Könnygázzal oszlatták fel a szabad szexért tüntető tömeget Indonéziában

Szerző: Fekő Ádám
2019.09.24. 18:15

Pénteken megszavazhatják az új büntető törvénykönyvet, ami szerint még a vadházasságot is börtönnel lehetne büntetni. A turizmuson is meglátszhat.

Könnygázzal oszlatták fel a szabad szexért tüntető tömeget Indonéziában

A sajtó becsélései szerint többezer ember vonult az utcára Indonézia fővárosában, Jakartában, miután az új büntetőtörvénykönyv tervezete szerint egy év börtönbüntetésre számíthatnának azok, akik házasságon kívül szexelnek. Az országban eddig is létezett hasonló törvény, de az új verzióban nem csak a félrelépő férjeket és feleségeket büntetnék, hanem azokat is, akik nem is házasok, de lefeküdtek valakivel a nagyrészt muszlimok lakta országban – írja a BBC.

A tüntetők leglátványosabb problémája ez a rész volt, de az új törvények az abortusz minden formáját tiltanák, és négy év börtönnel jutalmaznák, illetve például büntethető lenne az is, ha valaki szidja Joko Widodo elnököt. Fél éves börtön járna például a vadházasságért is.
 

A törvénykönyvről eredetileg kedden szavaztak volna, de elhalasztották péntekre, ez azonban nem akadályozta meg a tüntetőket, hogy összecsapjanak a nagyjából 5000 rendőrrel, a tüntető nők plakátjain többek közt azt hangoztatták, hogy a vaginájuk nem a kormány tulajdona.

A főleg fiatalokból álló tüntetők köveket dobáltak a rendőrökre, és azt követelték, találkozhassanak az indonéz parlament szóvivőjével, ehelyett kapták a könnygázt és vízágyúkat.

A magyar turisták között is közkedvelt Indonézia új törvényei már csak azért is furcsák, mert az ország nagyrészt a turizmusból él, a szexre vonatkozó törvények pedig rájuk is vonatkoznának. Nyilván nehéz ezt ellenőrizni, de valószínűleg az országba látogatók számán is meg lehetne érezni az új szabályokat.

FOTÓ: Anarchists Worldwide / Twitter

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek