+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 24. kedd, 11:59
A brit miniszterelnök ellen döntött a brit legfelsőbb bíróság, John Bercow házelnök közölte: rögtön össze is hívja a parlamentet.
Törvénytelenül javasolta a királynőnek Boris Johnson brit miniszterelnök, hogy függessze fel öt hétre a brit parlament működését

 

– határozott kedden a brit legfelsőbb bíróság a Guardian szerint.

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy meg is semmisítették a parlament felfüggesztését, tehát John Bercow házelnökön múlik, hogy mikor hívja össze az alsóházat.

 

Bercow rögtön közölte is, hogy késedelem nélkül össze kell ülnie a parlamentnek.

 

A felfüggesztésről korábban itt írtunk: a kormány azzal érvelt, hogy a mostani parlamenti ülésszak így is túlzottan hosszúra nyúlt, és itt volt az ideje a szokásos felfüggesztésnek, aminek hossza szerintük nem tért el nagyban a szokásostól. A döntés ellen keresetet benyújtók szerint azonban Johnsonnak az volt a célja, hogy a brexit mostani határideje előtti kulcsidőszakban kiiktassa a parlamentáris kontrollt.

 

A bíróság az utóbbi érvelésnek adott igazat, szerintük

 

a kormányt semmi nem jogosítja fel egy ilyen hosszú parlamenti szünet elrendelésére, aminek súlyos következményei voltak a demokrácia alapjaira nézve.

 

A döntés szerint semmi olyan bizonyíték nem került eléjük, amely indokolta volna az öt hetes felfüggesztést, mikor az új parlamenti ülésszakot megnyitó szokásos királynői beszéd előkészítéséhez általában elég 4-6 nap. „Meg kell tehát állapítanunk, hogy törvénytelen volt azt tanácsolni Őfelségének, hogy függessze fel a parlament működését, mivel ez ésszerű indoklás nélkül megakadályozta a parlament képességét arra, hogy teljesítse alkotmányos szerepét” – írták.

 

A miniszterelnök már korábban közölte, hogy nem mond le, ha az ügyben ellene döntenek. Ennek ellenére a munkáspárti vezér, Jeremy Corbyn, ezen felül a Skót Nemzeti Párt és a wales-i Plaid Cymru is jelezte: Johnsonnak most illene lemondania. Nigel Farage, a Brexit Párt elnöke szerint pedig Johnson tanácsadójának, a kilépési kampány korábbi agyának, Dominic Cummings-nak kéne távoznia.

 

És hogy mi jön most? Épp tegnap este szedtük össze, hogy mi várható október 31-ig, a mostani kilépési dátumig.

 

FRISSÍTÉS (13:20):

 

John Bercow házelnök szerdán 11:30-ra hívta össze a brit parlament ülését. A New yorkban tartózkodó Boris Johnson stábja jelezte, hogy egyelőre nem reagálnak a legfelsőbb bíróság döntésére.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

Többször is meg kellett szakítani az új választást követelő lakosok miatt az ülést Gödön, mielőtt sikerült volna újabb 30 napra felfüggeszteni a momentumos polgármestert, Balogh Csabát.

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás