+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. szeptember 30. hétfő, 17:31
Bemutatjuk, ki lehet az új magyar uniós biztos: diplomata, ő vezeti Magyarország az EU-hoz rendelt képviseletét és több mint húszéves uniós tapasztalattal bír.

Elfogadja Ursula von der Leyen az EP jogi szakbizottságának véleményét, és visszadobja Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román biztosjelöltek neveit, miután kettejük jelölését a JURI-szakbizottság múlt csütörtökön és most hétfőn sem támogatta – írja a Politico brüsszeli szaklap.

 

Igazságügyi miniszter helyett uniós szakdiplomata

 

Az Európai Bizottság leendő elnökének szóvivője szerint von der Leyen „új neveket vár” Orbán Viktor magyar és Viorica Dăncilă román miniszterelnököktől a megüresedő szomszédságpolitikai és közlekedési portfóliókra. A szóvivő szerint

 

Orbán Viktor máris javasolt egy új nevet Trócsányi helyett von der Leyennek, mégpedig Várhelyi Olivér tapasztalt uniós diplomatát.

 

Mindezt egyébként egy másik uniós forrás a Reutersnek is megerősítette.

 

Az Eurológus egyébként már a múlt csütörtöki szavazás után bedobta Várhelyi nevét egy külügyi forrásra hivatkozva, aki egyébként Magyarország az EU-hoz akkreditált állandó képviseletének vezetője Brüsszelben, tehát az uniós ügyeket jól ismerő diplomatáról van szó.

 

Több, mint húsz éve a pályán

 

Várhelyi először a dániai Aalborg Egyetemen végzett európai jogtanulmányok mesterszakot, emellett a Szegedi Egyetemen is szerzett jogi diplomát, és már 1995 óta az európai uniós csatlakozással kapcsolatos munkát végez: először az ipari, majd a külügyminisztériumban dolgozott a magyar csatlakozást előkészítő jogi osztályokon. 2001-ben ment először Brüsszelbe az EU-hoz rendelt állandó képviseletre, majd 2003 és 2006 között volt már Magyarország az EU-hoz rendelt állandó képviselete jogi állományának vezetője volt.

 

Ezután hazatért, az igazságügyi minisztériumban 2006 és 2008 között felelt az uniós közösségi jogi osztályért. Karrierjét a 2010-es kormányváltás sem törte derékba, 2008 és 2011 között dolgozott az Európai Bizottságnak, majd 2011-ben nevezték ki az állandó képviselet nagykövethelyettesének. Innen 2015-ben jutott el a képviselet vezetéséig. Kinevezésekor a 444-nek több, Várhelyit ismerő ember is úgy nyilatkozott, a diplomata jól felkészült, átlátja a rendszert, magabiztosan tájékozódik, ugyanakkor konfliktusos ember, aki a totális győzelemre hajt.

 

Várhelyi egyébként Twitter-oldalán végig támogatólag állt ki Trócsányi jelölése mellett, miután múlt csütörtökön a volt igazságügyi miniszter jelölését visszadobta az EP JURI-szakbizottsága, Twitterére annyit írt:

 

„a jogállamiságnak győznie kell a politikai hisztéria fölött”.

 

Nem győzött, hiszen mint arról az Azonnali is írt: a JURI-szakbizottság mai ülésén Rovana Plumb román biztosjelöltet 13-7 arányban, Trócsányi Lászlót pedig 12-9 arányban utasították vissza, előbbit gyanús hitelei, utóbbit pedig ügyvédi irodája miatt.

 

BORÍTÓKÉP: Joël Le Pavous​ / Twitter

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hiába táncolnak ki a lengyelek az uniós költségvetési vétóból, Orbán egyedül is kitart – de minek? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Varsó kötelező érvényű értelmezést kér az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás