+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 24. kedd, 20:01
A brazil elnök tett kicsit róla, hogy ne csak a 16 éves klímaaktivistáról szóljon a New York-i ENSZ-buli.

Az utóbbi időben akkorát ment Greta Thunberg, hogy szinte el is felejtettük a nyár legfontosabb klímaügyi történését, az Amazonas lángolását. Szerencsére Brazília elnöke, Jair Bolsonaro tett róla az ENSZ New York-i klímacsúcsán, hogy azért kicsit róla is szóljon ez a találkozó: az ENSZ közgyűlésén felszólalva tévedésként írta le azt, hogy az Amazonas az emberiség közös öröksége, és tévihtnek, hogy az őserdő lenne a bolygó tüdeje, illetve kritizálta a sajtót, amiért ilyen szenzációéhesen tudósított arról, hány helyen ég épp a világ legnagyobb egybefüggő őserdeje.

 

„Ezekre a tévedésekre építve sok ország a segítségnyújtás helyett tiszteletlenül, és gyarmatosító szellemben viselkedett. Megkérdőjelezték a legszentebb értékünket, a szuverenitásunkat”

 

– állt Bolsonaro beszédében.

 

Bolsonaro szerint az országnan élő őslakosok kitelepítése sem akkora probléma, hogy az országán kívül és belül is sokan meg vannak róla győződve, hogy az indiánjaikkal ősemberként kell bánni.

 

Az őserdő égését azért varrták sokan Bolsonaro nyakába, mivel bevallottan támogatja az Amazonas területének megművelését. Ennek érdekében hatalomra kerülése óta az állam sokszor félrenéz, amikor a farmerek leégetik az ősnövényzetet. Ehhez képest Bolsonaro a vele hasonló platformon lévő politikuskhoz hasonlóan a civil szervezetk nyakába akarta varrni az erdőtüzeket. Hogy pontosan mit kell tudni erről a tűzről, arról itt írtunk bővebben.

 

FOTÓ: Alzenir Ferreira de Souza / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezúttal „a megváltozott politikai helyzetre való tekintettel” a Magyar Közösség pártja borította a terveket, szélesebb együttműködést követelnek.

Újabb nem várt kanyarokat vett az elmúlt héten a brexit-saga, mi pedig röviden elmagyarázzuk, mi is folyik a briteknél!

Úgy tűnik, a koncertek napja lesz az idei október 23-a. Nyilvános Orbán-beszéd nem lesz, de Honeybeast és Quimby-koncert igen. Programajánló.

Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát is, ő azonban beül a parlamentbe.

Mi volt a sikeres az ellenzéki stratégiában az önkormányzati választáson, és mit kellene csinálnia az ellenzéknek, ha 2022-ben győzni akar?

A védelmi miniszterré előlépett AKK nemzetközi biztonsági zónáról szóló javaslatáról a szocdem külügyminiszter utólag, SMS-ben értesült.

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

A hét kérdése

A ló néz, a csikó lát? Mi a legjobb kontextus Orbánhoz? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Szakértők magyarázzák el, mi folyik Rozsavában. Október 22-én a Corvinuson.

Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Létezik zöld kapitalizmus? Tanácstalan Köztársaság október 25-én.

Bécsben, október 28-án!

Huszonnégy skandináv filmet vetítenek, közülük néhányat premier előtt lehet megnézni október 31-től november 6-ig.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás