A cseh elnök személyesen állítaná le a Babiš elleni nyomozást

Szerző: Pintér Bence
2019.09.23. 12:22

Külön szórakoztató, hogy Andrej Babiš maga is szignózhatja miniszterelnökként a saját felmentését.

A cseh elnök személyesen állítaná le a Babiš elleni nyomozást

Továb dagad az Andrej Babiš cseh miniszterelnököt érintő ún. Gólyafészek-ügy nyomozásának leállításával kapcsolatos botrány Csehországban. A 606 millió forintnyi, a gyanú szerint jogosulatlanul megszerzett EU-s támogatás miatt folytatott nyomozást ugye szeptember elején váratlanul lezárták, de még mindig van rá esély, hogy a legfőbb ügyész újranyissa.

A cseh elnök, Miloš Zeman most azt nyilatkozta egy tévécsatornának, hogy ha ez megtörténne, akkor ő élne alkotmányos jogával, és személyesen szüntetné meg a vizsgálatot

– számolt be róla a cseh közrádió.

Zeman korábban már nyújtott segítő kezet az ANO nevű liberális párt milliárdos vezetőjének, amikor tavaly annak ellenére bízta meg másodszor is kormányalakítással, hogy Babiš-nak nem volt egyértelmű többsége a parlamentben. (Jelenleg a szociáldemokratákkal koalícióban, a kommunisták külső támogatásával kormányoz.)

Ami még érdekesebb, hogy a leginkább a botrányai miatt a hírekbe kerülő cseh elnök egyébként 2018 elején kerek perec kijelentette, hogy nem állítaná le a nyomozást a Gólyafészek-ügyben.

„Isten őrizz, Babiš úrnak ezügyben magának kell tisztáznia a nevét!” – nyilatkozta ekkor, újraválasztása előtt Zeman. Mikor a moderátor rákérdezett, hogy nem fogja-e meggondolni magát, Zeman azt mondta, hogy nem, az elmúlt öt évben elnökként egy nyomozást sem állított le, és ha ebben az ügyben megtenné, akkor „abszolút nevetségessé” válna.

Ennek nyomán most az ellenzéki pártok és politikusok sorban hívják fel a figyelmet arra, hogy mit ígért Zeman a megválasztása előtt. Az elnök egyébként korábban is dicsérte Jaroslav Šaroch főügyészt, szerinte bátor dolog volt kiállni a „médiahorda” ellen az ügyben.

Apró érdekesség, de ha Zeman közbelép, akkor a nyomozás leállítását egyébként a miniszterelnöknek is ellenjegyeznie kell, tehát Babiš tulajdonképpen a saját felmentését szignózhatná,

mivel a közrádió által megszólaltatott szakértő szerint az alkotmány nem szabályozza, hogy ebben a speciális esetben mi a teendő.

A Gólyafészek-ügy miatt tavaly már több százezres tömegtüntetéseket tartottak szerte Csehországban.

FOTÓ: Szász Brigitta / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek