+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2019. szeptember 30. hétfő, 16:10
Trócsányin keresztül a Salvinivel kokettáló, új Európát vizionáló, oroszoknak muzsikáló Orbánt legyintették meg.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Korábban már írtunk róla, hogy a kormánymédia diadalmas szólamai (szokás szerint) megtévesztőek. Trócsányi László marginális portfóliót kapott (volna). Ez azonban még nem feltétlenül lenne „büntetés” vagy az „Orbán kormány hibája”: sajnos vagy szerencsére az van, hogy a Bizottságban (egyelőre) mindenkinek kell adni valami helyet. Nyilván nem akar senki nagy beleszólást engedni egy kis országnak. Persze ezt erősíti az, ha az a kis ország, zéró szövetségessel üvöltözi, hogy de ő akkor mindent meg akar változtatni, mert csak.

 

A bővítésügyi tárca vagy portfólió, azért marginális, mert az Unió bővítése nem (csak) bizottsági hatáskör, azt el kell fogadni mindenkinek, a tagállamoknak, az összes létező brüsszeli szervnek.

 

Miért büntetik akkor Trócsányit?

 

Több okból is. Előszöris tisztázzuk, hogy „jogosan” büntetik-e. Az idézőjel azért van, mert jogi szempontokat mérlegelnek ugyan, de ez egy politikai döntés. Az ember viszonyulhat jóindulatúan, semlegesen vagy ellenségesen ahhoz, hogy Trócsányi még színleg sem szállt ki a nevével fémjelzett ügyvédi irodából, amikor az a hírek szerint állami megbízásokat kapott. Az, hogy végül hogyan fog viszonyulni, politikai döntés eredménye.

 

Trócsányi maga alkalmas lenne a biztosi szerepre,

 

oda elég egy nyelveket beszélő, kellően magas presztízsű valaki, aki megbízhatóan semmit nem akar csinálni a következő öt évben.

 

Trócsányi ilyen ember, alighanem pályafutása méltó megkoronázásának szánta a miniszterség után a brüsszeli reprezentálást. Mivel semmi fontoshoz nem fér hozzá, el is lennének vele.

 

Csakhát a politika. Az olyan, hogy Orbán Viktort elmozdítani, megalázni, megsemmisíteni nem akarják, de orrba vágni igen. Ez egy nagy szimbolikus orrba vágás, amely nem Trócsányinak szól, az EU-nak mindegy, hogy Trócsányi vagy valami egyéb leharcolt professzor üldögél a hivatalában. Ez célzott üzenet Orbánnak, hogy ha akarjuk, meg tudjuk nézni a papírokat, ha akarjuk, észre tudjuk venni, hogy jé, a miniszter résztulajdonában álló iroda megbízást kap a minisztériumtól.

 

Ha akarjuk. Ha akarnánk, ugyanezt Mészáros Lőrinccel és Tiborcz Istvánnal is meg tudnánk játszani. De nem akarjuk, ameddig megmarad a végül mindig együttműködő Orbán.

 

A Salvinivel kokettáló, új Európát vizionáló, oroszoknak muzsikáló Orbánt meglegyintették.

 

Trócsányi meg nyilván emlegethet jogi eljárásokat, de ő is tudja, hogy őt itt most meg fogják alázni. Megérdemli? Nyilván meg. De nem azért, mert a többi biztos olyan szeplőtelen lenne. Dehogy azok. A naivitásáért érdemli meg, amikor azt hitte, hogy a magyar hatóságok-bíróságok előtt simán elcsúszó himihumi érveléshez majd jóindulatúan állnak. A magyar mutyivilág találkozott egy nagyobb hallal, kutyával, űrhajóval (nem kívánt törlendő) és az történt, ami olyankor szokott, amikor a kicsi túlságosan provokálja a nagyot.

 

Úgyhogy most láthatjuk egy sértődött egó sirámait a fészbukon. Elvették a játékát. Hát még ha tudná, hogy Orbán erre számított és örül neki, hogy vele foglalkoznak, nem Lölővel meg Pistivel. Nem lehet jó egyik napról a másikra leendő excellenciásból lövészárok mélyén fekvő tüdőlövéses katonává lenni. Még akkor se, ha otthon lesz ágyútalp és díszlövés.

 

Még kicsit hergelem magam és megsajnálom, úgyhogy most abbahagyom.

 

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is, itt lehet lájkolni!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Orbán budapesti meghívását sem elutasító tartományfőnök a kampányban eleve finoman elhatárolódott a pártvezetés progresszív irányvonalától.

Szoros eredményre számít az ellenzék közös jelöltje, Pollreisz Balázs; eközben a Fidesz jelöltje mellett állt ki a pécsi zenész, Lovasi András.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Mind a hat alelnöki helyre
Jakab Péter emberei kerültek.

Nyerhet-e a vermonti szenátor, vagy 2016-hoz hasonlóan más lesz végül a demokrata elnökjelölt? Elmagyarázzuk!

Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem most például hivatalosan is beállt a Bernie-kampányba.

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás