+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. szeptember 21. szombat, 14:41
Hódít a technopesszimizmus és a félelem a jövőtől, manapság a legritkább esetben vagyunk reménykedőek a következő évtizedekkel kapcsolatban. Ennek megfelelően meglehetősen zord képet fest a következő évtizedről a brit disztopikus sci-fi, az Évek alatt, ami konkrétabb szintre hozza mindeme szorongást, mint mondjuk a Black Mirror.

Pár éve szó van arról, hogy a sci-fi mintha válságban lenne. Ez egy ilyen örökzöld kocsmai vitatéma, amit leginkább úgy tudok lefordítani: én személy szerint az elmúlt években nagyon kevés tényleg jó, meglepő, megdöbbentő sci-fit olvastam könyvben, vagy láttam a moziban és a tévében.

 

Több oka is lehet ennek: az egyik a látszólag (látványos fejlesztések szempontjából) lassuló technológiai fejlődés, illetve a mindenféle eszközeinkkel és internetes dolgainkkal szemben táplált mély ellenérzés, ami az utóbbi években egyre erősebb, és ami fontosabb: divatosabb lett.

 

Ezeket a félelmeket, a technopesszimizmus lényegét legjobban talán a Black Mirror fogta meg. A Black Mirror azonban egy antológiasorozat, ami részenként más-más témát fogott meg ezen a vonalon, nem is nagyon próbálkozott meg azzal, hogy egy kifejezetten átfogó képet adjon a mi valóságunk jövőjéről.

 

Az Évek alatt című minisorozat sem kifejezetten megdöbbentő, és nem is hibátlan. Mégis sokkal érdekesebb tükröt tart elénk, mint az utóbbi évadokban unokatestvére, a Black Mirror.

 

Az Évek alattban egy brit család életét követjük 2019 és 2029 között egy kis kitekintéssel 2034-re egy olyan világban, ami pontosan azon törésvonalak mentén esik szét, amelyek mentén manapság elképzelhetjük – így aztán persze leginkább arról szól, hogy mi az, ami a mai világunkban abszurd.

 

Ebben a világban volt brexit, de az ír határ kérdését még mindig nem rendezték, az USA elnöke újra Trump lesz és az Egyesült Királyságban is felüti a fejét a populizmus, újra előkerül az atomháború fenyegetése, jön egy újabb válság, Ukrajnát lerohanják az oroszok, az ukrán menekülteket senki nem akarja befogadni, miközben mélyül a gazdagok és szegények közötti ellentét, a klímaválság és a mindenféle kibertámadások is komoly szerepet kapnak.

 

Ezzel párhuzamosan egy viszonylag hihető képet rajzol a sorozat arról is, hogy a technológia milyen korlátozott irányokban fejlődhet tovább a következő években – hangsúlyozva azt, hogy ez, ha lehet, nem javítani, hanem inkább nehezíteni, vagy még inkább bonyolítani fog az életünkön.

 

A sorozat középpontját négy testvér élete adja, őket és családjukat követjük, ahogy igyekeznek megtalálni magukat ebben az egyre furcsább világban,

 

ahol a szerelem nem győz le semmit, ahol tulajdonképpen bármi megtörténhet.

 

Ahogy azt már a szerdai hírlevélben írtam: az Évek alatt világa egyáltalán nem áll távol a miénktől: a kínai-amerikai konfliktus finoman éleződik, dróntámadások ma is vannak, ahogy kibertámadások is, a nemzetközi helyzet pedig tényleg minden, csak nem rózsás: a sorozat a sci-fi legjobb hagyományait megidézve éppen csak annyira rugaszkodik el a valóságtól, hogy könnyen meg tudjuk vizsgálni saját magunkat.

 

Ahogy írtam, a sorozat nem hibátlan, tele van olyan monológokkal, amelyek életszerűtlenek, és leginkább azt szolgálják, hogy a sorozat készítői valami nagy okosságot adjanak át nekünk; ráadásul úgy alakul minden, hogy az Egyesült Királyság szempontjából sorsdöntő eseményekbe a család minden tagja be tud valahogy csatlakozni, ami nyilván egy sorozatban megtörténhet, de lehetne kicsit ügyesebben tárgyalni.

 

Sajnos a történet valahol a negyedik rész környékén éri el a csúcspontját egy halálesettel, azután érezhető, hogy nem tudták eldönteni, hogyan is fejezzék be pontosan. De addig a pontig, és – az akciódús részeket leszámítva, ragaszkodva a család szűkebb történetéhez – utána is nagyon emberi tud maradni a történet még a nagy mondások közepén is.

 

A befejezés után pedig elkezdhetünk imádkozni azon, hogy ennél jobb legyen a következő tíz évünk.

 

A sorozat a BBC és az HBO közös munkája, az HBO Go felületén magyar szinkronnal is elérhető.

 

FOTÓ: BBC/HBO

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás