelölése kapcsán, hogy biztosan érdemes-e őt a Trócsányinak szánt kérdésekkel konfrontálni, hiszen ő nem volt kormánytag az elmúlt években. A válasza az, hogy igen, mivel ez szerinte nem személyhez kötődő kérdéskör. Várhelyi ráadásul diplomataként Orbán Viktor kinyújtott keze Cseh szerint, és erősen kétséges, hogy a kormánytól függetlenül tudna működni. Hogyan fog leülni tárgyalni a csatlakozásról Észak-Macedóniával az után, hogy Magyarország menekültstátuszt adott Gruevszkinek? – tette fel a kérdést.

Mi lenne, ha cserélnénk a románokkal?

Mivel Cseh kifejezetten problémásnak tartja, hogy pont a bővítési portfóliót kapja a Fidesz-kormány által jelölt leendő magyar biztos, megkérdeztük tőle, hogy mit szólna egy esetleges portfóliócseréhez. Hiszen a románoknak is új jelöltet kell állítaniuk, ők pedig a közlekedési portfóliót kapják. Jó lenne-e, ha cserélnénk velük? – kérdeztük.

„Üdvösnek tartanám, ha felmerülne egy csere, hogy ne a bővítést kapjuk”

– mondta erre Cseh. Ha egyébként Várhelyi közlekedési biztos lenne, akkor a vonatközlekedés javításáért is harcolhatnának együtt – Cseh ugyanis a megválasztása utáni első alkalommal vonattal utazott Brüsszelbe, hogy demonstrálja, mennyire rossz a vonatközlekedés. Az Azonnalinak a retorikájában legalábbis bezöldült momentumos elárulta: azóta nem vonattal jár az EP-be.

Nem azért jöttem, hogy a Fidesz ellen harcoljak!

A meglepő mondat az EP-választáson orbánozással nagyott nyert momentumos képviselőtől hangzott el azzal kapcsolatban, hogy felvetettük: nem sajnálja-e, hogy a jogi szakbizottsági elkaszálással Trócsányit nem lehetett nyilvános meghallgatáson szembesíteni a kormányzati tevékenységével. 

Cseh az mondta, a jogi szakbizottság liberális tagjait tájékoztatták is a Trócsányival kapcsolatos anomáliákról. Ugyanakkor állítja:

ő nem a Fidesz ellen harcolni jött Brüsszelbe, hanem egy jobb Európáért, és csak azért nem támogat fideszes jelölteket bizottsági pozíciókba, mert nem alkalmasak.

Például Hidvéghi Balázs úgy akart LIBE-alelnök lenni, hogy nincs releváns tapasztalata – idézte fel Cseh.

Pénz, lopás, jogállam

A leendő liberális jogállamiságbiztos meghallgatásán is téma volt, hogy a jogállamiság sérelme esetén megvonhatók legyenek uniós pénzek a tagállamokról, ezt a biztosjelölt Didier Reynders nagyon szorgalmazza is. Érdekes módon a vele egy pártcsaládba tartozó Cseh Katalin – aki a Reynders-szel kapcsolatos korrupciós ügyre, amiben időközben leállították a nyomozást, azt mondta: nem aggódik emiatt, bízik a belga ügyészségben, hiszen ott nem Polt Péter a legfőbb ügyész – azért visszafogottabb ebben Mint mondta, úgy kell ezt elérni, hogy a végfelhasználók ne sérüljenek, vagyis azok a cégek, önkormányzatok, akiknek szükségük van a támogatásra. Szerinte nem az kellene, hogy legyen a kérdés, hogy van-e pénz, vagy nincs pénz, hanem úgy lehetne például megoldani, hogy többfajta forrásért lehessen közvetlenül az Európai Bizottsághoz pályázni. 

Nem úgy a DK-s Molnár Csaba, aki nem bizonyult túl fogékonynak az ilyen köztes álláspontokra. Mikor megkérdeztük tőle, hogy hogyan magyarázza meg a választóknak, hogy nem épül EU-s pénzből út, mert elintézték, hogy az EU ne adjon, arra azt mondta: nem az a másik opció, hogy megépül és lopnak belőle, hanem, hogy meg se épül, és úgy lopnak belőle. Nem a választók felé kell ezügyben kommunikálni, hanem a kormány felé, méghozzá azt, hogy ne lopjanak – mondta Molnár.

Molnár Csaba szerint egyébként a hetes cikket is arra kéne használni, hogy az EU-s pénzeket megvonják Magyarországtól,

hiszen a szavazati jog felfüggesztése csak egy példa a szankciókra a hetes cikkelyben, de ettől még lehetséges más, például pénzügyi jellegű büntetés is. Felvetettük neki, hogy igen optimista, ha ebben reménykedik, hiszen egy ilyen büntetés előfeltétele teljes egyhangúság a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban, tehát az Orbán-barát lengyeleknek is meg kellene szavazni. Molnár Csaba azonban a jelek szerint bizakodóan tekint az októberi lengyel parlamenti választásra, ugyanis azzal ütötte el a kérdést: „meglátjuk, hogy a lengyelek hogy szavaznak”.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek