+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2019. szeptember 30. hétfő, 16:10
Trócsányin keresztül a Salvinivel kokettáló, új Európát vizionáló, oroszoknak muzsikáló Orbánt legyintették meg.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Korábban már írtunk róla, hogy a kormánymédia diadalmas szólamai (szokás szerint) megtévesztőek. Trócsányi László marginális portfóliót kapott (volna). Ez azonban még nem feltétlenül lenne „büntetés” vagy az „Orbán kormány hibája”: sajnos vagy szerencsére az van, hogy a Bizottságban (egyelőre) mindenkinek kell adni valami helyet. Nyilván nem akar senki nagy beleszólást engedni egy kis országnak. Persze ezt erősíti az, ha az a kis ország, zéró szövetségessel üvöltözi, hogy de ő akkor mindent meg akar változtatni, mert csak.

 

A bővítésügyi tárca vagy portfólió, azért marginális, mert az Unió bővítése nem (csak) bizottsági hatáskör, azt el kell fogadni mindenkinek, a tagállamoknak, az összes létező brüsszeli szervnek.

 

Miért büntetik akkor Trócsányit?

 

Több okból is. Előszöris tisztázzuk, hogy „jogosan” büntetik-e. Az idézőjel azért van, mert jogi szempontokat mérlegelnek ugyan, de ez egy politikai döntés. Az ember viszonyulhat jóindulatúan, semlegesen vagy ellenségesen ahhoz, hogy Trócsányi még színleg sem szállt ki a nevével fémjelzett ügyvédi irodából, amikor az a hírek szerint állami megbízásokat kapott. Az, hogy végül hogyan fog viszonyulni, politikai döntés eredménye.

 

Trócsányi maga alkalmas lenne a biztosi szerepre,

 

oda elég egy nyelveket beszélő, kellően magas presztízsű valaki, aki megbízhatóan semmit nem akar csinálni a következő öt évben.

 

Trócsányi ilyen ember, alighanem pályafutása méltó megkoronázásának szánta a miniszterség után a brüsszeli reprezentálást. Mivel semmi fontoshoz nem fér hozzá, el is lennének vele.

 

Csakhát a politika. Az olyan, hogy Orbán Viktort elmozdítani, megalázni, megsemmisíteni nem akarják, de orrba vágni igen. Ez egy nagy szimbolikus orrba vágás, amely nem Trócsányinak szól, az EU-nak mindegy, hogy Trócsányi vagy valami egyéb leharcolt professzor üldögél a hivatalában. Ez célzott üzenet Orbánnak, hogy ha akarjuk, meg tudjuk nézni a papírokat, ha akarjuk, észre tudjuk venni, hogy jé, a miniszter résztulajdonában álló iroda megbízást kap a minisztériumtól.

 

Ha akarjuk. Ha akarnánk, ugyanezt Mészáros Lőrinccel és Tiborcz Istvánnal is meg tudnánk játszani. De nem akarjuk, ameddig megmarad a végül mindig együttműködő Orbán.

 

A Salvinivel kokettáló, új Európát vizionáló, oroszoknak muzsikáló Orbánt meglegyintették.

 

Trócsányi meg nyilván emlegethet jogi eljárásokat, de ő is tudja, hogy őt itt most meg fogják alázni. Megérdemli? Nyilván meg. De nem azért, mert a többi biztos olyan szeplőtelen lenne. Dehogy azok. A naivitásáért érdemli meg, amikor azt hitte, hogy a magyar hatóságok-bíróságok előtt simán elcsúszó himihumi érveléshez majd jóindulatúan állnak. A magyar mutyivilág találkozott egy nagyobb hallal, kutyával, űrhajóval (nem kívánt törlendő) és az történt, ami olyankor szokott, amikor a kicsi túlságosan provokálja a nagyot.

 

Úgyhogy most láthatjuk egy sértődött egó sirámait a fészbukon. Elvették a játékát. Hát még ha tudná, hogy Orbán erre számított és örül neki, hogy vele foglalkoznak, nem Lölővel meg Pistivel. Nem lehet jó egyik napról a másikra leendő excellenciásból lövészárok mélyén fekvő tüdőlövéses katonává lenni. Még akkor se, ha otthon lesz ágyútalp és díszlövés.

 

Még kicsit hergelem magam és megsajnálom, úgyhogy most abbahagyom.

 

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is, itt lehet lájkolni!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

Amikor már úgy tűnt, hogy a kommunisták akarata érvényesül, közbelépett az alkotmánybíróság.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás