+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 24. kedd, 11:59
A brit miniszterelnök ellen döntött a brit legfelsőbb bíróság, John Bercow házelnök közölte: rögtön össze is hívja a parlamentet.
Törvénytelenül javasolta a királynőnek Boris Johnson brit miniszterelnök, hogy függessze fel öt hétre a brit parlament működését

 

– határozott kedden a brit legfelsőbb bíróság a Guardian szerint.

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy meg is semmisítették a parlament felfüggesztését, tehát John Bercow házelnökön múlik, hogy mikor hívja össze az alsóházat.

 

Bercow rögtön közölte is, hogy késedelem nélkül össze kell ülnie a parlamentnek.

 

A felfüggesztésről korábban itt írtunk: a kormány azzal érvelt, hogy a mostani parlamenti ülésszak így is túlzottan hosszúra nyúlt, és itt volt az ideje a szokásos felfüggesztésnek, aminek hossza szerintük nem tért el nagyban a szokásostól. A döntés ellen keresetet benyújtók szerint azonban Johnsonnak az volt a célja, hogy a brexit mostani határideje előtti kulcsidőszakban kiiktassa a parlamentáris kontrollt.

 

A bíróság az utóbbi érvelésnek adott igazat, szerintük

 

a kormányt semmi nem jogosítja fel egy ilyen hosszú parlamenti szünet elrendelésére, aminek súlyos következményei voltak a demokrácia alapjaira nézve.

 

A döntés szerint semmi olyan bizonyíték nem került eléjük, amely indokolta volna az öt hetes felfüggesztést, mikor az új parlamenti ülésszakot megnyitó szokásos királynői beszéd előkészítéséhez általában elég 4-6 nap. „Meg kell tehát állapítanunk, hogy törvénytelen volt azt tanácsolni Őfelségének, hogy függessze fel a parlament működését, mivel ez ésszerű indoklás nélkül megakadályozta a parlament képességét arra, hogy teljesítse alkotmányos szerepét” – írták.

 

A miniszterelnök már korábban közölte, hogy nem mond le, ha az ügyben ellene döntenek. Ennek ellenére a munkáspárti vezér, Jeremy Corbyn, ezen felül a Skót Nemzeti Párt és a wales-i Plaid Cymru is jelezte: Johnsonnak most illene lemondania. Nigel Farage, a Brexit Párt elnöke szerint pedig Johnson tanácsadójának, a kilépési kampány korábbi agyának, Dominic Cummings-nak kéne távoznia.

 

És hogy mi jön most? Épp tegnap este szedtük össze, hogy mi várható október 31-ig, a mostani kilépési dátumig.

 

FRISSÍTÉS (13:20):

 

John Bercow házelnök szerdán 11:30-ra hívta össze a brit parlament ülését. A New yorkban tartózkodó Boris Johnson stábja jelezte, hogy egyelőre nem reagálnak a legfelsőbb bíróság döntésére.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás