+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 26. csütörtök, 08:19
Az 1990-es évek népirtásában háborús bűnökkel vádolt gyanúsítottaknak majdnem a harmadát nem találják a hatóságok, ezért nem is tudják lezárni az ügyeket.

Bosznia-Hercegovina legfelsőbb bírósága egészen meglepő statisztikát közölt a szerdai ülésén:

 

a nyomozók nem érik el a boszinai háborúban háborús bűnökkel gyanúsított emberek harminc százalékát, mivel azok nincsenek az országban.
 

Ennek köszönhetően még mindig többezer  megoldatlan ügy él az 1992 és 1995 között zajlott háborúból. A helyzet már azért sem áll jól, mert a boszniai minisztertanács nem vállalta az ígéretet, hogy 2023-ig végére járnak az összes ügynek, miközben már az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet  is kritizálta az országot, amiért 2016 óta folyamatosan csökken a lezárt esetek száma – írja a Balkan Insight.

 

A boszniai háború a balkáni háború egyik legvérsebb időszaka: nagyjából 94 ezer ember halt meg benne, az áldozatok nagyjából fele civil volt. Többezer embert egyszerűen vallási és etnikai alapon gyilkolták le: 83 százalékuk muszlim, 10 százalékuk szerb, öt pedig horvát nemzetiségű volt. Az áldozatok pontos száma azért nem ismert, mert a mai napig akadnak feltáratlan tömegsírok a földdel egyenlővé tett országban, ezért akár a 97 ezret is meghaladhatja a halottak száma.

 

FOTÓ: Graffiti a szarajevói ostrom idejéből / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket? Videó!

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

Egy új tanulmány szerint az elektromágneses mezőknek kitett méhek lassabban tanulnak és agresszívebbek is saját fajtársaikkal szemben.

A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, így aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás