+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. szeptember 27. péntek, 17:53
Mészáros Lőrinc adott egy csomó pénzt arra, hogy meggyógyítsák az izomsorvadásos Zentét. Akkor most mégse ő a szupergonosz?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran

 

Az egész hét legmegdöbbentőbb története volt az ország Zentéjéért való közös küzdelem: a súlyos beteg kisfiú történetét talán mindenki ismeri már az országban, ahogy a maga módján mindenki drukkolt neki, hogy összejöjjön a gyógyítására szükséges 700 millió forint. És akkor összejött, kicsit jobb hely lett a világ, mint ahogy ilyenkor azért szerencsére mindig kiderül, hogy az emberek alapvetően nem faszfejek.

 

Na ebbe a levesbe köpött most bele kicsit a tény, hogy Zente gyűjtését nagy mértékben támogatta az Ország Faszfeje, Mészáros Lőrinc.

 

Nem én találtam ki ezt a jelzőt, hanem az ország: talán nincs rajta kívül ember az országban, akit ilyen szintű közmegvetés övez, mint Felcsút gázszerelőből lett polgármesteréből lett milliárdost. Tapasztalataim szerint még a fideszesek sem szívesen beszélnek Mészárosról, ami nem véletlen, hiszen pár nyilvános szereplése alapján bárkiben gyorsan kirajzolódik a kép, hogy itt bizony ez a helyzet.

 

De hát hogy szidhatnánk valakit, aki akár százmillió forintot is ad egy beteg gyerek megmentésére, vagy akár támogatja a gyerekgyógyászatot? Összedőlne a kép bennünk, ami szerint Mészáros Lőrinc az Univerzális Gonosz, minden jó ellenpontja, akinek a legyőzése esetén végre eljön a kánaán?

 

Esetleg Mészáros Lőrinc annyira gonosz, hogy összemészároslőrincezte ezt a gyönyörű emberi történetet, és innen már nem is olyan szép ez az egész?

 

A helyzet valójában sokkal egyszerűbb: ez a történet szép, mi nyugodtan gondoljuk Mészáros Lőrincet egy kártékony strómannak, de hát ahogy eddig is gyanús volt, ő is csak ember. Néha akár jó ember is, hiszen aki bármilyen formában támogat akár egyetlen elesett gyereket is, az még akkor is kicsit jó ember, ha mondjuk ő a miniszterelnök strómanja, akinek a zsebében már emberi ésszel felfoghatatlan mennyiségű pénz tűnt el különféle lopásoknak köszönhetően. Ha Mészáros Lőrinc ne adj' Isten ilyen ember lenne, még akkor is szép dolog tőle pénzt adni az elesetteknek. Sőt, biztosan szereti a családját is, és azt is meg merem kockáztatni, hogy a családja is szereti őt.

 

Bár kijöhet ebből pozitív PR is, értelmes ember szemében azért nem ezen fog elcsúszni Mészáros Lőrinc megítélése, ahogy Pablo Escobar bűneit sem tette semmissé az, hogy sok pénzt szórt szét Medellín szegényei között.

 

Ahogy Medellínnek sem csak nagylelkű adományozója és munkaadója volt Escobar, hanem a börtönőre is, aki mellett esélytelen volt bármi értelmesnek is kinőni a városban.

 

Egyedül annyit kell látnunk, hogy bár a képregényfilmekben ezt látjuk, valójában nincsenek klasszikus értelemben vett gonoszok: valószínűleg a maga módján Mészáros is úgy gondolja, ő a jót szolgálja, és Orbán Viktor sem azért dörzsöli a tenyerét, hogy minél hamarabb elpusztítsa a Földet. Ezek az emberek a maguk kissé logikátlan, sokszor önző módján vezetik az országot, de ettől függetlenül valószínűleg nem hajtanának tovább, ha elütnének valakit autóval. Kivéve talán, ha az a valaki Soros György, de még ebben sem vagyok biztos.

 

Az egy másik dolog, hogy Zente gyógyulását egy normális országban nem Mészáros Lőrinc fizetné, hanem az egészségpénztár. Az is ugyanúgy a mi pénzünkből lenne, mint amit Mészáros Lőrinc adott, és azt sem sajnálná senki egy beteg gyerektől.

 

Egy ideális országban nem oligarchák tudnának csak csodára váró gyerekeket menteni a haláltól, de ez ugye nem egy ideális ország: itt abban reménykedhetsz, hogy egy emberbarát oligarcha megszán téged, és visszaad valamennyit a pénzedből.

 

Az államnak is megéri, hiszen olcsóbb és egyszerűbb szólni Tiborcz Istvánnak és Mészáros Lőrincnek, hogy dobjon már be teátrálisan pármillió forintot, mint felhúzni a rohadó magyar egészségügyet.

 

Ha esetleg azt tennék rendbe, az lenne csak az igazán szép történet, de addig be kell érnünk azzal, hogy ha Orbán Viktornak épp nincs halaszthatatlan magánrepülőzése valamelyik szuperrangadóra, akkor velünk is történhet csoda.

 

Olvass még több cikket Fekő Ádámtól az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás