Másfél év alatt sem tudott dönteni a NAIH Kocsis Máté állítólagos pszichológiai vizsgálata ügyében

2019.09.25. 17:48

Tavaly februárban azt állította Kocsis Máté, hogy pszichológiai vizsgálatot csináltatott egy ellenzéki képviselőről, akinek a panaszára az adatvédelmi hatóság most válaszolt egy furcsát.

Másfél év alatt sem tudott dönteni a NAIH Kocsis Máté állítólagos pszichológiai vizsgálata ügyében

Józsefváros önkormányzati képviselőtestületének még a tavaly februári testületi ülésén tette szóvá Erőss Gábor, párbeszédes képviselő az egészségügy botrányos állapotát, mire Kocsis Máté fideszes polgármester azzal vágott vissza, hogy az, aki szerint a Fidesz miatt halnak meg emberek a kórházakban „nem normális”. Ezt követően pedig elmondta az ellenzéki képviselőnek, hogy

készített róla egy átfogó pszichológiai elemzést, amelyben egyebek közt a Facebook-bejegyzéseit vették figyelembe.

A fideszes polgármester hozzátette, hogy majd segítő szándékkal átadja a dokumentumot Erőssnek.

Erőss egy szerdai Facebook-bejegyzésében közölte, hogy bár már tavaly a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult amiatt, hogy Kocsis „nyilvánosan büszkén hencegett” azzal, hogy adatokat gyűjtött róla, a hatóság másfél év után sem jutott előre az ügyben.

Péterfalvi Attila, a hatóság vezetője ezt azzal magyarázta az Erőssnek a most, szeptemberben küldött levelében, hogy a 

nagy munkateher és ügyintézői mulasztás miatt az ellenzéki politikus beadványát még nem tudták elbírálni,

ráadásul Kocsis Máté sem válaszolt még a hatóság megkeresésére. Péterfalvi, aki az ügy elhúzódása miatt kétszer is bocsánatot kért levelében, fogadkozott, hogy amint megérkezik a polgármester válasza, „a hatóság a lehető legrövidebb időn belül döntést hoz az ügyben”.

Erőss Gábor az Azonnali megkeresésére elmondta: azért kapta most ezt a levelet, mert

szeptemberben érdeklődött, hogy miként áll az ügye. Azért jutott ez eszébe, mert amikor a józsefvárosi ellenzékkel szemben az ajánlóívekkel kapcsolatban felmerült a személyes adatokkal való visszaélés, akkor a NAIH bezzeg példás gyorsasággal vizsgálatot indított

– mondta.

Kérdésünkre, hogy Kocsis Máté ígéretéhez híven a rendelkezésére bocsátotta-e a róla szóló pszichológiai vizsgálatot, Erőss nemmel válaszolt. Mint mondta, azzal Kocsisnak vagy azt kellene beismernie, hogy hazudott, vagy azt, hogy jogosulatlan adatkezelést követett el.


NYITÓKÉP: Erőss Gábor józsefvárosi párbeszédes képviselő. Fotó: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek