+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 24. kedd, 20:01
A brazil elnök tett kicsit róla, hogy ne csak a 16 éves klímaaktivistáról szóljon a New York-i ENSZ-buli.

Az utóbbi időben akkorát ment Greta Thunberg, hogy szinte el is felejtettük a nyár legfontosabb klímaügyi történését, az Amazonas lángolását. Szerencsére Brazília elnöke, Jair Bolsonaro tett róla az ENSZ New York-i klímacsúcsán, hogy azért kicsit róla is szóljon ez a találkozó: az ENSZ közgyűlésén felszólalva tévedésként írta le azt, hogy az Amazonas az emberiség közös öröksége, és tévihtnek, hogy az őserdő lenne a bolygó tüdeje, illetve kritizálta a sajtót, amiért ilyen szenzációéhesen tudósított arról, hány helyen ég épp a világ legnagyobb egybefüggő őserdeje.

 

„Ezekre a tévedésekre építve sok ország a segítségnyújtás helyett tiszteletlenül, és gyarmatosító szellemben viselkedett. Megkérdőjelezték a legszentebb értékünket, a szuverenitásunkat”

 

– állt Bolsonaro beszédében.

 

Bolsonaro szerint az országnan élő őslakosok kitelepítése sem akkora probléma, hogy az országán kívül és belül is sokan meg vannak róla győződve, hogy az indiánjaikkal ősemberként kell bánni.

 

Az őserdő égését azért varrták sokan Bolsonaro nyakába, mivel bevallottan támogatja az Amazonas területének megművelését. Ennek érdekében hatalomra kerülése óta az állam sokszor félrenéz, amikor a farmerek leégetik az ősnövényzetet. Ehhez képest Bolsonaro a vele hasonló platformon lévő politikuskhoz hasonlóan a civil szervezetk nyakába akarta varrni az erdőtüzeket. Hogy pontosan mit kell tudni erről a tűzről, arról itt írtunk bővebben.

 

FOTÓ: Alzenir Ferreira de Souza / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

Közben a lakhatási támogatások 90 százaléka jómódú családokhoz kerül. Interjú a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezetőjével.

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás