+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 24. kedd, 11:59
A brit miniszterelnök ellen döntött a brit legfelsőbb bíróság, John Bercow házelnök közölte: rögtön össze is hívja a parlamentet.
Törvénytelenül javasolta a királynőnek Boris Johnson brit miniszterelnök, hogy függessze fel öt hétre a brit parlament működését

 

– határozott kedden a brit legfelsőbb bíróság a Guardian szerint.

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy meg is semmisítették a parlament felfüggesztését, tehát John Bercow házelnökön múlik, hogy mikor hívja össze az alsóházat.

 

Bercow rögtön közölte is, hogy késedelem nélkül össze kell ülnie a parlamentnek.

 

A felfüggesztésről korábban itt írtunk: a kormány azzal érvelt, hogy a mostani parlamenti ülésszak így is túlzottan hosszúra nyúlt, és itt volt az ideje a szokásos felfüggesztésnek, aminek hossza szerintük nem tért el nagyban a szokásostól. A döntés ellen keresetet benyújtók szerint azonban Johnsonnak az volt a célja, hogy a brexit mostani határideje előtti kulcsidőszakban kiiktassa a parlamentáris kontrollt.

 

A bíróság az utóbbi érvelésnek adott igazat, szerintük

 

a kormányt semmi nem jogosítja fel egy ilyen hosszú parlamenti szünet elrendelésére, aminek súlyos következményei voltak a demokrácia alapjaira nézve.

 

A döntés szerint semmi olyan bizonyíték nem került eléjük, amely indokolta volna az öt hetes felfüggesztést, mikor az új parlamenti ülésszakot megnyitó szokásos királynői beszéd előkészítéséhez általában elég 4-6 nap. „Meg kell tehát állapítanunk, hogy törvénytelen volt azt tanácsolni Őfelségének, hogy függessze fel a parlament működését, mivel ez ésszerű indoklás nélkül megakadályozta a parlament képességét arra, hogy teljesítse alkotmányos szerepét” – írták.

 

A miniszterelnök már korábban közölte, hogy nem mond le, ha az ügyben ellene döntenek. Ennek ellenére a munkáspárti vezér, Jeremy Corbyn, ezen felül a Skót Nemzeti Párt és a wales-i Plaid Cymru is jelezte: Johnsonnak most illene lemondania. Nigel Farage, a Brexit Párt elnöke szerint pedig Johnson tanácsadójának, a kilépési kampány korábbi agyának, Dominic Cummings-nak kéne távoznia.

 

És hogy mi jön most? Épp tegnap este szedtük össze, hogy mi várható október 31-ig, a mostani kilépési dátumig.

 

FRISSÍTÉS (13:20):

 

John Bercow házelnök szerdán 11:30-ra hívta össze a brit parlament ülését. A New yorkban tartózkodó Boris Johnson stábja jelezte, hogy egyelőre nem reagálnak a legfelsőbb bíróság döntésére.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás