Újra leszavazta Trócsányit az EP jogi szakbizottsága

Szerző: Illés Gergő
2019.09.30. 12:07

Az őt leszavazó JURI-szakbizottság alelnöke az Azonnalinak elmondta: a magyar és a román biztosjelöltek leszavazását az európai demokrácia győzelmének tartja.

Újra leszavazta Trócsányit az EP jogi szakbizottsága

Újra meghallgatták a múlt hét csütörtökön egyszer már összeférhetetlenség miatt leszavazott Trócsányi László és Rovana Plumb magyar, illetve román biztosjelölteket az Európai Parlament jogi szakbizottságában, a JURI-ban hétfőn, ugyanakkor mindkettejüket ismét alkalmatlannak találták a munkára – értesült az Azonnali Sergey Lagodinskytől, a parlamenti szakbizottság zöldpárti alelnökétől hétfőn.

Lagodinsky az Azonnalinak elmondta, miután a JURI-bizottság ülése zárt volt, több információval ezzel kapcsolatban nem szolgálhat, csupán annyival, hogy mind Trócsányi, mind Plumb ismét megbukott a délelőtti meghallgatáson.

„Mindkét jelöltet alkalmatlannak találtuk, mint az Európai Bizottság biztosjelöltjei”

– mondta a zöldpárti képviselő, hozzátéve, hogy ezután az Európai Parlament elnöke a Bizottság következő elnökéhez, vagyis Ursula von der Leyenhez fordul majd az üggyel kapcsolatban, és csak ő mondja majd ki a végső szót a jelöltek sorsával kapcsolatban. „A JURI-bizottság csak azt állapította meg, hogy [a román és a magyar jelöltek] alkalmatlanok”, de hogy ezután mi következik, az a bizottsági elnökön múlik.

Mehreen Khan, a Financial Times brüsszeli tudósítója szerint egyébként a magyar jelölt 12-9 arányban, a román pedig 13-7 arányban bukta el a szavazást. Vagyis míg Trócsányit ugyanannyian támogatták, mint múlt csütörtökön, eggyel több ellenzője lett, hiszen múlt héten még a lehető legszorosabban, 11-9 arányban bukott el.

Lagodinsky az Azonnali kérdésére hozzátette, továbbra is az összeférhetetlenség okozta a román és a magyar biztosjelöltek bukását.

„Úgy gondoljuk, hogy ez győzelem az európai demokrácia számára, mivel nem szeretnénk összeférhetetlenségeket az Európai Bizottságba”

– nyilatkozta végül Lagodinsky.

Trócsányit egyébként ügyvédi irodája miatt szavazták le a jogi szakbizottságban, Plumb már kínosabb eset, ő a családi háza felépítésére meg a román szocdemek kampányának támogatására vett fel egy magánszemélytől 800-800 ezer lejt (vagyis kétszer 52,6 millió forintot), de a vagyonnyilatkozata alapján nem tudná törleszteni a hitelt. Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli egyébként a múlt heti szavazás után kérte a JURI-t, hogy hétfőn ismételten tartsanak meghallgatást és szavazzanak újból a jelöltek sorsáról annak érdekében, hogy pontosabban fogalmazzák meg, mit is várnak Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnöktől, ezért volt szükség a hétfői ismételt szavazásra.

BORÍTÓKÉP: Trócsányi László (balra) és David Sassoli EP-elnök (jobbra) / Európai Parlament (2019)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek