+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 29. vasárnap, 09:15
Az új Európai Bizottság erősítené a biztonságpolitika és az űrkutatás összefonódását.

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott, hamarosan hivatalba is lépő elnökének megvannak a tervei az űrrel kapcsolatban: mint egy megbízólevélből kiderült,

 

von der Leyen erősítené a védelmi ipar, a biztonságpolitika és az űrkutatás összefonódását,

 

erről írt legalábbis a belső piacért felelős biztosjelöltnek, a francia Sylvie Goulard-nak – külön főigazgatóságot is létrehoznának az ügy érdekében.

 

Az EU-tól ugyan függetlenül, de azzal nagyon sok ponton összefonódva Európai Űrügynökség (ESA) vezetője, Jan Wörner szerint azonban még annak ellenére is hiba militarizálni az űrt, hogy ez a trend egyre erősebb manapság a világhatalmak között – írja a Politico.

 

Wörner nagyon reméli, hogy nem lesz „csillagok háborúja”, és kiemelte, hogy az ESA-t békés szándékokkal alapították.

 

Szerinte hatalmas probléma, hogy mindenki úgy tekint az űrre, mint egy helyre, ahol tovább lehet folytatni a fegyverkezési versenyt.

 

Novemberben egyébként találkoznak az ESA munkájában részt vevő 22 ország miniszterei, a találkozón arról fognak dönteni, hogy milyen új, és már meglévő projektekre költsék azt a 10,3 milliárd eurót (nagyjából hárombillió-négyszázötvenötmilliárd forintot), amit a tagországok tettek félre az ESA-nak.

 

Wörner szeretné, ha az űrbiztonságra – tehát például az űrszemét eltávolítására – is koncentrálnának, de a valóságban eddig főleg olyan projekteket támogattak szerinte, amelyek gyorsan megtérültek az országok gazdaságai számára.

 

FOTÓ: ESA

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás