Legfeljebb a migráció kérdésében lehet vita Kurz és az osztrák zöldek között

Szerző: Bukovics Martin
2019.09.30. 10:45

A bécsi közvélemény Sebastian Kurz óriási győzelmét követően konzervatív-zöld kormányra számít, amiben talán még a liberális Neos is szerepet kaphat. Mi várható egy ilyen kormánytól? Mi lesz most az FPÖ-vel? És mitől függ, hogy államférfi-e Kurz? Végigolvastuk a legfontosabb osztrák napilapok vezércikkeit!

Legfeljebb a migráció kérdésében lehet vita Kurz és az osztrák zöldek között

Vasárnap döntött Ausztria: az ibizai botrányvideó utáni kormánybuktatás miatt kiírt választáson Sebastian Kurz régi-új kancellár pártja, az ÖVP diadalittasan nyert. Rajtuk kívül a Zöldek és a liberális Neos kapott több voksot, mint két éve, a szocdemek és az ibizai videó miatt teljesen szétesett FPÖ rengeteg választót veszítettek. Olvasd vissza itt, mi is történt pontosan vasárnap este!

Die Presse: A világ is odafigyel majd az ÖVP-zöld kormányra

A konzervatív Die Presse címlapján egyértelműen az ÖVP és a Zöldek diadalát emelik ki, a cím alapján előre megsejtve, hogy ez a két párt alkot majd kormányt. Erről szól Rainer Nowak címlapon közölt vezércikke is: „Mozduljatok, merjétek megpróbálni” – címzi szavait a két párt vezetőségének. Szerinte ugyanis az SPÖ tartalmilag annyira elmozdult balra, hogy már nem koalícióképes az ÖVP-vel – amit beljebb a lapban Dietmar Neuwirth az utolsó osztrák néppártnak nevez –, az FPÖ pedig ugyan az lenne, de az elmúlt hetek-hónapok botránya miatt Kurz számára vállalhatatlan lenne a korábbi jobboldali koalíció folytatása. „Így már csak a választás győzteseinek koalíciója marad, azon két (vagy három) párt által alkotva, akikben a választók bíznak Ausztria szükséges változtatásait illetően.” Nowak szerint ugyan

rengeteg tartalmi és stílusbeli különbség van az ÖVP, a Zöldek és a Neos között, de egy ilyen felállás nemzetközi téren is figyelemreméltó osztrák környezetvédelmi- és gazdaságpolitikát hozna,

nem beszélve arról, hogy egy ÖVP-FPÖ-kormánynak ezen kívül nincs más alternatívája. Viszont ha ez se jön össze, már csak egy megoldás marad: egy Kurz vezette kisebbségi kormány, írja Nowak: „Koalíció az ugyan nem lenne, vészmegoldás ellenben igen. Szeptember 29-ét követően bátrabban és nyitottabban kell politizálni.”

Der Standard: Most derül ki, államférfi-e Kurz

A baloldali-liberális Der Standard főszerkesztője, Martin Kotynek szerint a választás legizgalmasabb része nem az eddigi kampány, hanem a most következő koalíciókötési játszma. „A diadalittas győztest a választók a jó gazdasági környezetben végzett munkájáért díjazták. Csakhogy a német gazdaság teljesítménye – amelynek Ausztria jelentősen ki van téve – nemrég zsugorodott, a Kína és az USA közötti kereskedelmi háború hatásai is kezdenek látszódni, a klímaváltozás pedig gyors döntéseket kíván. Ausztriának ezért stabil kormányra van szüksége.”

Kotynek szerint Kurzhoz tartalmilag ugyan az FPÖ áll a legközelebb, de a szélsőjobboldallal kötött újabb koalíció nem jelezne államférfihoz méltó felelősséget – mégis, taktikai okokból hiba lenne részéről, ha nem hagyná nyitva az ajtót Hofer és Kickl előtt, hogy ezzel is szondázza a többi esetleges partnert. A Standard főszerkesztője szerint lényegében csak az ÖVP-Zöldek-koalíció az egyetlen komolyan vehető opció: egy ilyen kormány a gazdaságpolitikára és a környezetvédelemre helyezné a hangsúlyt, és viták legfeljebb a migráció kérdésében lehetnek közöttük.

„A következő hetek mutatják meg, hogy Sebastian Kurz nem csak a választás győztese, hanem tud-e annál többet: államférfi-e?”

Kurier: Visszatért a kancellár

A liberális Kurier főszerkesztője, Martina Salomon úgyszintén egy ÖVP-Zöldek-Neos-koalíciót jósol: „Ez azt jelenti, hogy a Zöldeknek szélsebesen fel kell készülniük a kormányzati felelősségvállalásra. A Neos ugyan felnőtt már a feladathoz, de ők nyilvánvalóan továbbra is egy nagyvárosi jelenség csupán. Mindenesetre készen állnak arra, hogy stabil többséget biztosítsanak. Nem lesz ez könnyű, hiszen a Zöldek főleg Bécsben messze balra állnak. És elnökük, Werner Kogler az első nyilatkozatában ráadásul az ÖVP tagjait a kancellár szektásainak nevezte.”

Salomon kitér az FPÖ-re is, szerinte amennyiben a párt ellenzékbe vonul, akkor a Herbert Kickl-féle agresszívabb hangnemre vált majd át. A Kurier-főszerkesztő szerint az FPÖ-nek most lényegében újra kell kezdenie mindent, hogy az elmúlt hetek-hónapok botrányaiból fel tudjon állni. Apró érdekesség, hogy a Kurier címlapján lényegében a választás ÖVP-s narratíváját hirdeti, a főcím ugyanis A kancellár visszatérése lett.

Krone: Nehéz feladatok Kurz előtt

A Kronen Zeitung bulvárlap főszerkesztője, Christoph Dichand történelminek nevezi az ÖVP győzelmét vezércikkében. „Bruno Kreisky és az SPÖ sorozatos győzelmeit követően most fordult elő először, hogy az ÖVP meg tudott nyerni két egymást követő választást. És még soha nem volt ekkora a különbség az első és a második helyezett között.” Dichand szerint a kampány inkább a pártok egymás iránti érzéseiről, nem pedig szakpolitikai témákról szólt. „Kurz mellett a klíma a választás másik győztese, igaz, megmentve ettől még nem lesz. Viszont egyértelmű a felhatalmazás a fenntarthatóságot előtérbe helyező programok elindítására.”

Dichand méltatja a mostani szakértői kormányt vezető Brigitte Bierlein kancellárt, de azért megjegyzi: nagy reformok elindítását nem tudta magára vállalni, azok Kurzra várnak. Az új kormánynak szerinte szembe kell néznie a gazdaság lassulásával, az Európai Központi Bank monetáris politikájával, a társadalmi feszültségekkel, az egyre drágább lakhatással, az egyenlőtlenségek kiegyenlítésével.

CÍMLAPFOTÓ: Azonnali, a lapok mai címlapjaiból.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek