+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. október 1. kedd, 09:25
A PiS-tábor kétharmada menne csak el szavazni, ezzel pedig odalenne a nemzeti-konzervatív pártnak mért fölény.

Lengyelországban ugyanakkor tartják majd a parlamenti választást, mint Magyarországon az önkormányzati választást: valószínűleg az egyik oka annak, hogy miért esik olyan kevés szó róla a magyar sajtóban. A közvélemény-kutatások a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt magabiztos győzelmét jelzik előre – ez azonban óriási kockázat is Jarosław Kaczyński pártja számára. 

 

MAGABIZTOS PiS-ELŐNY, A POLGÁRI KOALÍCIÓ (KO) NAGY LEMARADÁSSAL A MÁSODIK HELYEN. EGÉSZ JÓL SZEREPEL A BALOLDALI LISTA (LEWICA), VALAMINT A SZÉLSŐJOBBOLDAL (KON). A PARASZTPÁRT LISTÁJA (KP) A KÜSZÖB KÖRNYÉKÉN. FORRÁS: EUROPE ELECTS

 

A Rzeczpospolita napilap közölt ugyanis a héten egy, az IBRiS intézet által készített közvélemény-kutatást arról, hogy melyik tábor szavazói mennyire biztosak abban, hogy elmennek szavazni. A legnagyobb elhatározással a közösen induló baloldali pártok szavazói indulnának el az urnákhoz, az SLD-Razem-Wiosna-tábor 94 százaléka mondta biztosra részvételét a választáson, 6 százaléka pedig azt, hogy valószínűleg elmegy majd szavazni. A legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép Polgári Platform vezette, rajta kívül még kisebb, jelentéktelenné vált pártokat tartalmazó Polgári Koalíció szavazóinak 69 százaléka megy el mindenképp szavazni, 20 pedig nagyon nagy valószínűséggel.

 

Az egyedül kormányzó PiS táborának azonban csak 64 százaléka döntött úgy, hogy elmegy szavazni, állítja a kutatás, azaz a PiS-nek nagyon rá kell feküdnie szavazói mobilizálására.

 

Marcin Duma, a kutatást készítő IBRiS intézet vezetője szerint a PiS mobilizálásának sikere abban nyilvánul majd meg, ha a választás napján a részvételi adatok 12 óra előtt magasabbak, mint négy évvel ezelőtt. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a vidék fogta magát, és elment leszavazni Kaczyńskiékra. Ha viszont délután ugrik meg a részvétel, az inkább a nagyvárosokban népszerű ellenzék sikerét jelezheti előre.

 

A Rzeczpospolita véleménycikket is szentel a PiS-tábor kedvtelenségének. Szerzője, Bogusław Chrabota szerint Kaczyński nagyon is tisztában van azzal, mekkora veszélyt jelent őrá és pártjára nézve a túlzott önbizalom, ezért is kezdte el az elmúlt napokban óriási hévvel végigjárni Lengyelországot. Ha PiS-szavazók százezrei maradnak otthon október 13-án, kipukkadhat a győzelem buboréka, írja Chrabota, aki szerint a PiS most az ellenzéki Polgári Koalíció által képviselt „nemzet- és államellenes” kormányzás visszatérésének veszélyével riogatja majd a szavazókat. A Polgári Koalíció ugyanis azóta, hogy nem a PO-elnök Grzegorz Schetyna, hanem az eddig nem túl ismert Małgorzata Kidawa-Błońska vezeti a listát, egyre jobban szerepel a közvélemény-kutatásokban, jegyzi meg a publicista.

 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás