Alkotmányos puccsnak hívhatta a legfelsőbb bíróság döntését Rees-Mogg

Szerző: Pintér Bence
2019.09.25. 13:52

Az ultrakonzervatív képviselő a rendkívüli kormányülésen fakadt ki állítólag.

Alkotmányos puccsnak hívhatta a legfelsőbb bíróság döntését Rees-Mogg

Három különböző lap is úgy értesült, hogy

az őskonzervatív Jacob Rees-Mogg alkotmányos puccsként hivatkozott a brit legfelsőbb bíróság tegnapi döntésére,

ami azt mondta ki, hogy Boris Johnson miniszterelnök jogszerütlenül függesztette fel a brit parlament működését öt hétre – írja a Huffington Post.

MIndez a brit kormány félórás telefonos konferenciáján hangzott el a döntés után, és később sem tagadta, vagy cáfolta egy konzervat.ív miniszter sem, hogy a kérdéses kifejezés elhangzott, mi több,

több konzervatív politikus elítélte Rees-Mogg állítólagos szavait:

a maradáspárti Lord Heseltine és a kilépéspárti Sir Geoffrey Clifton Brown is megfeddte a minisztert azért, amit mondott.

Közben össze is ült az alsóház

Rees-Moggnak nem csak emiatt fájhat a feje, de azért is, mert közben már össze is ült újra az alsóház, viszont a konzervatívok csak jövő héten tartották volna a szokásos konferenciájukat. Rees-Mogg ezért várhatóan parlamenti szünetet kér majd a jövő hétre, amit várhatóan nem fog megszavazni a parlament, tehát a konzervatív képviselők majd Manchesterből szaladgálhatnak Londonba szavazni.

Az alsóházban egyébként Geoffrey Cox főügyészt (attorney general – ez nem ugyanazt jelenti, mint itthon, leginkább tanácsadó szerepe van) kérdezte arról, hogy mi is a helyzet akkor a parlament felfüggesztésével. Cox azt mondta, hogy több részletet fognak nyilvánosságra hozni a korábbi – azóta ugye megsemmisített döntés okairól,

de azt is megjegyezte, hogy ez egy „halott parlament”, aminek semmi joga nincsen továbbra is ülésezni.

Emlékeztetett: kétszer szavazhattak az előrehozott választásról, és bármikor kezdeményezhettek volna bizalmatlanségi indítványt, de egyelőre még ezt sem tették meg, Cox szerint azért, mert gyávák.

FOTÓ: A videóból

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek