+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. október 1. kedd, 09:25
A PiS-tábor kétharmada menne csak el szavazni, ezzel pedig odalenne a nemzeti-konzervatív pártnak mért fölény.

Lengyelországban ugyanakkor tartják majd a parlamenti választást, mint Magyarországon az önkormányzati választást: valószínűleg az egyik oka annak, hogy miért esik olyan kevés szó róla a magyar sajtóban. A közvélemény-kutatások a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt magabiztos győzelmét jelzik előre – ez azonban óriási kockázat is Jarosław Kaczyński pártja számára. 

 

MAGABIZTOS PiS-ELŐNY, A POLGÁRI KOALÍCIÓ (KO) NAGY LEMARADÁSSAL A MÁSODIK HELYEN. EGÉSZ JÓL SZEREPEL A BALOLDALI LISTA (LEWICA), VALAMINT A SZÉLSŐJOBBOLDAL (KON). A PARASZTPÁRT LISTÁJA (KP) A KÜSZÖB KÖRNYÉKÉN. FORRÁS: EUROPE ELECTS

 

A Rzeczpospolita napilap közölt ugyanis a héten egy, az IBRiS intézet által készített közvélemény-kutatást arról, hogy melyik tábor szavazói mennyire biztosak abban, hogy elmennek szavazni. A legnagyobb elhatározással a közösen induló baloldali pártok szavazói indulnának el az urnákhoz, az SLD-Razem-Wiosna-tábor 94 százaléka mondta biztosra részvételét a választáson, 6 százaléka pedig azt, hogy valószínűleg elmegy majd szavazni. A legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép Polgári Platform vezette, rajta kívül még kisebb, jelentéktelenné vált pártokat tartalmazó Polgári Koalíció szavazóinak 69 százaléka megy el mindenképp szavazni, 20 pedig nagyon nagy valószínűséggel.

 

Az egyedül kormányzó PiS táborának azonban csak 64 százaléka döntött úgy, hogy elmegy szavazni, állítja a kutatás, azaz a PiS-nek nagyon rá kell feküdnie szavazói mobilizálására.

 

Marcin Duma, a kutatást készítő IBRiS intézet vezetője szerint a PiS mobilizálásának sikere abban nyilvánul majd meg, ha a választás napján a részvételi adatok 12 óra előtt magasabbak, mint négy évvel ezelőtt. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a vidék fogta magát, és elment leszavazni Kaczyńskiékra. Ha viszont délután ugrik meg a részvétel, az inkább a nagyvárosokban népszerű ellenzék sikerét jelezheti előre.

 

A Rzeczpospolita véleménycikket is szentel a PiS-tábor kedvtelenségének. Szerzője, Bogusław Chrabota szerint Kaczyński nagyon is tisztában van azzal, mekkora veszélyt jelent őrá és pártjára nézve a túlzott önbizalom, ezért is kezdte el az elmúlt napokban óriási hévvel végigjárni Lengyelországot. Ha PiS-szavazók százezrei maradnak otthon október 13-án, kipukkadhat a győzelem buboréka, írja Chrabota, aki szerint a PiS most az ellenzéki Polgári Koalíció által képviselt „nemzet- és államellenes” kormányzás visszatérésének veszélyével riogatja majd a szavazókat. A Polgári Koalíció ugyanis azóta, hogy nem a PO-elnök Grzegorz Schetyna, hanem az eddig nem túl ismert Małgorzata Kidawa-Błońska vezeti a listát, egyre jobban szerepel a közvélemény-kutatásokban, jegyzi meg a publicista.

 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A klímaaktivista posztolt magáról egy képet, ahogy egy túlzsúfolt német vonaton a földön ül csomagjaival, a német vasút szerint viszont nyugodtan ülhetett volna a saját, első osztályra szóló helyén is.

Volt szóvivő, aki élő adásban káromkodott, Boris Johnson pedig még fagyasztóba is bújt az újságírói kérdések elől. Szóval áll a báll, de miért is?

A volt Munkáspárt-tag, Corbyn-szövetséges Ken Livingstone szerint a „zsidó szavazatok nem segítettek” a párt esélyein.

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

Rod Stewart nagyon örül Boris Johnson győzelmének, a korábban őt istenként tisztelő Celtic drukkereinek egy része viszont jelezte, hogy a továbbiakban nem szívesen látott vendég náluk.

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ablonczy Balázs előadása az összeomlás rejtett oldalairól december 19-én.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás