+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2019. szeptember 30. hétfő, 15:16
Még el sem vesztette a választást Karácsony Gergely, hívei máris a magyarázatokat gyártják és az újabb bukás bűnbakjait keresik. Közben pedig lenézik a választókat. Lehetne ezt másképp, és vannak is erre jó példák.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran

 

Mióta a Klubrádiónál dolgozom, viszonylag sokan érzik az úgynevezett belpesti értelmiség és a balliberális (Jesszus, de gyűlölöm ezt a szót) megmondók közül, hogy bár soha nem találkoztunk, mindenképpen ismerősnek kell jelölniük Facebookon. Én meg jó darabig hagytam is magam. Úgy kell nekem, olvasgathatom a bejegyzéseiket. Ezekben az utóbbi időben leginkább a főpolgármester-választással kapcsolatban elmélkednek.

 

Egyébként félreértés ne essék:

 

hiába rötyög a fideszes média előszeretettel ezen a közegen, rengeteg megsüvegelendően nagy tudással rendelkező ember alkotja, csak éppen a realitásérzéküket veszítik el gyakran;

 

illetve beleesnek a más szemében a szálkát, sajátjukban a gerendát sem észrevevő bibliai példázat előadásának hibájába. Most ez utóbbinak vagyok tanúja a közösségi médiában.

 

Aki nem velünk, az

 

Évek óta csak a szereplők cserélődnek az érvelésekben, miszerint aki a változó összetételű ellenzéki összefogás és a Fidesz mellett el merészel indulni egy választáson, az – ó, vajon micsoda? – naná, hogy a kormánypárt embere, mert csökkenti az esélyét a most aztán tényleg nagyon komolyan változást hozni akaró ellenzéknek. Ezúttal Puzsér Róbert a Fidesz bábja, aki – ha jól értem a logikát – éppen annyi szavazatot tervez elszipkázni Karácsony Gergely elől, amennyi neki a főpolgármesterséghez kellene.

 

Több okból sem gondolom, hogy Puzsért a Fidesz indította, de ez most mindegy. Sokkal fontosabb, hogy

 

a közeg, amelyik egyébként előszeretettel hüledezik azon, hogy a kormánypárt mennyire lenézi a magyarokat a primitív kampányaival, most legalább ilyen magas lóról, eltartott kisujjal osztja az észt a választóknak.

 

A választóknak, akik ezek szerint képtelenek felismerni az érdekeiket és ahhoz is teljesen hülyék, hogy észrevegyenek a szavazólapon egy kamujelöltet.

 

Mindezt Budapesten, ahol még mindig sokkal gyengébb a Fidesz, mint országszerte szinte bárhol. Ráadásul az aktuális főpolgármester van olyan kedves, hogy sorra dobálja fel a magas labdákat a nyáron cirka 35 fokos szaunázást biztosító felújított metrókocsiktól kezdve az elszaporodott patkányokig, éppen a kampány előtt.

 

A budapesti választók – és általában a magyarok – a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem ennyire buták. Erre pedig lehet is elég példát hozni. Ha csak Budapesten maradunk, kapásból látjuk, hogy – amennyiben lehet még kicsit is hinni a közvélemény-kutatóknak – igenis felismerik a választók a kamujelöltet, Berki Krisztiánra valamiért tényleg alig akarnak ugyanis szavazni.

 

De persze Berkinek más a funkciója, vele csak az egész választási procedúrát akarják lejáratni. Ezt még el is tudom fogadni érvként, bár ezzel meg sokak büszkeségét piszkálhatják meg, és ellenkező hatást érhetnek el a kormánypárti stratégák. Pár hete éppen Karácsony Gergely mondta azt egy rendezvényen, hogy a Fidesz piszkos módszereire „csakazértis” mentalitással válaszoltak Salgótarjánban és Szegeden is az önkormányzati választásokon. És hát Karácsony Gergelynek csak igaza van, nem?

 

Aztán Hernádi Gyula még megvan? Ő az az egykori MSZP-s, aki tavaly Márki-Zay Péter esélyeit volt hivatott gyengíteni Hódmezővásárhelyen. 0,88 százalékot össze is szedett, Márki-Zay pedig simán verte a Lázár János-utódnak kinézett Hegedűs Zoltánt.

 

A választók tényleg nem hülyék

 

A Karácsony Gergelyt tűzön-vízen át támogató közeg a legjobban tenné, ha végre nem azt keresné, vajon milyen magyarázattal lehet majd előállni, ha megint kikap a jelöltjük.

 

Ugyanis hiába minden lejáratás, megfélemlítés és ingyen osztogatott Lokál. A választók megérzik azt, ha a sorsukon tényleg javítani tudó, minőségében az eddigiekhez képest sokkal jobb jelöltre voksolhatnak. Ezt Márki-Zay Péter bizonyította tavaly, de hogy ne csak ő legyen nevesített példa: Botka László is bevehetetlen erődként tartja Szegedet, pedig őt sem kímélik.

 

Karácsony Gergely támogatóinak ideje lenne egy esetleges vereség esetén nem házon kívül keresniük a bűnbakokat, hanem megpróbálhatnák az átlag budapesti szemével látni a helyzetet, és azokat a kérdéseket feltenni, amit egy ilyen ember fogalmaz meg magában október 13-a előtt. És vegyük alapnak azt is, hogy az átlag választónk nincs elájulva Tarlós István városvezetési képességeitől.

 

Vajon számon kérhető-e ezen a budapestin, hogy nem lelkesedik a közös ellenzéki jelöltért, miután – és ehhez még kiszivárogtatott hangfelvétel sem kellett, „csak” példás oknyomozó újságírói munka a 444-től – kiderült, hogy zuglói polgármesterként Karácsony Gergely nem tudott mit kezdeni a Fidesz-MSZP parkolási bizniszelésével? Hovatovább utóbbi párt támogatását még élvezi is, külön paradoxszá téve ezzel a választást.

 

Aztán ott van a múlt héten kiszivárgott hangfelvétel. Naná, Tóth Csabával megingathatatlan a barátság, ilyet MSZP-s politikusról el sem tudunk képzelni, hogy valakinek a családját fenyegeti, szóval oké, ezt csak a Fidesz találta ki – nem elképzelhetetlen egyébként, hogy ezt a magyarázatot hallva budapesti választónk úgy érzi, hülyének nézik. De rendben, tényleg fogadjuk el.

 

Azt viszont nehezen lehet magyarázni, hogy a változást elvileg mindenáron akaró erők jelöltje hogyan mondhat le egy kerületről is úgy, hogy tudja „nem fenyeget annak a veszélye, hogy Gy. Németh Erzsébet megnyeri.”

 

Mindeközben egy valós eséllyel és komoly teljesítménnyel rendelkező jelölt, Baranyi Krisztina ellen simán indítanak egy nem túl izgalmas arcot. Mondjuk, ezt legalább korrekten intézték, a választók pedig helyre is tették a ferencvárosi előválasztáson a kérdéseket.

 

Fidesz-szavazónak sem születnek ám az emberek

 

A sort hosszan lehetne folytatni. Mindenesetre ezek után jön Puzsér (aki valamiért a „mérsékelt centrumot” a neki nem tetsző véleményekkel rendelkezők válogatott sértegetésével, illetve halál faszára küldésével képzeli el – de a saját hitelessége legyen az ő baja), és azt mondja, ezt az ellenzéket le kell váltani.

 

Biztosan hülye a budapesti választónk, ha az előzmények ismeretében legitimnek tekinti az üzenetét?

 

A mindenkori baloldali jelölt hardcore támogatói azonban még csak nem is a pár százaléknyi potenciális Puzsér-szavazót nézik le igazán. Szerintük ugyan aktuálisan Karácsony Gergely az, aki megállíthatná a demokrácia erodálódását és ellensúlyát képezhetné a Fidesznek – az ilyen nagy tettek végrehajtásán túl viszont arra már képtelennek tartják, hogy kormánypárti szavazókat édesgessen magához.

 

Mintha Fidesz-szavazónak születnének az emberek, és ez megváltoztathatatlan tulajdonságuk lenne. Nyilván vannak masszív Orbán- és talán még Tarlós-hívők is. De mennyien lehetnek ők a fideszes táboron belül? Öt, tíz, talán húsz százaléknyian? Aligha többen, márpedig ha így van, a fennmaradó legalább nyolcvan százaléknak méretes idiótának kell lennie, hogy ne lássa meg a nagyszerű lehetőséget az ellenzéki összefogás jelöltjében. Márpedig a „Puzsér miatt veszíteni fogunk” című eszmefuttatásokban

 

valahogy sosem kerül szóba, hogy a Fidesztől nem tilos szavazókat elcsábítani, sőt, ez a siker egyik feltétele.

 

Nem gondolhatják komolyan, hogy minden kormánypárti szavazó agyát kilúgozták az M1-híradókkal.

 

Sokkal inkább arról van szó, hogy a magyar ellenzékiekkel az évről évre összeálló felhozatal feledteti, milyen egy politikusért őszintén lelkesedni. Mert nem korrupt, mert intelligens, mert kinézhetik belőle, hogy megbízható vezető és mert – Karácsonynál talán ez hibádzik a leginkább – akik körülveszik, azok is elfogadhatóak. Ha megkérdőjelezhetetlenül lehetne a mostani ellenzékért lelkesedni, szóba sem jönne, hány százalékot visz el egy harmadik vagy akárhányadik jelölt, aki az előválasztáson sem vett részt. Többek között azért, mert egyértelmű lenne, hogy a közös ellenzéki jelölt a legutóbbi választáson még Fideszre voksolók közül is sokakat tud meggyőzni.

 

Még egy példa: idén év elején Zuzana Čaputovát elnökké választották Szlovákiában, pedig bőven voltak ellenjelöltek. Sőt az a párhuzam is áll, hogy a Fideszhez hasonlóan a szlovák kormánypárt Smer sem tekinthető éppen erkölcsi világítótoronynak. És Čaputovát is megtalálták egy jó adag Soros-ügynöközéssel.

 

Mégis, a második fordulóban a szlovákoknak egyetlen kérdést kellett feltenniük maguknak: jobb-e egy politikában tapasztalatlan, de szimpatikus és hiteles jelölt köztársasági elnöknek, mint a smeres Maroš Šefčovič?

 

A kérdést a többség nagyon simán válaszolta meg, Čaputová majdnem 60 százaléknyi szavazatot gyűjtött.

 

Talán itthon is üdvösebb lenne ilyen egyszerű kérdéseket feltenni a választóknak. Ezzel az előre gyártott kifogásokat is meg lehetne spórolni.

 

Galavits Patrik újságíró, a Klubrádió műsorvezetője.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás