Tényleg Kurz az új Orbán?

2019.09.30. 17:00

Vasárnap nagyon nyert a választáson az osztrák ÖVP Sebastian Kurz vezetésével, aki így másodszorra ülhet a kancellári székbe. De mit szólnak a hívei, illetve az ÖVP-től jóval jobbra álló FPÖ-szimpatizánsok ahhoz a liberális körökben gyakran emlegetett hasonlathoz, hogy Kurz lenne az új Orbán? Megkérdeztük őket! Videó.

A német sajtóban gyakran nevezték Sebastian Kurzot Ausztria új Orbánjának, miután a balkáni menekültútvonal lezárásában élen járó, most 33 éves politikus a migrációs politikájá tekintve orbánista szélsőjobboldali FPÖ-vel kötött koalíciót 2017-ben. Voltak olyan hangok is, akik az Osztrák-Magyar Monarchia feléledését vizionálták – ők viszont inkább csak annak adtak ezzel hangot, hogy sem Orbánt, sem Kurzot nem értik. Az idei osztrák választási kampányban is téma volt Kurz állítólagos orbanizációja: a parlamentbe a 2 százalékos eredményével végül bekerülni nem tudó Peter Pilz szerint Kurz rendszere Ausztria lassú orbanizálódásának rendszere.

De hogyan látják ezt az érintett pártok, a jobbközép, Orbánnál sokkal liberálisabb ÖVP, illetve a full orbánista FPÖ szavazói: tényleg Kurz lenne az új Orbán? Megkérdeztük őket!
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek