Tibeti zászlókkal idegesítették Kínát bosszúból a francia szurkolók

Szerző: Fekő Ádám
2019.09.30. 07:41

A Lyon szurkolói két legyet ütöttek egy csapásra: idegesíthették Kínát, és fel is hívhatták a figyelmet a tovább üzletiesedő sport problémáira.

Tibeti zászlókkal idegesítették Kínát bosszúból a francia szurkolók

Egészen kreatív módját választották az Olympique Lyonnais, itthon ismertebb nevén csak simán Lyon szurkolói, mikor megtudták, semmit nem tehetnek az ellen, hogy a csapatuk szombati meccset 13:30-kor kezdődjön. Annyira persze nem is a szörnyű korai kezdéssel volt a bajuk a Nantes ellen, hanem azzal, hogy a szövetség bevallottan az új kínai közvetítő partnere miatt tette ide a meccset annak érdekében, hogy Ázsiában is elegen tudják nézni tévében az európai focimeccset, Kínában ugyanis őrületesen népszerű az elit foci. 

A szurkolók ezért a fent látható élőképpel kedveskedtek már bejelentkezéskor, egyszerre kiállva ezzel az 1950 óta kínai uralom alatt lévő Tibet mellett, plusz idegesítve a Tibet kérdéséről hallani sem akaró pártállamot.
 

A meccs alatt egyébként többször feltűntek tibeti zászlók is a közönség soraiban, úgyhogy az operatőökrnek valószínűleg bravúrosan kellett dolgoznia ahhoz, hogy mindenképp kimaradjanak a Kína számára kínos részek.

„Az élőkép politikai üzenetén túl azt is szerettük volna jelezni, hogy emlékeztessünk mindenkit, a helyszínenszurkolók teljes értékű szereplői ennek a játéknak, és több tiszteletet érdemelnek, mint bármelyik más néző. Az ehhez hasonló meccsszervezések egyre sokasodnak, és tisztán reklám alapon részesítenek előnyben a világ másik felén lévő embereket azokkal szemben, akik ott vannak a lelátón.

Viszont ha néhány tibeti zászló bosszantja a ligát, az új közvetítő partnert, vagy azt a Kínai államapparátust, aminek kínos ez a téma, akkor örömmel megismételjük még ezt a produkciót"

áll a Lyon legnagyonn szurkolói csoportja, a Bad Gones közleményében.

Ahogy említette, Kínában iszonyatosan népszerű az európai foci, ráadásul még mindig kiaknázatlan piac ahhoz képest, hogy mennyi mezrendelés érkezik onnan. Emiatt egyre több nagy bajnokság próbál kicsit gazsulálni az ázsiai országnak, emiatt fog október 26-án helyi idő szerint 13:00-kor kezdődni Spanyolország legnagyobb rangadója, a Real Madrid-Barcelona is, az ugyanis Pekingben épp ideális meccsidő, 20:00 lesz.

Érdemes kiemelni, hogy a hősidőkben a magyar NB I-ben is idegesítették a szurkolókat lehetetlen kezdési időpontokkal, bár nem a kínai szurkolók, hanem a jogokat birtokló RTL Klub kedvéért. Emiatt sokszor délben kezdődtek meccsek, de mivel itt nem Kínát kellett idegesíteni, a magyar szurkolók is mást válaszotttak: ezekben az időkben vált klasszikussá a z Újpest lelátójától érkezett „jó ebédhez buzi Léderer” felirat, ami az RTL kommentátorának, Léderer Ákosnak szólt például.

FOTÓ: Reddit

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek