+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. október 1. kedd, 09:25
A PiS-tábor kétharmada menne csak el szavazni, ezzel pedig odalenne a nemzeti-konzervatív pártnak mért fölény.

Lengyelországban ugyanakkor tartják majd a parlamenti választást, mint Magyarországon az önkormányzati választást: valószínűleg az egyik oka annak, hogy miért esik olyan kevés szó róla a magyar sajtóban. A közvélemény-kutatások a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt magabiztos győzelmét jelzik előre – ez azonban óriási kockázat is Jarosław Kaczyński pártja számára. 

 

MAGABIZTOS PiS-ELŐNY, A POLGÁRI KOALÍCIÓ (KO) NAGY LEMARADÁSSAL A MÁSODIK HELYEN. EGÉSZ JÓL SZEREPEL A BALOLDALI LISTA (LEWICA), VALAMINT A SZÉLSŐJOBBOLDAL (KON). A PARASZTPÁRT LISTÁJA (KP) A KÜSZÖB KÖRNYÉKÉN. FORRÁS: EUROPE ELECTS

 

A Rzeczpospolita napilap közölt ugyanis a héten egy, az IBRiS intézet által készített közvélemény-kutatást arról, hogy melyik tábor szavazói mennyire biztosak abban, hogy elmennek szavazni. A legnagyobb elhatározással a közösen induló baloldali pártok szavazói indulnának el az urnákhoz, az SLD-Razem-Wiosna-tábor 94 százaléka mondta biztosra részvételét a választáson, 6 százaléka pedig azt, hogy valószínűleg elmegy majd szavazni. A legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép Polgári Platform vezette, rajta kívül még kisebb, jelentéktelenné vált pártokat tartalmazó Polgári Koalíció szavazóinak 69 százaléka megy el mindenképp szavazni, 20 pedig nagyon nagy valószínűséggel.

 

Az egyedül kormányzó PiS táborának azonban csak 64 százaléka döntött úgy, hogy elmegy szavazni, állítja a kutatás, azaz a PiS-nek nagyon rá kell feküdnie szavazói mobilizálására.

 

Marcin Duma, a kutatást készítő IBRiS intézet vezetője szerint a PiS mobilizálásának sikere abban nyilvánul majd meg, ha a választás napján a részvételi adatok 12 óra előtt magasabbak, mint négy évvel ezelőtt. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a vidék fogta magát, és elment leszavazni Kaczyńskiékra. Ha viszont délután ugrik meg a részvétel, az inkább a nagyvárosokban népszerű ellenzék sikerét jelezheti előre.

 

A Rzeczpospolita véleménycikket is szentel a PiS-tábor kedvtelenségének. Szerzője, Bogusław Chrabota szerint Kaczyński nagyon is tisztában van azzal, mekkora veszélyt jelent őrá és pártjára nézve a túlzott önbizalom, ezért is kezdte el az elmúlt napokban óriási hévvel végigjárni Lengyelországot. Ha PiS-szavazók százezrei maradnak otthon október 13-án, kipukkadhat a győzelem buboréka, írja Chrabota, aki szerint a PiS most az ellenzéki Polgári Koalíció által képviselt „nemzet- és államellenes” kormányzás visszatérésének veszélyével riogatja majd a szavazókat. A Polgári Koalíció ugyanis azóta, hogy nem a PO-elnök Grzegorz Schetyna, hanem az eddig nem túl ismert Małgorzata Kidawa-Błońska vezeti a listát, egyre jobban szerepel a közvélemény-kutatásokban, jegyzi meg a publicista.

 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

Amikor már úgy tűnt, hogy a kommunisták akarata érvényesül, közbelépett az alkotmánybíróság.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás